Milyenek Fehér Miklós hatáskörei?

Nyitra/Komárom. Milan Belica, Nyitra megye elnöke szerint Fehér Miklós megyei alelnök már három hónapja nem rendelkezik semmilyen hatáskörrel, és azt sem tudja, tulajdonképpen mi is az alelnök munkaköri leírása.

Nyitra/Komárom. Milan Belica, Nyitra megye elnöke szerint Fehér Miklós megyei alelnök már három hónapja nem rendelkezik semmilyen hatáskörrel, és azt sem tudja, tulajdonképpen mi is az alelnök munkaköri leírása. „Az eddigi határköreit a képviselők megszüntették, az újakat pedig mindmáig nem erősítették meg” – állította Belica tegnapi sajtótájékoztatóján. A megye elnöke a közgyűlés hétfői ülésén javaslatot terjesztett elő, amely megszabja, milyen hatásköröket gyakorolhat az alelnök felettese távollétében. Mivel azonban erről a képviselők nem voltak hajlandóak tárgyalni, a közgyűlés nem tűzte napirendjére a kérdést.

Fehér Miklós szerint Belica teljesen félremagyarázza a helyzetet. A testület megszüntette az alelnöki jogkörök korlátozását, sőt, miután Belica ezt a határozatot nem írta alá, a képviselők meg is erősítették a határozatot, amelyet – bár erre törvény kötelezi – az elnök megint csak nem írt alá. „A megerősített határozat értelmében az elnök távollétében az alelnök teljes elnöki jogkörökkel rendelkezik – hangsúlyozta Fehér. – Ha viszont itthon tartózkodik, továbbra is csak neki van aláírási joga.” Munkájával kapcsolatban az alelnök elmondta: fogadja az ügyfeleket, határozatokat készít elő, segíti a képviselők munkáját, ami pedig elsősorban a megyei hivatal feladata lenne, tartja a kapcsolatot az intézmények vezetőivel és az önkormányzatokkal. „Sok olyan feladat hárul rám, amit Ján Kovarčík hivatalvezetőnek kellene végeznie, de ő legtöbbször nem tartózkodik a hivatalában, miközben kapja a nem is kis fizetését” – tette még hozzá Fehér.

„A megyei önkormányzati választásokat követően a törvény értelmében a testület a megye elnökének javaslatára korlátozhatja azokat a jogköröket, amelyeket az alelnök az elnök távollétében gyakorolhat – magyarázta Hóka László, az MKP-frakcióvezetője. – A feltételes mód indokolt, mert nem kötelező elfogadnia az elnök javaslatát. Mi akkor eleget tettünk az elnök kérésének, és munka- és vagyonjogi területen nem léphetett az alelnök. Amióta viszont Belica tagja lett a HZDS-nek, valamint Ján Kovarčík, a HZDS alelnöke került a nyitrai megyei hivatal élére, az elnök egyre inkább e párt érdekeit helyezte előtérbe, és a testületen belül fokozatosan elmérgesedett a helyzet. Belica sorozatosan nem írta, nem írja alá azokat a megerősített határozatokat, amelyeket pedig a törvényből eredően teljesítenie kellene. Ezzel hátráltatja, de akár azt is mondhatnám: semmibe veszi a testület munkáját. Ezért márciusi ülésünkön feloldottuk azokat a korlátozásokat, amelyeket előzőleg hoztunk az alelnök hatáskörének szűkítésre vonatkozóan. ĺgy az elnök távollétében az alelnök aláírhatja a testület által hozott határozatokat. Az elnök jelenlétében viszont továbbra is azt a munkát végzi, mint eddig.” (vkm, t)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?