Régió
- Somogyi Tibor felvétele

Öt év után Komárom lekerülhet a feketelistáról

V. Krasznica Melitta

2017. december 8. 17:49

Komárom | A város nem pályázhat állami és uniós támogatásra, ennek januárban vége. Lekerülhet végre a feketelistáról Komárom, miután január elsején hatályba lép az illegális munkáról és foglalkoztatásról szólótörvény módosítása.

A módosítás szerint ezentúl nem számít illegális foglalkoztatásnak, ha a munkáltató hét napon belül bejelenti új alkalmazottját a szociális biztosítóba és ez időn belül nem kezdődik nála ellenőrzés. Eddig a bejelentést azonnali hatállyal meg kellett tenni; Komárom néhány órás csúszás miatt került fel erre a listára. 
 
Az eset még a korábbi polgármester, Anton Marek idejében történt, amikor egy szociális munkásokat foglalkoztató projekt megvalósítása során reggel 8 óra helyett csak délután jelentették be a szociális biztosítóba a dolgozókat. A Nemzeti Munkafelügyelet egy év után végzett ellenőrzést – értesüléseink szerint egy, már a jelenlegi polgármester, Stubendek László idejében elbocsátott hivatali alkalmazott bejelentése nyomán –, és illegális foglalkoztatás miatt feketelistára tette Komáromot. Ennek legsúlyosabb következménye, hogy a város öt évig nem pályázhatott állami vagy uniós forrásokra. 
 
Keszegh Béla alpolgármester tájékoztatása szerint a törvénymódosítás gondol a korábbi, azaz a módosítás hatályba lépése előtti esetekre is. „A módosítás értelmében a városnak kérvényeznie kell a Nemzeti Munkafelügyeletnél, hogy töröljék erről a listáról, a kérvényt már január 2-án, az első munkanapon elküldjük – mondta. – Nagyon várjuk, hogy végre ismét pályázhassunk, több tervezet előkészítése folyik, hogy ha megfelelő kiírást találunk, azonnal be tudjuk nyújtani őket.” Az elmúlt másfél évben kiskapukat kellett keresnie a városnak, például a városi fenntartású szervezeteken, vagy éppen a Pons Danubii EGTC-n keresztül pályázott, amelynek Komárom is tagja. 

Önnek ajánljuk