Nem lesz magyar elsős Pozbán

Zsitvabesenyő/Pozba |

<p>Csak egy, ősztől iskolaköteles gyerek jár az érsekújvári járásbeli Pozba óvodájába, de őt sem a helyi magyar alapiskolába íratták be &ndash; tájékoztatott Pásztor Beáta iskolaigazgató.</p>

A pozbai alapiskola felső tagozatát 2012 őszén zárták be, a tanulók a huszonöt kilométerre fekvő Léván, vagy a harminc kilométerre levő Érsekújvárban folytatták tanulmányaikat.„Sokáig halogattuk a döntést, végül nem maradt más választásunk. Legalább az alsó tagozatot próbáljuk megtartani. Megszólítottuk a környékbeli magyar községeket is, Barsbaracskát (Bardoňovo) és Besét (Beša), sajnos onnan sem jönnek az utóbbi években magyar gyerekek az iskolánkba” – tájékoztatott Valent Aranka, Pozba polgármestere. A faluban 2006-ban még hatvanhárom tanuló járt magyar alapiskolába, ma már csak nyolc. Akkoriban még Beséről, Barsbaracskáról, Felsőpélről és Töhölből is jártak ide gyerekek az iskolabusszal. Azok a pozbai szülők, akik a szlovák iskolát választják, Fajkürtre (Dedinka), Lévára vagy Érsekújvárba viszik a gyerekeiket. Pásztor Beáta elmondta, a pozbai alapiskolának idén 6 elsős és 2 harmadikos tanulója van, másodikosok és negyedikesek nincsenek. Az óvodába 7 gyerek jár, a legtöbb szülő beszél magyarul, de már ők is szlovák iskolába jártak. Rendszerint azzel érvelnek, hogy nem tudnának kellőképpen foglalkozni a gyerekkel, ezért viszik a távolabbi szlovák iskolába. A faluban tavaly csak egy gyerek született, félő, hogy ilyen körülmények között nehéz lesz megtartani a magyar alapiskolát. Az ugyancsak érsekújvári járásbeli Zsitvabesenyőn négy iskolaköteles gyerek számára választották a szülők a magyar iskolát, szlovák alapiskolába 7 gyereket írattak be. „Ebben a tanévben három elsősünk van. Két összevont osztályban tanítunk, hét 7 másodikos, öt harmadikos és nyolc negyedikes tanulónk van. Jövőre öt magyar elsőst várunk a helyi óvodából” – mondta Komzsík Eszter igazgató. Zsitvabesenyőn 1996-tól 2006-ig vártak arra, hogy megépüljön az új iskola, ám addigra annyira lecsökkent a gyerekek száma a faluban, hogy a tágas épület átadását követően a felső tagozat Udvardra, a Majthényi Adolf Alapiskolába került át.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!