Régió

Program a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatására

SZÁSZI ZOLTÁNRimaszombat. Két évig tartó, uniós forrásokból támogatott oktatási-nevelési programot indítottak a rimaszombati magyar tanítási nyelvű Tompa Mihály Alapiskolában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 14. 18:00

SZÁSZI ZOLTÁN

Rimaszombat. Két évig tartó, uniós forrásokból támogatott oktatási-nevelési programot indítottak a rimaszombati magyar tanítási nyelvű Tompa Mihály Alapiskolában. A projekt a hátrányos szociális helyzetű gyerekek egész napos foglalkoztatását segíti, a programot az eperjesi Országos Módszertani Központ koordinálja.

Különórák, szakköri tevékenység, felzárkóztatás, tehetséggondozás és a szabadidő értelmes kihasználása a program célja, az uniós pályázatba mintegy kétszáz szlovákiai alapiskola kapcsolódott be. Rimaszombatban, a Tompa Mihály Alapiskolában 120–140 diák vesz részt a foglalkozásokon, szeptember végén kezdték a munkát. „Az első tapasztalataink jók, a gyerekek szívesen járnak a szakkörökre. Ilyen lehetőség eddig is volt, csak most színesedhetett a kínálat. Iskolánk a programnak köszönhetően bővíthette a pedagógiai asszisztensek létszámát, két szakképzett munkaerőt tudunk alkalmazni. Talán csak annyi gond van ezzel a programmal, hogy néhány szakkör működéséhez még mindig nem kaptuk meg az igényelt eszközöket, mert azokat közbeszerzési eljárás keretében kell megvásárolnia a pályázat lebonyolítójának, a módszertani központnak. Hogy a szakköri munka már a kezdetektől folyamatos lehessen, egyelőre saját eszközeinket használjuk” – mondta Orosz István, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatója.

Az intézménynek jelenleg 542 diákja van, arról nincs hivatalos statisztikai adat, hogy közülük mennyi a roma származású, azt viszont pontosan tudni, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek száma 145. A hátrányos helyzetű gyerekek közt sok a tehetséges, a pályázat nekik ad lehetőséget a kibontakozásra. Rimaszombatban például zenei szakkör is indult, iskolai együttes szerveződik. A szakköri kínálat nagyon színes, elméletileg a növénytermesztés alapjaitól a gyakorlati konyhai oktatáson át egészen a művészeti és sporttevékenységig lehet választani. A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola ezt a felzárkóztató és tehetségfejlesztő programot az iskola oktatási és nevelési programjába is beépítette.

Mivel európai uniós pályázatról van szó, nagyon időigényes és bonyolult az elszámolás, a feltételek többször módosultak, ami adminisztratív terhet ró a pályázatban részt vevő pedagógusokra. Az egész napos oktatási program fontos hozadéka az is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek között egyre kevesebb az iskolakerülő, és örömmel maradnak az iskolában a délutáni foglalkozásokon is.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Kiska: A választások megmutatták,hogy az emberek tisztességes országot akarnak

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Udvardon és Muzslán is győzött Čaputová

Legfrissebb galériák
Olvasta már?