Régió

Rászállt a nyelvrendőrség a komáromi múzeumra

Komárom | Az állami nyelvvédelmi osztály azt a névalakot kifogásolja, ami a kulturális minisztérium honlapján lévő múzeumi jegyzékben is szerepel.
V. Krasznica Melitta

2017. szeptember 20. 19:14

Polgári bejelentés nyomán kezdett vizsgálódni a kulturális minisztérium államnyelvi osztálya a Duna Menti Múzeum falán elhelyezett magyar nyelvű tábla ügyében, amelyen az intézmény neve szerepel. A Zuzana Megová osztályvezető által aláírt levél szerint a Duna Menti Múzeum Komárom megnevezés törvénysértő, és helyette a Duna Menti Múzeum Komárno nevet kell használni. Egyben felszólították Csütörtöky József múzeumigazgatót, orvosolja a helyzetet. Felszólították, szeptember 25-ig értesítse őket, és leveléhez mellékeljen a kijavított tábláról készült képet is.

„A levél elolvasása után azt hittem, a kilencvenes évek elejére repültem vissza. Abszurd az egész – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Csütörtöky József. – A nyelvrendőrség a 270/1995-ös államnyelvtörvényre hivatkozva arra figyelmeztetett, hogy megyei fenntartású intézmény épületének falán nem szerepelhet magyarul a település neve. Csakhogy ebben az esetben egyáltalán nem magának a településnek a megjelöléséről van szó, hanem múzeumunk elnevezéséről.” Az igazgató kifejtette, alapítólevelükben, amit a Nyitra megyei önkormányzat hagyott jóvá, a „Podunajské múzeum v Komárne – Duna Menti Múzeum Komárom” név szerepel, ilyen név alatt kaptak adószámot, és ilyen néven szerepelnek a múzeumok jegyzékében, ami a kulturális minisztérium honlapján is megtalálható. Pontosan ebben a formában.

Az igazgató egyben Bukovszky László kisebbségi kormánybiztoshoz fordult metodikai útmutatásért, aki megerősítette, hogy neki van igaza, azaz hogy a múzeum falán nem a helységnév szerepel a kisebbség nyelvén, hanem a múzeum teljes neve, mégpedig az alapítólevél és annak későbbi kiegészítései szerint. A kormánybiztos nem ért egyet a nyelvrendészeti osztály azon felvetésével sem, miszerint a hatályos törvények nem engednék a helységnév feltüntetését a kisebbség nyelvén a megyei alapítású intézmények épületein. Arra is rámutatott, hogy a kormányhivatal jogkörébe tartozik a kisebbséginyelv-használati törvény magyarázata, amely megszabja, hol kell, és hol lehet feltüntetni a helységneveket a kisebbségek nyelvén.

Nem a Duna Menti Múzeum volt egyébként az egyetlen, amelyik augusztusban hasonló levelet kapott a kulturális minisztérium államnyelvvédelmi osztályától; egyebek mellett a Komáromi Járási Hivatalhoz és a Nyitrai Műemlékvédelmi Hivatal komáromi irodájához is érkezett felszólítás a Komárom felirat eltávolítására. Bukovszky László múlt héten azt nyilatkozta lapunknak, hat panasz érkezett hozzájuk az érintettektől, és „megerősítettük őket abban, hogy a törvényeknek megfelelően jártak el, a közintézmények, illetve az önkormányzati hivatalok megjelölésében jogos a kisebbség nyelvén használt megnevezés”.

„Visszautasítjuk a nyelvrendőrség felszólítását, és nem cseréljük ki a múzeumunk falán lévő névtáblát. Erről a napokban írásban tájékoztatom Zuzana Megovát – mondta Csütöröky József. – Ha mindezek ellenére kitartanak álláspontjuk mellett, és esetleg szankciókkal fenyegetnének, az ombudsmanhoz fordulunk.”

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.