Nem fogyasztható a csicsói és a füssi vezetékes víz

ivóvíz csicsó lajtoskocsi
Csicsó/Füss |

Csütörtök kora estétől tilos fogyasztani a csapvizet Csicsón és Füssön, miután a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal mikrobiológiai szennyeződést talált a csicsói vízvezetékben. Egyben elrendelte az iskolák, az óvodák, és a vendéglátóhelyek bezárását.

A lakosok mától tartálykocsiból kapják az ivóvizet, Csicsón 10 és 12, Füssün 13 és 15 óra között vételezhetik ingyen a vizet. A lakosokat nyugtalanítja a helyzet, főleg, hogy nem tudják, mi okozhatta a szennyezést és meddig tart eltávolítása. Az álaltunk megszólítottak közül volt, aki szerint az utóbbi időben érezni lehetett, hogy kellemetlen szaga van a víznek, mások nem tapasztaltak ilyesmit. Az óvodások és az iskolások szüleinek pedig külön gondot okoz a gyerekek elhelyezése. Az egyik élelmiszerbolt vezetőjétől megtudtuk, a tilalom bevezetése óta a szokásosnál több palackozott ásványvizet adtak el, a vásárlók főleg a szénsavmentes vizet keresik, hiszen főzéshez inkább erre van szükség. Ezért a nagyraktárból további készleteket rendeltek. A helybéliek körében folyik a találgatás, mi okozhatta a fertőzést. Többen a nagykeszi határában működő dán sertéstelepre gyanakszanak, ahonnan állítólag a kutak környéki parcellákra hordtak ki trágyalevet. Ám az sem kizárt, hogy valamelyik lakos engedte ki a kutak közelébe a szennygödör tartalmát.

Andrea Kološová, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint hivataluk a rendszeres ivóvízminőség-ellenőrzés során vett mintát a csicsói vízből. A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a víz mikrobiológiai szennyezést tartalmaz, ami veszélyes lehet az egészségre. Konkrétan a coliform baktériumok és enterococcusok határértéke volt magasabb a megengedettnél. Mivel Füss kútja nagyon közel van a csicsóihoz, ezért mindkét községben figyelmeztették a lakosokat, hogy vezetékes víz sem ivásra, sem főzésre nem alkalmas.

Csicsón és Füssön is a komáromi KOMVaK víz- és csatornaművek szolgáltatja a vizet. Patrik Ruman, a társaság igazgatója elmondta, az ivóvíz szennyezésének gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Az ügyészségre benyújtott feljelentés szerint fennáll a gyanú, hogy az ivóvízforrás második védelmi sávjában a talajba kijuttatott szilárd és folyékony trágya miatt szennyeződött a talajvíz. Mivel a társaság által október 3-án végzett mintavétel idején a vízminőség megfelelt az előírásoknak, valószínűsíthető, hogy a szennyezés október 3-án és a közegészségügyi hivatal által november 26-án végzett mintavétel közti időszakban történt. A vízművek csütörtök óta több intézkedést is bevezetett, növelte a vezetékbe pumpált vízben a fertőtlenítőszer adagját, Csicsón áttisztította a vízvezeték-hálózatot, többszörösen ellenőrizte a szivattyúállomást és a klóradagolót, amelyekben nem talált meghibásodást.

Értesülésünk szerint a közegészségügyi hivatal hétfőn ismétli meg a mintavételt, a vizsgálat után döntenek arról, hogy engedélyezik-e a csicsói és füssi vezetékes víz fogyasztását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?