Régió

Meglepő döntés született a rendelőintézetről a régió polgármestereinek tanácskozásán

Párkány | A Déli Régió Polgármestereinek Tanácsa is foglalkozott a párkányi orvosi ügyelettel kapcsolatos megyei határozattal, amelyet korábban a város önkormányzata is megvitatott.
author
Gulyás Zsuzsanna

2015. május 19. 21:30

Az ügyelet működtetésével kapcsolatban Nyitra megye önkormányzata Helena Bohátová (Smer) képviselő javaslatára úgy döntött, csak akkor utalja át a fenntartásához szükséges pénzt, ha működtetéséhez Párkány is hozzájárul.
 
„Precedensértékű helyzet állna elő, ha Párkány kifizetné az összeget. Ennek veszélye abban rejlik, hogy nincs semmi garancia arra, hogy a megyei koalíció a következő évben már nem a költségvetési összeg felét vagy kétharmadát fogja követelni a várostól” – jegyezte meg a Déli Régió polgármestereinek tanácskozásán Farkas Iván, Muzsla polgármestere, az MKP megyei frakciójának vezetője. A polgármestereket emlékeztette egy hasonló – a kilencvenes évek második felében történt – esetre is. „Amikor a régiónak égető szükség volt egy gyorsmentőre, a térség polgármesterei megegyeztek, hogy a lakosság számarányának megfelelően járulnak hozzá a megvásárlásához. A települések egy része azonban máig adósa a kistérség vezetésének. Nem azért, mert nem akarták kifizetni a rájuk eső részt, hanem azért, mert nem tellett rá” – figyelmeztetett a képviselő. Ha a polgármesterek ettől függetlenül úgy döntenének, hogy közösen vállalják az orvosi ügyelet megtartásához követelt összeg átutalását, az Állami Számvevőszékkel gyűlne meg a bajuk. „A regionális egészségügy nem helyi önkormányzati hatáskör, tehát a kiadás jogosulatlan költségnek minősülne, és az ellenőrök fennakadnának rajta. Megbüntetnék a városi vagy a községi hivatalt” – véli Farkas Iván.
 
A Déli Régió Polgármestereinek Tanácsa ezért úgy döntött, hogy delegációt nevez ki, amely tanácskozást kezdeményez a megye elnökével és a megyei hivatal igazgatójával, ahol a döntés átértékelését fogják kérni. „Ha ez nem vezetne eredményre, javasolni fogom, hogy a megye követelését az illetékes személyeknek továbbítsa. Az ügybe nem a várost, hanem annak a magán- rendelőintézetnek a tulajdonosát és fenntartóját kell bevonni, amely előidézte a helyzetet, és megszüntette a régió központosított egészségügyi ellátását” – nyilatkozta lapunknak Farkas Iván.
 
A párkányi rendelőintézet 2014-ig kiegyenlített gazdasági mérleggel működött. Tavaly nyáron viszont nyolc orvos úgy döntött, egy magán-rendelőintézetben praktizál tovább, ami felborította a megyei fenntartású intézmény költségvetését és veszélybe sodorta a orvosi ügyelet működtetését.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
fogaskerekek

Csúcsra ért a transzatlanti egység?

onkológia k

Fél évet is várhatnak a rákbetegek a kezelésre Szlovákiában

Érsekújvár

Óriáskoszorú ünnepi megszentelése Érsekújvárban (VIDEÓK)

remišová k

Remišová: Az orvosok béremelésével a betegellátás minőségének is javulnia kell

pénz euró

Káoszt okozhat a szülői nyugdíjbónusz

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.