Régió

Naszvad januártól már hivatalosan is város lesz

Naszvad | A kormány és parlament képviselői szombaton átadták Naszvad városi rangjáról szóló dokumentumokat. A helyi lakosok egyelőre visszafogottan fogadják az új helyzetet, ugyanakkor egyetértenek abban, hogy lakhelyük megfelelően fejlődik.
Vataščin Péter

2019. november 18. 08:30

Naszvad januártól város
Felavatták Naszvad címerét. - A szerző felvételei

A kissé szeles és esős novemberi napon a hivatalos ceremónia előtt kissé lassan szállingóztak a lakosok a főtér irányába, de végül sok százan voltak kíváncsiak az eseményre, amelyet helyi magyar és szlovák művelődési csoportok műsora is színesített.

A javarészt két nyelven, magyarul és szlovákul zajló rendezvényen Denisa Saková (Smer) belügyminiszter kiemelte, Szlovákiában az ilyen irányú fejlődés teszi lehetővé, hogy az emberek szülőföldjükön, szeretteik körében tudjanak maradni. Bugár Béla (Híd), a parlament alelnöke Naszvad gyors ütemű előrehaladásáról és a helyi lakosok tettrekészségéről beszélt. Ladislav Vrtel, a belügyminisztérium heraldikai főtanácsosa ünnepélyes szertartás keretében Naszvad címerét városi jelvénnyé avatta, s átadta az erről szóló hivatalos dokumentumot, valamint a szlovák kormány által jóváhagyott okiratot is Molnár Zoltánnak (független), Naszvad polgármesterének. A város jelképes kulcsát Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti frakcióvezető nyújtotta át.

Molnár Zoltán kiemelte, a 2019-es év Naszvad számára történelmi eseményekben bővelkedik, hiszen a városi rang elnyerése mellett idén 750 éves a település, valamint elkészült az új termálfürdő is. A település hivatalosan 2020. január 1-től város.

„Majd meglátjuk”

A lapunk által megszólított helyiek többsége a városi ranggal kapcsolatban a „majd meglátjuk” álláspontra helyezkedik. „Még nincs vélemény, mert nem tudjuk, hogy mi vár ránk” – mondta kérdésünkre egy idős hölgy, mígamelletteállóközépkorúasszony szerint sokaknak „semmilyen véleménye” nincs még. „Majd meglátjuk, hogy milyen hatással lesz” – mondta egy fiatal nő. Egy középkorú férfi úgy fogalmazott, „több pénz lesz, de nem a lakosoknak”. Emellett sokan azt is elkerülhetetlennek tartják, hogy idővel a helyi adók emelkedjenek. Ugyanezen a véleményen van egy magyarul kifogástalanul beszélő szlovák nyugdíjas férfi is: „Én őszintén úgy vélem, nekem nem sokat ad a városi rang. Mert az új dolgokra mindig csak rá kell fizetni vagy ezért, vagy azért. A vezetők járnak jól. Már megérett rá az idő, 30 éve erről beszélnek, hogy Naszvad város lesz.ˮ

Naszvad

Naszvadi nívó

A városi rang iránti esetleges bizalmatlanság mellett azonban úgy tűnik, az általunk megszólított naszvadiak szerint egyértelműen jó irányba halad a település fejlődése. Annak eredetét mindenki az egykori zöldségtermelői múltban látja, a jelenben pedig az ipari park meglétét tartják fontosnak. „Ha körbenézünk, akkor a környező települések között emelkedett Naszvadon az életszínvonal. A fóliázásból, a zöldségtermelésből volt pénz. Aztán később szépen lassan egy ipari parkot alakítottak ki, ami nagyon lényeges ahhoz, hogy megközelítsük egy város színvonalát. Amikor pedig lejárt a zöldségtermelés ideje, az embereknek meg kellett érteni, hogy már nem lehet a fóliázással termelt pluszokból fejlődni, hogy most fólia nélkül sem leszünk szegényebbek, lesz egy munkalehetőség, ami télennyáron biztos” – magyarázta egy nyugdíj előtt álló asszony.

Ugyanígy tisztában van mindenki azzal is, hogy az idén nyáron megnyílt fürdő is sokat hozzátesz a bő 5000 fős település városias jellegéhez. Az egyik helyi lakost elégedettséggel töltötte el, hogy a szlovák rendszámú gépkocsik mellett már cseh-, magyar- és lengyelországi autók is megjelentek a termálfürdő parkolójában.

Denisa Saková a helyi önkéntes tűzoltó-egyesületnek egy új tűzoltóautót adott át, amely a belügyi tárca fejlesztési programjának részét képezi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Danko

Indulatos pártelnöki vita

Zuzana Čaputová

VIDEÓ: Saját vitaműsorral jelentkezett Zuzana Čaputová

peter pellegrini

Pellegrini üzent a kórházból

Lichtmannegger László

VERSEK ÉS ARCOK: A gyűlölködés jelen van a mindennapokban

Józanságpárti felvonulás a 20. század elején

Egy balul sikerült társadalmi kísérlet - A száraz Amerika

Quentin Tarantino

Apa lett Quentin Tarantino

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.