Nosztalgikus múltidézés a somorjai Koronában

Korona
Somorja |

Különleges projekttel készül a nemrég felújított Korona megnyitójára Szinghoffer Gábor, helyi lokálpatrióta, építész. Kisfilmet készít arról, hogy hogyan emlékeznek vissza a somorjaiak az egykori paulánus kolostorra.

Táncmulatságok, esztrádműsorok színtere, menedék, iskola, üzlet, raktár – fennállása alatt számos funkciót szolgált a város központjában lévő, európai uniós forrásból felújított, megnyitás előtt álló épület. Szinghoffer Gábor, aki már több fotókiállításon is felelevenítette a város múltját most egy kerekasztal beszélgetést szervezett, hogy megörökítsék, mit jelent a somorjaiaknak az ikonikus épület.

„Négy somorjai lakos, Domsitz Juli néni, Czucz Magdika, Cséfalvay Gyuri bácsi, és Botló Ilonka meséli el történeteit az épületről, hogy mi volt itt valamikor, milyen bálokat, rendezvényeket szerveztek, mire használták” - mondta Gábor

hozzátéve, hogy a Korona ünnepélyes megnyitóján mutatják majd be a kisfilmet. Bárdos Gábor, Somorja korábbi polgármestere terelgette az emlékek folyosóján az asztalnál ülő somorjaiakat, akiket a régi képek is inspiráltak a mesélésre.

Legszívesebben a Koronában szervezett táncmulatságokat emlegették, a tűzoltóbálokat, Erzsébet- és Katalin-bálokat, a különleges zenei esteket, a jókedv zálogának számító zenekarokat.

„Ez volt a jó, ezeket hiányoljuk a mából” - jegyezte meg Domsitz Juli néni.

Az is kiderült, hogy sokan az egykori kolostor falai közt kerestek menedéket az oroszok bejövetelekor. Később iskola, vasüzlet, és raktár is volt a Koronában. De nemcsak a városközpontban lévő épületre emlékeztek szívesen, hanem a Pomlé parkban elérhető szórakozási lehetőségekre is kitértek. Ott például kuglizni is lehetett, de a hölgyek emlékezetébe az is beleégett, amikor egyikük felhasította a biliárdasztal zöld posztóját.

A Korona tehát meghatározó szerepet töltött be a város kulturális életében. „Mindig nagyon különleges hangulata volt az épületnek. Most kívülről is sokan rácsodálkoznak mondván, hogy végre történik vele valami. Köszönettel tartozom a résztvevőknek, város kulturális bizottságának, a kultúrháznak és a CZ Slovakia csapatának, akik rengeteget segítettek” - folytatta Szinghoffer Gábor. A tősgyökeres somorjaiak szerint is sikeres volt a felújítás, gyönyörű lett az épület.

A város az Arrabona EGTC által szerzett támogatásból újítja fel a műemléket, ami újra a kulturális élet fontos helyszíne lehet hangversenyekkel, kiállításokkal, közösségi rendezvényekkel. A Somorja életét bemutató fotókiállítás is folytatódik, Szinghoffer Gábor most különlegességgel is készül a szabadtéri kiállításra. Az elmúlt négy évben 9 000 régió fényképből 500-at mutattak be a nagyközönségnek, így az ötödik évfolyam szervezésénél is van miből válogatni. A Korona dísztermében, profi stúdiókörülmények között forgatott kisfilm is hozzájárulhat majd ahhoz, hogy a helyiek még büszkébbek legyenek a központot díszítő műemlékre, és inspirációként is szolgálhat az épület kihasználása során.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?