Németek és lengyelek is voltak a vendégek között

Áj/Szádelő/Udvarnok-Méhész. A turizmus fellendítése és az idegenforgalmi látványosságok számának növelése egyre fontosabb a Kassa vidéki járásba tartozó Szlovák Karszt egyes településein. A táj természeti szépségei adottak, az idegenforgalmi infrastruktúra kiépítése már megindult.

Áj/Szádelő/Udvarnok-Méhész. A turizmus fellendítése és az idegenforgalmi látványosságok számának növelése egyre fontosabb a Kassa vidéki járásba tartozó Szlovák Karszt egyes településein. A táj természeti szépségei adottak, az idegenforgalmi infrastruktúra kiépítése már megindult.

A természetimádók Ájban elsősorban a kilenc vízesésben gyönyörködhetnek. A túrakedvelők a völgyből a kijelölt turistaösvényeken a Tornai-fennsíkra vagy a Szádelői-völgybe is eljuthatnak. A 320 lakosú Áj község palóc házairól híres. Szállást a turista magánházaknál találhatnak. Ahogy Gajdos Iréntől, a falu polgármesterétől megtudtuk, a nyár végén egy negyven férőhelyes szállodát is átadtak a községben.

Szádelőben szintén elsősorban magánházaknál nyílik szálláslehetőség. Az elmúlt néhány évben a festői szépségű völgybe több német és lengyel turista is ellátogatott, vannak visszatérő szállóvendégek is. Flachbart Katalin, a Szádelői Vidéki Turizmus Szövetsége elnöke szerint a nyári turistaszezon telített volt, a szálláshelyek iránt nagy érdeklődés mutatkozott. Csupán egy negatív élménnyel gazdagodtak a szállásadók és külföldi vendégeik. Egy német csoport Szádelőről a közeli Jászóra látogatott, hogy a világörökség részét képező barlangot megnézze. A külföldi autót a helybéli garázdálkodók feltörték és kirabolták.

A Szádelő szépségei iránt érdeklődők egy aktuális információkat tartalmazó honlapon a helyi nevezetességeken kívül a szálláslehetőségeket, a barlang nyitva tartását, közlekedési információkat is találhatnak, valamint a határon túli Aggtelek Nemzeti Park programkínálatát is elolvashatják. Az említett községektől nem messze fekvő Udvarnok-Méhész is növelte a látványosságok számát. Augusztus folyamán ugyanis tájházat alakítottak ki, melynek két szobája autentikus bútorral van berendezve, egy helyiségben pedig a Szádelői-völgyben feltárt bronzkori leletek találhatók. Miliczky Sándor polgármester szerint a 440 fős község tervei között szerepel az is, hogy múzeumot hozzanak létre, mely a kassai székhelyű Kelet-Szlovákiai Múzeum egyik kihelyezett részlegeként működne a jövőben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?