Önerőből lehetetlen átvészelni az energiaválságot

kamocsa
Kamocsa/Szímő/Pozba |

Az energiaszámlák kifizetése hatalmas terhet ró az önkormányzatokra. A kisebb lélekszámú községekben eddig is takarékoskodniuk kellett és mérlegelni minden újabb kiadást. A nagyobb projekteket más településekkel összefogva tudják megvalósítani, a kisebb beruházásokra hitelt vesznek fel, vagy várnak a megfelelő pályázati felhívásra.

Az enyhe tél lehetővé tette, hogy folytassák a munkálatokat az érsekújvári járásbeli Kamocsán az egykori óvoda épületének a megmentésén.

Fejlesztések hitelből

Régóta dédelgetett álma a helyieknek, hogy ne vesszen kárba a főutcáról is jól látható régi óvodaépület. A községházán megtudtuk, hogy a közbeszerzési eljárást követően végül visszalépett a győztes cég, és időközben jócskán emelkedett az építőanyag ára. Kénytelenek hitelt felvenni, hogy befejezzék a felújítási munkálatokat. Közösségi házzá alakítanák át a régi óvodát. A kamocsai óvodások a szomszédos épületben, az egykori iskola tágas termeiben kaptak helyet. Nyugdíjasok klubját, közösségi termeket nyitnának a megmentett patinás épületben. Nehéz tervezni ezekben az időkben Lukács Imre szerint, mert senki sem számolt ilyen többletkiadásokkal.

A gáz megawattórájáért eddig 23 eurót, most 110 eurót kér a szolgáltató. Remélem, kapunk valamiféle segítséget, mert ezt a terhet az önkormányzatok nem tudnák elviselni. A közvilágításon sem tudunk takarékoskodni, egy kisközségben mindig is oda kellett figyelni arra, hogy mire költjük a pénzt. A kultúrházat most nem fűtjük, minden itt zajlik a községi hivatalban, a tánciskola órái, a jóga tanfolyam, emiatt folyton össze kell rakni a székeket, tologatni a bútorokat. Az óvoda épületét nem akartuk erre a célra használni, mert féltjük a gyerekeket, nem jó, ha túl sokan fordulnak meg az épületben. Biztonságos környezetre van szükségük a kicsiknek. Harcolunk minden téren, és amit önerőből megtehetünk, azt meg is tesszük!

– mondta Lukács Imre.

A község vezetése örömmel fogadta, hogy a megye felújítja az utakat, új aszfaltburkolat lesz az Érsekújvár és Gúta közti útszakaszon. Mindig félelemmel tölti el a helyieket, ha más útszakaszok, hidak felújítása miatt elterelik a forgalmat, mert a növekvő teherforgalom miatt veszélyessé válik a közlekedés. A községi hivataltól csak néhány méterre lévő kanyar, illetve kereszteződés is balesetveszélyes, ráadásul csapadékos időben az utat elárasztja az esővíz. Kamocsa önkormányzata emiatt panasszal fordult a megyéhez és úgy tűnik, az útfelújítás során ez a probléma is megoldódik a megfelelő vízelvezetéssel. Lukács Imre hangsúlyozta továbbá, hogy a kisebb községek számára létfontosságúvá válik a más településekkel való együttműködés és összefogás. Ennek is köszönhető, hogy végre megépülhet a komáromi járásbeli Gútát a Kamocsával és Szímővel összekötő kerékpárút. Az országszerte ismert Vág menti Oázis kempingben felújítanák a központi épületet, és pihenőhelyet létesítenének a kerékpárosoknak.

Galéria

Szabályozzák a fűtést

Ivanič Katalin, az ugyancsak érsekújvári járásbeli Pozba polgármestere elmondta, nem marad más lehetőségük, mint a takarékoskodás. A községi hivatal épületében a fűtést reguláltuk, ami azt jelenti, hogy már déltől nem üzemel a fűtés. Természetesen fűtetlen helységekben dolgozni nem lehet, de ki kell bírnunk. A községi hivatal óvodai épületbe való átköltöztetését egyenlőre technikai okok miatt elnapoltuk. Szerencsénkre az enyhe időjárás kedvez nekünk. A pénzügyi helyzet, mint mindenütt, nálunk is rosszabbodott” – mondta Ivanič Katalin. Már korábban rövidített napokat vezettek be a hivatalban és tavaly szeptembertől a közvilágítást 23 órától hajnali 4 óráig szüneteltetik. A téli hónapokban a futballpálya öltözőiben is kikapcsolták a világítást és a vízellátást.

Megújuló energiaforrásoké a jövő

A Vág menti Szímőn több területen is megkezdték a takarékoskodást és a jövőbeni terveiket is úgy fogalmazták meg, hogy a meglévő községi épületek energiatakarékosabbá tételére, valamint a megújuló energiaforrások felhasználására került a hangsúlyt. Bób János, Szímő polgármestere arról tájékoztatott, hogy részt vettek a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása által meghirdetett tiltakozáson és egész éjszakára kikapcsolták a közvilágítást.

„Ami a közvilágítást illeti, már korábban sikerült lecserélnünk az elavult fényforrásokat. Ma már minden lámpaoszlopon van fénytest, mégis negyven százalékkal csökkent a fogyasztás. Összességében azonban emelkedtek a kiadásaink, mert 2021-ben lejárt az addigi szerződésünk az energiaszolgáltatóval. Akkor még 42 eurót fizettünk megawattóránként, most 430 eurót, mert piaci árat számolnak fel nekünk. Amiről ritkábban beszélünk, hogy emelkedtek a különféle, úgynevezett rejtett illetékek is, például amit a készenléti áramért fizetünk

– vázolta fel a helyzetet Bób János. A községben egyelőre nem szeretnék korlátozni a helyi szervezetek működését, de annyit már megtettek, hogy a tornaterem helyett a kultúrházban rendezték meg a ping-pong versenyt, mivel a kultúrházat könnyebb kifűteni. A tornateremben az elavult fényforrások lecserélésével igyekeznek takarékoskodni. Szímő önkormányzata régóta tervezi, hogy felújítják a községháza csaknem százéves épületét, az ezzel kapcsolatos projektdokumentáció kidolgozása során kellő hangsúlyt helyeznek arra, hogy a tetőszerkezetre fel lehessen szerelni majd a napelemeket. Az épület hőszigetelésével, a nyílászárók cseréjével, a megújuló energiaforrás felhasználásával jóval hatékonyabbá válhat az épület üzemeltetése. A községháza épületét pályázati forrásból újítanák fel. Ma még nem tudják, hogy a felhívásban lesz-e olyan lehetőség, hogy a tervdokumentáció kidolgozásával kapcsolatos kiadásokat utólagosan fedezzék a községnek.

Az érsekújvári járásbeli községek önkormányzatai bíznak abban, hogy az állam nem feledkezik meg a problémáikról. Egyetlen község vezetése sem szeretné, ha a a takarékoskodás kihatna a helyi kulturális és sportszervezetek, óvodai és családi közösségek, valamint a nyugdíjas szervezetek életére, amúgy sem könnyű mindennapjaira.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!