Régió

Nem dugult be a főváros

Pozsony | Elmaradt a közlekedési káosz a fővárosban a történelmi útlezárások első napján. A magisztrátus szerint a korlátozások ellenére nem volt nagyobb dugó, mint máskor.
Bartalos Éva

2019. február 19. 12:00

Péntektől fokozatosan lezárták a Mlynské Nivy utcát és a Kikötői híd alatti körforgalmat. A korlátozások miatt hétfőtől hónapokig elsőbbséget élveznek a tömegközlekedési eszközök az egyes útszakaszokon, a Gagarin úton buszsávokat alakítottak ki, és a magisztrátus a Pozsonyi Közlekedési Vállalattal együtt azt ígérte, hogy gyorsabb lesz autóbusszal közlekedni Pozsonyban, mint személyautóval. „Ma célirányosan mindhárom közeledési módot kipróbáltam, utaztam személyautóval, tömegközlekedési eszközzel és gyalogoltam is, nem tartott hosszabb ideig az út, mint máskor. Az útinform és a rendőrség tájékoztatása, valamint a közlekedési kamerák és a terepen szerzett tapasztalatok alapján úgy érzem, hogy a városba vezető utakon megbirkóztunk a helyzettel” – nyilatkozta hétfőn Matúš Vallo főpolgármester.

A Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság a közösségi portálon élőben közvetítette a reggeli forgalmat, légi felvételeken lehetett követni a járművek mozgását. A zvladneme.to honlapon pedig folyamatosan kilenc forgalmas kereszteződés és útszakasz élőképét tekinthetik meg az autósok. Egyebek mellett Vereknyéről, Pozsonypüspökiből, Récséről és a Dolnozemská és a

Panónska utca kereszteződéséből közvetítenek a kamerák.

„Nem voltak a szokásosnál nagyobb közlekedési dugók, a tömegközlekedés nagyobb fennakadások nélkül járt és elbírta a megnövekedett utaslétszámot” – folytatta Vallo. A főpolgármester megköszönte a pozsonyi lakosok, az alkalmazottak és a rendőrség közreműködését, akik szerinte nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nem dugult be a főváros.

A magisztrátus elismeri, hogy még nincsenek túl a közlekedési káosz nehezén. Néhány ingázó is ezt a véleményt osztja, szerintük sokan megijedtek a várható káosztól, és inkább nem ültek autóba, csak ezért nem omlott össze a közlekedés. Hasonló véleményen van Martin Kurucz, Vereknye polgármestere is, aki emellett a keleti tavaszi szünettel indokolta a kisebb forgalmat. Kurucz azt mondta, hogy csak napokkal, vagy hetekkel később lehet releváns értékelést hozni.

Tegnap reggel feleannyi autó haladt át Pozsonypüspökin, mint korábban. Pék Zoltán, a városrész polgármestere azonban arra számít, hogy a következő napokban sűrűsödik majd a forgalom.

A korlátozások miatt elérhetőbb a tömegközlekedés Pozsonyban, Vereknyéről március végéig ingyen járnak az autó- és trolibuszok a központba, bővítették a külvárosban lévő gyűjtőparkolók befogadóképességét, és növelték a 8-as és 9-es villamosok kapacitását. (béva, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Agresszív pénzbehajtási trükkök a hitelezőknél

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Donald Tusk lehetségesnek nevezte a brexit rövid távú halasztását

Legfrissebb galériák
Olvasta már?