Régió

Megőrzi eredeti jellegét a Dunaszerdahelyi Járásbíróság épülete

Dunaszerdahely | Ha minden a tervek szerint halad, április végére befejeződik a Dunaszerdahelyi Járásbíróság épületének a felújítása.
Somogyi Katalin

2019. február 21. 09:23

Nem fog változni az ikonikus épület arculata (dunaszerdahelyi.sk)  

Még 2018 őszén kezdődtek a munkálatok a saroképületen. A lakosok körében egy időre elterjedt az a tévhit, hogy modernizálni fogják az 1907-ben épített épületet, esetleg hasonló modern stílusban, mint amilyen a 2015-ben emelt melléképületrész. Ezek az aggályok szerencsére alaptalanoknak bizonyultak, semmiféle modernizációra nem került sor. Az épület már nagyon rossz állapotban volt, omladozott a vakolat, ami a gyalogosokat is veszélyeztette. Az épület belső műszaki állapota sem volt ideális, régen megérett a felújításra. A felújítás azonban nem jelent stílusváltást, a bíróság épülete az eredeti szépségében fog pompázni. Az eredeti bejárati kapu helyén ugyan irodahelyiséget alakítottak ki, de egyéb változás nem történt, megmaradtak az eredeti stíluselemek.

A járásbíróság 112 évvel ezelőtt vált a városkép meghatározó elemévé. Felépítését a Magyar Királyság igazságügyi minisztériumi határozata alapján a pozsonyi törvényszéki elnök rendelte el. Az építkezésre alkalmas területet 1902-ben ajándékozta erre a célra a dunaszerdahelyi Tauber József, az építkezési tervek elkészítése, valamint maga az építkezés egy ismert helyi építész, Wyberál József nevéhez fűződik. Itt székelt korábban a telekkönyvi hivatal, az állami jegyzőség, valamint a járási ügyészség is. Az épület eredetileg nagyobb volt, mert a múlt század harmincas éveiben hozzáépítettek egy szárnyat, ahol újabb fogdák és az őrlakás kapott helyett. Pár év múlva azonban ezt az épületszárnyat lebontották, a helyére épült az üzleti és tájékoztatási központ.

2015-ben egy, az eredeti építkezési stílustól teljesen eltérő, nagyon modern épületszárnnyal bővítették a bírósági épületet. A beruházás összege több mint 700 ezer euró, s ha minden a tervek szerint halad, április végén be is fejeződik a felújítás.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Radičová visszatérhet a politikába

Eltemették Koós Jánost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?