Régió

Meglepő döntés született a rendelőintézetről a régió polgármestereinek tanácskozásán

Párkány | A Déli Régió Polgármestereinek Tanácsa is foglalkozott a párkányi orvosi ügyelettel kapcsolatos megyei határozattal, amelyet korábban a város önkormányzata is megvitatott.
Gulyás Zsuzsanna

2015. május 19. 21:30

Az ügyelet működtetésével kapcsolatban Nyitra megye önkormányzata Helena Bohátová (Smer) képviselő javaslatára úgy döntött, csak akkor utalja át a fenntartásához szükséges pénzt, ha működtetéséhez Párkány is hozzájárul.
 
„Precedensértékű helyzet állna elő, ha Párkány kifizetné az összeget. Ennek veszélye abban rejlik, hogy nincs semmi garancia arra, hogy a megyei koalíció a következő évben már nem a költségvetési összeg felét vagy kétharmadát fogja követelni a várostól” – jegyezte meg a Déli Régió polgármestereinek tanácskozásán Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP megyei frakciójának vezetője. A polgármestereket emlékeztette egy hasonló – a kilencvenes évek második felében történt – esetre is. „Amikor a régiónak égető szükség volt egy gyorsmentőre, a térség polgármesterei megegyeztek, hogy a lakosság számarányának megfelelően járulnak hozzá a megvásárlásához. A települések egy része azonban máig adósa a kistérség vezetésének. Nem azért, mert nem akarták kifizetni a rájuk eső részt, hanem azért, mert nem tellett rá” – figyelmeztetett a képviselő. Ha a polgármesterek ettől függetlenül úgy döntenének, hogy közösen vállalják az orvosi ügyelet megtartásához követelt összeg átutalását, az Állami Számvevőszékkel gyűlne meg a bajuk. „A regionális egészségügy nem helyi önkormányzati hatáskör, tehát a kiadás jogosulatlan költségnek minősülne, és az ellenőrök fennakadnának rajta. Megbüntetnék a városi vagy a községi hivatalt” – véli Farkas Iván.
 
A Déli Régió Polgármestereinek Tanácsa ezért úgy döntött, hogy delegációt nevez ki, amely tanácskozást kezdeményez a megye elnökével és a megyei hivatal igazgatójával, ahol a döntés átértékelését fogják kérni. „Ha ez nem vezetne eredményre, javasolni fogom, hogy a megye követelését az illetékes személyeknek továbbítsa. Az ügybe nem a várost, hanem annak a magán- rendelőintézetnek a tulajdonosát és fenntartóját kell bevonni, amely előidézte a helyzetet, és megszüntette a régió központosított egészségügyi ellátását” – nyilatkozta lapunknak Farkas Iván.
 
A párkányi rendelőintézet 2014-ig kiegyenlített gazdasági mérleggel működött. Tavaly nyáron viszont nyolc orvos úgy döntött, egy magán-rendelőintézetben praktizál tovább, ami felborította a megyei fenntartású intézmény költségvetését és veszélybe sodorta a orvosi ügyelet működtetését.
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Érsekújvár

A fogyatékkal élő gyerekek számára mást jelent a koronavírus

Igor Matovič

Ezeket a szigorításokat javasolták a szakértők Matovičnak. Ha nem válnak be, március 21. után lezárhatják az országot

diákmunka gyümölcsszedés

Márciustól korszerűbb munkajogi norma

gyógyszer illusztráció

Függőséget a vény nélkül vásárolható gyógyszerek is okozhatnak

Pál Péter

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Pál Péter

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

VIDEÓ: Nagy területen ég a nádas a Balatonnál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.