Régió

Nem lesz magyar elsős Pozbán

Zsitvabesenyő/Pozba | Csak egy, ősztől iskolaköteles gyerek jár az érsekújvári járásbeli Pozba óvodájába, de őt sem a helyi magyar alapiskolába íratták be – tájékoztatott Pásztor Beáta iskolaigazgató.
author
Száz Ildikó

2014. február 12. 10:40

A pozbai alapiskola felső tagozatát 2012 őszén zárták be, a tanulók a huszonöt kilométerre fekvő Léván, vagy a harminc kilométerre levő Érsekújvárban folytatták tanulmányaikat.„Sokáig halogattuk a döntést, végül nem maradt más választásunk. Legalább az alsó tagozatot próbáljuk megtartani. Megszólítottuk a környékbeli magyar községeket is, Barsbaracskát (Bardoňovo) és Besét (Beša), sajnos onnan sem jönnek az utóbbi években magyar gyerekek az iskolánkba” – tájékoztatott Valent Aranka, Pozba polgármestere.
 
A faluban 2006-ban még hatvanhárom tanuló járt magyar alapiskolába, ma már csak nyolc. Akkoriban még Beséről, Barsbaracskáról, Felsőpélről és Töhölből is jártak ide gyerekek az iskolabusszal. Azok a pozbai szülők, akik a szlovák iskolát választják, Fajkürtre (Dedinka), Lévára vagy Érsekújvárba viszik a gyerekeiket. Pásztor Beáta elmondta, a pozbai alapiskolának idén 6 elsős és 2 harmadikos tanulója van, másodikosok és negyedikesek nincsenek. Az óvodába 7 gyerek jár, a legtöbb szülő beszél magyarul, de már ők is szlovák iskolába jártak. Rendszerint azzel érvelnek, hogy nem tudnának kellőképpen foglalkozni a gyerekkel, ezért viszik a távolabbi szlovák iskolába. A faluban tavaly csak egy gyerek született, félő, hogy ilyen körülmények között nehéz lesz megtartani a magyar alapiskolát. Az ugyancsak érsekújvári járásbeli Zsitvabesenyőn négy iskolaköteles gyerek számára választották a szülők a magyar iskolát, szlovák alapiskolába 7 gyereket írattak be. „Ebben a tanévben három elsősünk van. Két összevont osztályban tanítunk, hét 7 másodikos, öt harmadikos és nyolc negyedikes tanulónk van. Jövőre öt magyar elsőst várunk a helyi óvodából” – mondta Komzsík Eszter igazgató.
 
Zsitvabesenyőn 1996-tól 2006-ig vártak arra, hogy megépüljön az új iskola, ám addigra annyira lecsökkent a gyerekek száma a faluban, hogy a tágas épület átadását követően a felső tagozat Udvardra, a Majthényi Adolf Alapiskolába került át.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

manfred weber

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk az uniós olajembargó ügyében

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.