Régió

Újszerű szlováknyelv-tanítással próbálkozik egy fiatal pedagógus

Dunaszerdahely | A dunaszerdahelyi Bakos Adrienn fiatal angol–szlovák szakos pedagógusként úgy látja, hogy a szlovákiai magyar iskolákban a szlovák nyelv tanulása és tanítása nem elég hatékony, ami miatt sok gyerekben nyelvi gátlás alakul ki, ami gyakran felnőtt korukban is kísérti őket.
Somogyi Katalin

2019. április 25. 13:38

Bakos Adrienn
Bakos Adrienn

Ezért egy újszerű tanítási-tanulási módszer kidolgozására szánta el magát. Az első kérdés, amely óhatatlanul felmerül, miért akarja egy fiatal pedagógus megreformálni az elfogadott tanítási módszert. A válasz egyszerű: azért, mert saját bőrén tapasztalta, hogy idegen nyelvet játékosan és örömmel is lehet tanulni és tanítani.

Angol példa

Bakos Adrienn a Selye János Egyetemen diplomázott angol–szlovák szakon. Az egyetem elvégzése után egy görögországi tanulmányúton vett részt, ahol egy brit tanárokból álló csapat azt mutatta meg a résztvevőknek, hogyan lehet az angol nyelvet úgy tanítani, hogy a diák ne lépjen le rögtön az első óra után, hanem érdeklődve várja a következőket. Adrienn úgy döntött, hogy ezt a módszert továbbgondolja, és megpróbálja a szlovák nyelv tanításánál is alkalmazni.

Nyelvi gátlások

„Környezetemben sok felnőtt szégyelli hiányos szlovák nyelvtudását vagy akcentusát. Érdekes módon ez nem is annyira a munkaügyi piacon, inkább a magánéletben zavarja őket” – állítja Bakos Adrienn. Módszerét egyelőre magánóráin alkalmazza. „Azt vettem azonban észre, hogy azok, akik a szlovák órákra járnak, szeretnének anonimitásban maradni, mintha szégyellnék, hogy nem beszélik jól a nyelvet. Ezért fulladtak kudarcba a diákjaimnak szervezett szlovák dumaestek is. Egészen más a helyzet az angollal, amire – mivel idegen nyelvként tekintenek a diákok, ezért nincs megfelelési kényszerük se, ami blokkolja a kommunikációt” – folytatta Adrienn.

Játékos gyakorlás

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Tavasz lévén például nem magoltatja be a tanulókkal minden tavasszal nyíló virág szlovák nevét, inkább a gyakorlatra és mindennapi szituációkra összpontosít.
„Gyakori helyzet például egy bevásárlóközpontban tett látogatás. Ennek kapcsán a diákok megtanulnak fagyit kérni. A másik fontos dolog, amit ennél a szituációnál megtanulnak, hogy el tudják mondani, kik ők, honnan és kivel vannak – arra az esetre, ha elvesznének. Logikus, hogy ez utóbbinak aztán más helyzetekben is hasznát tudják venni” – részletezte Bakos Adrienn.
A játékos, gyakorlati nyelvtudásra összpontosító, logikán alapuló módszer a felnőtteknél is hatékonynak bizonyult.

Nyelvkönyv is készül

„Tapasztalataim alapján úgy döntöttem, írok egy nyelvkönyvet is – egyelőre a hatéves, iskolakezdő korosztálynak. Ez tizenkét témakört dolgoz fel, amihez tizenkét mese társul, mert a mese világa az, ami legjobban aktivizálja a gyereket. Tele van interaktív játékokkal, amelyek arra motiválják a gyerekeket, hogy többször is meghallgassák, esetleg elolvassák őket. Ez a tankönyv nem minisztériumi megrendelésre készül, de mindenben tartottam magam az iskolaügyi minisztérium irányelveihez. A nyelvkönyv már elkészült, most az ehhez tartozó tanári segédkönyvön dolgozom. Társulásunk a kiadási költségeket önerőből fedezi. Dudek Henrietta illusztrátor – akinek szintén szívügye ez a tanítási módszer – is jelképes összegért dolgozik. Egyelőre ötszáz példány kiadására van pénzünk, de nagyon bízom benne, hogy sikerül összehozni az ezer példány kiadásához szükséges összeget” – nyilatkozta terveiről Bakos Adrienn.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Krajniak

Rendkívül heves vita várható a bérekről

Igor Matovič
Frissítve

Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Ivan Korčok

Korčok: Nagy-Britanniának kétféle listája van a kockázatos országokról

Richard Raši

Raši szerint Matovičnak le kellene mondania a plágiumgyanú miatt

Branislav Gröhling

A Za ľudí képviselői nem fogják követelni Gröhling lemondását

film

Filmmúzeum: a felforgató tanítók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.