Régió

Megnyugtató beiratkozási eredmények Érsekújvárban és Vágsellyén

Érsekújvár Vágsellye | Két párhuzamos első osztályt nyithatnak szeptemberben az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában, ahová ötvennégy leendő elsőst írattak be a szülők – tájékoztatott Krošlák Oľga, az intézmény igazgatóhelyettese. Vágsellyén a Pázmány Péter Alapiskolában és Óvodában is elégedettek az eredményekekkel, tizenhét elsőst várnak ősszel az iskolába.
author
Száz Ildikó

2019. április 3. 14:25

beiratkozások
Az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskolában tegnap késő délután érkeztek az utolsó beiratkozók  - Száz Ildikó felvétele

Érsekújvárban, a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájában szeptemberben negyvenhat elsős kezdi meg a tanulmányait, nyolc gyerek számára kértek halasztást. Tavaly negyvenhét gyereket írattak be az alapiskolába és az akkori két párhuzamos első osztályt harminchárom tanuló látogatta. Krošlák Oĺga elmondta, kissé meglepte őket a fiúk aránya, a beíratott leendő tanulók közül harmincnyolc fiú. Érsekújvárból negyvenkét leendő elsősük lesz. A Blaho Pál utcai óvoda magyar nevelési nyelvű osztályaiból harmincnégy gyerek érkezett, köztük huszonnégy fiú. Az ugyancsak érsekújvári Cirill-Metód utcai óvodából öt gyereket írattak be, és csak egy lány van köztük. Az érsekújvári járásbeli Kamocsáról és Andódról, ahol nincs iskola, három-három gyerek látogatja majd a járási székhely magyar alapiskoláját. Szímőről, ahol van kilenc évfolyamos alapiskola, egy elsősük lesz, Zsitvabesenyőről, ahol kisiskola van, egy gyermek számára választották a városi alapiskolát. Egy leendő tanulójuk lesz a párkányi régióbeli Szőgyénből, egy a komáromi járásbeli Ógyalláról. Egy leendő elsős jön a vágsellyei járásbeli Deákiból, ahol a tanuló családjának még bejelentett lakhelye van, de már Érsekújvárban élnek. Egy tanuló érkezik a magyarországi Pásztóról, ahonnan a család ideköltözik, és egy külföldön élő család leendő elsősének választották törzsiskolaként az érsekújvári intézményt. Vágsellyén a Pázmány Péter Alapiskolában és Óvodában szintén elégedettek az idei beiratkozási eredményekkel. Hamar Mónika iskolaigazgató elmondta, egy első osztályt nyithatnak szeptemerben. A tizenhét beíratott gyerek közül egynek kértek a szülők iskolahalasztást. Tavaly huszonkét gyereket írattak be, és három számára kértek halasztást a szülők. A magyar óvodából öt gyerek számára választották a szülők a magyar iskolát, három ősztől iskolaköteles gyereket szlovák alapiskolába íratnak. Az intézmény vezetésétől megtudtuk, szlovák családokról van szó, akik azért íratták magyar óvodába gyermeküket, hogy megismerkedjenek a nyelvvel.

Lesznek leendő tanulóik Vághosszúfaluról, ahol évekkel ezelőtt bezárták a kisiskolát és Vágkirályfáról, ahol van iskola. A vágsellyei magyar alapiskolának jelenleg százhetvenhét tanulója van, ebből huszonketten ballagnak el idén év végén.


 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.