Régió

Rekordszámú elsős a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskolában (VIDEÓ)

Vágsellye | Huszonhét leendő elsőst írattak be hétfőn a Pázmány Péter Alapiskolába és Óvodába, a halasztások számát még nem tudják. Az idei iskolaévben tizennégy elsősük van.
author
Száz Ildikó

2022. április 5. 11:05

Frissítve
Vágsellye
- Száz Ildikó felvételei

A járási székhely egyetlen magyar alapiskolájából tizennyolc kilencedikes ballag el az idei tanév végén. 2019 tavaszán tizenhét gyereket írattak be az iskolába, de 2015-ben is meglepően jó eredménynek számított az akkor beíratott tizenhét leendő tanuló, mert csak tizenhárom elsősük volt. Az iskola vezetése rendkívül elégedett az idei beíratási eredményekkel, és köszönetet mondott a családoknak, hogy a Pázmány Péter Alapiskolát és Óvodát választották. 

Vágsellye


Hamar Mónika iskolaigazgató elmondta, a magyar óvodába tizenegy ősztől iskolaköteles gyerek jár, de érkeztek leendő elsősök a városi szlovák óvodákból és a környékbeli településekről is. Az intézmény vezetése hétfőn közös beiratkozási ünnepséget tartott, amelyen felmérték a nagycsoportos óvodások iskolaérettségét, ismerkedtek a szülőkkel.

Vágsellye


A családias hangulatú délutánon ajándékkönyveket kaptak a leendő tanulók. 

Regionális magyar iskola

Hamar Mónika, a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájának igazgatója elmondta, a magyar óvodát jelenleg tizenegy ősztől iskolaköteles gyerek látogatja, de lesznek leendő elsőseik a városi szlovák óvodákból is, mint például a kis Timon. A vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda az utóbbi években egyfajta regionális gyűjtőiskolává vált, Vághosszúfaluból, Vágtornócról érkeznek gyerekek, ahol nincs magyar kisiskola. Van galántai tanulójuk is, és jönnek Deákiból és Peredről is. Az egyik régióbeli községből érkező kislány elmondta, édesapja választotta számára a városi iskolát, mondván, hogy csak néhány kilométerre van a szülőfalujuktól. Akadnak családok, ahol fontosnak tartják, hogy nagyobb, versenyképes közösségben tanuljon a gyerek.

Népszerű magyar óvoda

A Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda iskolai beíratása rendkívül sikeres lett, hamarosan sor kerül -- május 2-tól 13-ig az óvodai beíratásra is. Hamar Mónika ezzel kapcsolatban elmondta, legalább nyolc-tíz leendő óvodásra számítanak, az óvodai csoport kapacitása huszonnégy fős. Jelenleg huszonhárom magyar óvodásuk van. Igaz, sosem elegendő a sikeres iskolai beiratkozáshoz csak a magyar óvodából érkező gyerekek jelentkezése, mégis úgy érzik, egyre népszerűbb a magyar családok körében az anyanyelvi óvodai nevelés. Nem minden szlovák nevelési nyelvű óvodát látogató gyerek származik vegyes házasságból, továbbra is akadnak szülők, akik szlovák óvodát, majd magyar iskolát választanak.

Helytálltak a járványhelyzetben

Tudom, hogy a környező falvak számára konkurens lehet egy városi iskola, de a döntés minden esetben a szülők kezében van. Lényeges lehet iskolaválasztáskor az is, hogy melyik oktatási intézmény hogyan viszonyult koronavírus-helyzetben a távoktatáshoz. Vágsellyén rendkívül rugalmasan reagáltunk a kialakult helyzethez, meghatározóak voltak a kezdetek, mi már a második héten online oktattunk” – jegyezte meg Hamar Mónika. Az idei és a múlt tanévben volt példa arra, hogy az első osztály karanténba került, és több szülő aggódva betelefonált az iskolába. „Mindenkit megnyugtattunk. Tudtuk, hogy a pedagógusaink felkészültek az elsős tanulók távoktatására is” – jegyezte meg Hamar Mónika. Az igazgatónő azt is hangsúlyozta, hogy nagy köszönet jár Kőrös Szilvia igazgatóhelyettesnek, aki az iskola honlapján és a közösségi oldalon is rendszeresen hírt ad a rendezvényeikről, a tanulók versenyeken való eredményes szerepléséről. Tőle értesülhettek a szülők és iskolabarátok arról is, hogy az idei pedagógusnap alkalmából Hamar Mónika igazgató és Szetyinszky Veronika magyar-szlovák szakos pedagógus elismerő oklevelet kapott pedagógiai munkájuk elismeréseként.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
dd

Gitáros-énekes lány nyerte a tehetségkutatót

Peter Visolajský

Megegyezett a kormány az orvosszakszervezettel

Bolemant Lilla

Nagy utat kell még bejárnunk

formabonto2

FormaBontó 1. epizód – Bemutatkozás, a 2022-es Formula-1 szezon értékelése (PODCAST)

komposzt

Kötelesek vagyunk tűrni a bűzt?

Vb-2022 – Franciaország–Dánia 2–1
Frissítve

Vb-2022 – Mbappé duplájával legyőzték a dánokat és továbbjutottak a címvédő franciák

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.