Nyolcadik alkalommal rendezték meg a könnyűzenei szemlét

A felvidéki forduló győztese, a Gorlo Volka (fotó: Go-photo)
Vásárút |

Az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle szakmai zsűrije idén a nyolc döntős zenekar közül a gútai Gorlo Volkának ítélte az első helyért járó díjakat.

Ezúttal is Vásárúton rendezték meg a Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle döntőjét. A Kárpát-medencei Öröm a zene tehetséggondozó program felvidéki fordulójának célja a helyi magyar könnyűzenei tehetségek felkutatása, bemutatása és felkarolása, de ezúttal már a Magyarországról is érkezhettek jelentkezők.

Tágabbra nyitottuk a kapukat idén. Volt már korábban is szó arról, hogy Magyarország, illetve egész Kárpát-medence zenészei számára biztosítunk itt lehetőséget, ez évben meg is valósítottuk.

 - mondta Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), az esemény főszervezője.

Lacza Gergely, a rendezvény főszervezője (fotó: Go-photo)

Pazar előadás és pazar díjazás

A döntőbe tíz nevező jutott be, de végül nyolcan jöttek el a megmérettetésre, a Cloudburst, Galda Levente, a Gorlo Volka, a HoryZone, Mr. George, a PerTwo, a Senel és Skylar. Minden zenekarnak és szólistának 15 perc műsoridőt biztosított a Szemle. A produkciókat szakmai zsűri értékelte, amit neves művészek alkottak, Kaszmán-Saróka Liliána, Balázs Sziszka, Bodnár Tibi, Michnya „Big Man” Róbert, Balla Igor, Vida Igor, Puss Tamás, Kovács Ákos, valamint Pap Tibor. Az első három helyezett egy zenés-beszélgetős portréműsorban vehet majd részt a Pátria rádióban, de számos más értékes díjat zsebelhettek még be a helyezettek. A 8. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle győztese a gútai Gorlo Volka zenekar lett, akik meghívást kaptak a 2022. évi Öröm a Zene Tehetségkutató magyarországi döntőjébe, ahol a zenekarok a 3 millió forint értékű fődíjért indulhatnak, valamint a Hangfoglaló Program támogatása, amit egy lemez és videoklip készítésére fordíthatnak. Megírják számukra a Hangfoglaló program kezdő zenekarok segítésére kiírt pályázatot. Az atempo.sk és a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) egy egy éven keresztüli kiemelt médiamegjelenést biztosít nekik, emellett a jövő nyári Ladánybene 27 nagykoncert előzenekara lehetnek és még idén ősszel felléphetnek a dunaszerdahelyi NFG klubban. A további díjazottak is remek lehetőségeket kaptak tehetségük kibontakoztatásához és ahhoz, hogy tovább bizonyítsák rátermettségüket nem csak rajongóik, hanem a helyi zenész szakma számára is. A második helyet a krasznahorkaváraljai HoryZone kapta meg, akik stúdióidőt nyertek, továbbá részt vehetnek az idei tatabányai Peron Music Tehetségkutatón. Felléphetnek a nagymegyeri Big Man Pubban és az NFG klubban és nekik is megírják a Hangfoglaló program kezdő zenekarok segítésére kiírt pályázatot. A harmadik helyet a zselízi PerTwo szerezte meg, akiknek három, vagy több rögzítése esetén egy dalt ingyen elkészít a soporoni MD Stúdió. Ezenkívül a SZMAZE egy egy éves kiemelt médiamegjelenést biztosít facebook csoportjában, valamint meghívást kaptak a jövő évi Samaria Jazz Fesztiválra, számukra is megírják a Hangfoglaló program kezdő zenekarok segítésére kiírt pályázatot, és az NFG klubban is várják őket. A 17 éves pázmándi Herter Skylar is díjazott lett, akit szintén meghívást kapott az NFG klubba és a Big Man Pubba is. Neki is megírják a Hangfoglaló program kezdő zenekarok segítésére kiírt pályázatot, ráadásul felléphet a Phoenix RT tavaszi koncertkörútjának több állomásán is.

A különdíjas Herter Skylar (fotó: Go-photo)

Igényesebb zenét!

Nagyobb fesztiválokon ugyan nem láttam ezeket az zenekarokat, akik most itt felléptek, viszont falunapokra biztosan el lehetne hívni őket. Tény, hogy aki egyedi zenét játszik, mindenféleképpen kilóg a sorból, mindegy, hogy milyen zsánerben utazik. Ez a verseny azért egy jó dolog, mert így van esélyük arra, hogy a magyarországi Öröm a Zene Tehetségkutató döntőjében, a 25 zenekar között a mi nyertesünk is, a Gorlo Volka is megmutatkozhasson.

– mondja Lacza Gergely bizakodva. A nézőközönség is fontosnak tartja, hogy igényesebb zenét is hallgathasson közösségi eseményeiken. Ha nem élőzenéről van szó, akkor is olyan zenei palettát kellene mutatni nekik, ami sokkal színesebb a mostaninál.

Értékeljük az embereket annyira, hogy megadjuk a lehetőséget az olyan helyi formációknak is, akik valóban tehetségesek, és ne csak ugyanazt a stílust, a mulatóst, a gépzenét és a klasszikus tánczenéket propagáljuk, hanem bízzunk a közönség ízlésében annyira, hogy merjünk nekik újat mutatni.

– mondja Lacza Gergely.

Több környékbeli község falunapjain a közönség között járva azt hallottam, hogy amellett, hogy sokan szeretik ezeket a fajta zenéket, sokan vannak olyanok is, akik elvárnának igényesebb előadásokat. Egy tehetséges zenekar felvonultatása az egyfajta tisztelet kifejezése is a hallgatóság felé. Ez a fajta falusi szórakoztatás pedig, ami jelenleg zajlik felvidéki községeink többségében, még inkább hozzájárul ahhoz, hogy sztereotipizálja a kistérségi szórakoztatást és tovább mélyítse a falu és város közötti mesterségesen kreált kulturális szakadékot.

– teszi hozzá.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?