Orvosokat kell keresnie Gútának

Gúta
Gúta |

Jelenleg 34 egészségügyi alkalmazottnak kéne dolgoznia a múlt tavaszra felújított egészségközpontban, ám a kritériumoknak összesen csak 22 fő felel meg maradéktalanul. Az önkormányzat egyéves haladékot kér az szaktárcától arra, hogy teljesíteni tudják a feltételeket.

A gútai képviselő-testület harmadik ülésén megvitatták az egészségközpontról készített tájékoztató anyagot is. Rigó Marián, a Városi Hivatal képviseletében emlékeztetett, a szaktárca 2018-as felhívására pályázva végül 1 millió 130 ezer euróért tudták felújítani az egészségközpontot, amelyben többek között három új rendelőt is létrehoztak. Ugyanakkor komoly problémák adódtak az egyik leglényegesebb területen. A pályázat eredeti feltételei szerint ugyanis most februárra 34 egészségügyi alkalmazottnak kéne dolgoznia az intézményben. Az önkormányzat eredetileg 17 orvossal, s ugyanennyi nővérrel számolt a folyamat kezdetén, ám volt, aki az eltelt időben elhunyt, mások pedig nem voltak hajlandóak beköltözni az épületbe. Összesen 26-an dolgoznak az épületben most, ebből 12-en orvosok. Ugyanakkor az eredeti pályázat egyik feltétele szerint az egészségügyi dolgozóknak mindhárom biztosítóval szerződést kellene kötniük, s ha ezt veszik, akkor ezt csak 22 fő (11-11 orvos és nővér) teljesíti. Amennyiben legalább 95%-ig nem tesznek eleget a vállalt feltételeknek, úgy komoly szankciókra számíthat Gúta, ezért most kérvényezniük kell a teljesítésre vonatkozó határidő meghosszabítását. A város számos fórumon hirdetéseket adott fel – ennek köszönhetően ugyan volt egy szakorvos jelentkező, végül azonban nem írta alá a szerződést – zárta a beszámolót Rigó.

A vita során több személy részéről is elhangzott, hogy kedvező feltételekkel kell orvosokat csalogatni a városba, például bérlakások biztosításával. Ferencz László képviselő felidézte, hogy két hónapja a testületben néhányanerőltették“ az egészségügyi bizottság létrehozását, ami ha létrejött volna, most külön foglalkozhatna ezekkel a személyzeti kérdésekkel. Viola Miklós képviselő erre reagálva hozzáfűzte, a környékbeli önkormányzatoknál sem működnek ilyen bizottságok, ugyanis nincs hozzájuk háttérintézmény – a vonatkozó munkát pedig a szociális bizottságok is el tudják végezni. Figyelmeztetett, a gond máshol is óriási, így például 60 gyermekorvos hiányzik Nyitra megye területéről. Lengyel István képviselő a körülmények biztosítása terén a vitához hozzáfűzte, akár meg az adott rendelő felszerelését is állhatná a város, csak hogy orvost szerezzenek.

Halász Béla polgármester arról beszélt, akár Kárpátaljáról származó és magyarul is tudó orvosokat is szívesen lát a város, de Magyarországról is jöhetnének Gútára szakemberek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egészségügyi központ felújítása még nem teljes, jelentős összegű további befektetésekre van még szükség. Kilátásba helyezte azt is, hogy akár ad hoc-jellegű bizottság is foglalkozhatna az orvosok bevonzásával.

A vita lezárásaként Horváth Árpád képviselő hozzátette, a hasonló feltételek elmaradása esetén kilátásba helyezett szankciók minden Gútához hasonló pályázó önkormányzatot sújtanak – ám ő azt szeretné tudni, hogy ezen a téren mikor fogja az állam saját magát szankcionálni, mert végső soron ő felelős az egészségügyi ellátás gondjaiért.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!