Régió

Nem akarnak dán sertéstelepet a gútaiak

Gúta | Nem fogadták kitörő örömmel a gútaiak azt a beruházási szándékot, amely szerint 5,5 millió euróból a Dan Slovakia Agrar Rt. (DSA) a város kataszterében levő Stagnócán bővítené a már meglevő magánsertéstelepet, ahol jelenleg 1560 tenyészállat van. A tervek szerint tizennégy istállót építenének, ahol mintegy 16 ezer hízódisznót nevelnének. A felújítást 2021-ben kezdenék, és várhatóan 2023-ban üzemelnék be a telepet.
Borka Roland

2019. augusztus 23. 10:00

Lakossági fórum Gútán
Lakossági fórumot tartottak a gútai sertéstelep bővítése miatt - Borka Roland

Gútán azonban senki sem nézi jó szemmel a beruházást. A hírre azonnal megindult a tiltakozás, az önkormányzat egy emberként kiállt a sertéstelep bővítése ellen, amit határozatban is megfogalmazott. Az egyöntetű ellenállás élére állt Horváth Árpád polgármester is, aki vehemensen tiltakozik a dán sertéstelep Gútán, illetve a Csallóközben való letelepedése ellen. „Ez nemcsak Gúta és a szomszéd települések problémája, hanem úgy vélem, az egész Csallóközé. Itt található ugyanis az ország legnagyobb ivóvízkészlete, amely ezzel a beruházással veszélybe kerülhet” – véli a polgármester. 


Elküldenék a dánokat


Halász Béla (független) képviselő petíciót kezdeményezett, amelyhez a környező települések vezetői is csatlakoztak. „Nem kérünk a dánokból és a beruházásukból. Mi, gútaiak, kiállunk ez ellen, és mi szeretnénk meghatározni, mi legyen és mi ne legyen a területünkön” – fogalmazott Halász Béla. Szeptember végéig gyűjtik az aláírásokat, és később a petíciós íveket is eljuttatnák a környezetvédelmi minisztériumba, ahol jelenleg véleményezik a környezetvédelmi hatástanulmányt. A szaktárca szerint még nincs döntés az ügyben, de hangsúlyozták, a sertéstelep környezetre gyakorolt hatását fogják vizsgálni, minden más az illetékes nyitrai hivatal hatásköre. 
A polgármester tájékoztatása szerint a nyitrai építkezési hivatal hivatott dönteni a kérdésben. Horváth Árpád az augusztus 19-én a gútai művelődési központban tartott lakossági fórumon azt mondta, valószínűleg elutasító döntést hoz a hivatal. Elárulta, megyei képviselőként mindent megtesz, hogy erőteljes és világos ellenvetést fogalmazzanak meg. Kijelentette, a megyei önkormányzat harminchárom képviselője – kormánypárti és ellenzéki is – az ügy mellé állt, és ezt aláírásukkal is deklarálták.
Védik a környezetüket 

Lakossági fórumot tartottak múlt héten Keszegfalván is, ahol szintén elutasították a telep bővítését. 

A polgármester kiemelte, hogy a stagnócai telep szomszédságában található az Oázis szociális otthon, az ott lakók a terjedő bűzre panaszkodnak. A bűztől és a környezetszennyezéstől tartanak a gútaiak is. Attól félnek, hogy a hígtrágya földbe juttatása csökkenti a közeli telkek, köztük a Csörgő üdülőtelep ingatlanjainak az értékét. Emellett a trágya megmérgezheti az ivóvízkészletet is. A bővítéssel ráadásul növekedne a teherforgalom. A Horváth Árpád által ismertetett szakvélemény szerint ez évente mintegy négyezer negyventonnás kamion áthaladását jelentené. 

k


18 éve Szlovákiában


A fórumon jelen volt Mogens Hansen, a Dan Slovakia Agrar Rt. befektetőtársaság igazgatótanácsának elnöke és egyik tulajdonosa, aki igyekezett válaszolni a kérdésekre és eloszlatni az aggodalmakat. Kifejtette, már 18 éve vannak jelen a szlovákiai piacon, az ország legnagyobb sertéstenyésztő vállalata az övék, mintegy kétszáz embert foglalkoztat, és eddig több mint 100 millió eurót fektetett be. Hansen leszögezte, garantálja, hogy a sertéstelepen minimalizálják a kellemetlen szagokat és a sertéstrágya elvezetését, tárolását, ártalmatlanítását is szakszerűen és a törvényeknek megfelelően fogják végezni. Elárulta, jó szomszédként és a közösség hasznos tagjaként működnek mindenhol, ahol telepük van, és baráti viszonyt ápolnak a régióbeli településekkel. Évente mintegy ötszázezer eurót fektetnek be a biológiai biztonság megőrzésébe. 

A beruházó elmondta, ma már másként működik az állattartás, mint a múltban, sokkal korszerűbb technológiákat alkalmaznak. Elmondta, tavaly mintegy huszonkét ellenőrzésük volt, és az illetékes szervek nem találtak hiányosságokat. A szlovákiai befektetéséről úgy nyilatkozott, hogy a sertéshús kereskedelmi ára magasabb, mint Dániában, üzleti szempontból ezért előnyösebb volt ebben az országban befektetnie. Mogens Hansen állítja, érti a lakosok ellenkezését, és közölte, a világon mindenütt ellenségeskedés fogadja a sertéstelepeket. 

p


Disznók, szagok

Újságírói kérdésére Hansen elmondta, a sertésállományuk mintegy húsz százaléka kerül a szlovákiai lakosok tányérjára, az élő sertéseket Magyarországra exportálják, mivel Szlovákiában alig van működő vágóhíd. A dán állami és az EU-s dotációkra vonatkozó kérdésre Mogens Hansen azt válaszolta, a dán államtól semmilyen hozzájárulást nem kap, az EU-tól pedig annyi juttatást, amennyit más hasonló ágazatban tevékenykedő cégtársai. Konkrétumokat ugyan nem osztott meg a jelenlevőkkel, ám sajtóértesülések szerint a DSA számára kifizetett különféle EU-s dotációk összege több millió euróra tehető. 

A lakosok szerint a környezetvédelmi hatástanulmányban megfogalmazottak nem teljesen fedik a valóságot, és úgy vélik, a környezetvédelmi előírások és vállalások betartását sem ellenőrzik elég szigorúan. A polgármester kérte a telep bővítésének ellenzőit, írásban juttassák el a szaktárcához a kifogásaikat, de adják le Gútán, a városi hivatalban is. Úgy véli, hogy ez egy hosszú, legalább 12–14 hónapos folyamat lesz. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Tömeges tesztelés: eddig több mint ötezer fertőzöttet sikerült kiszűrni

A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

GALÉRIA: A Slovan elleni döntetlennel maradt az első helyen a DAC

gyászhír

Hatan hunytak el, 165-re nőtt a koronavírus áldozatainak száma Szlovákiában

tesztelés

SZAVAZZ: Te részt veszel az országos tesztelésen?

mma

A csúcson kell abbahagyni

Ifjú Szivek

Ifjú Szivek 20

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.