Megkedveltük a palackok visszaváltási rendszerét

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság felvétele
Pozsony |

Szlovákia 2022. január elsején vezette be a műanyag palackok és a fémdobozok visszaváltásának rendszerét, a betétdíjas rendszert. Több millió euró fordult már meg a gyűjtőpontokban, a rendszer várakozáson felül teljesít, csak ebben az évben, több mint 800 millió betétdíjas palackot váltottunk már vissza.

Monika Farkával, a pozsonyi székhelyű Betétdíjrendszer-kezelő Társaság (Správca zálohového systému) marketing menedzserével beszélgettünk a témáról. „Lassan két éve működik a rendszer és mondhatjuk, Szlovákia lakossága megértette a lényegét és megkedvelte a betétdíjas rendszert, amit a számok is tükröznek. A rendszer bevezetése óta összesen, több mint 1,6 milliárd műanyag palackot és fémdobozt váltottak vissza. A visszaváltási arány 79 százalék körül mozog. 2023-ban ez a szám már elérte 89%-kot. Számokban kifejezve ez 800 millió visszaváltott palackot és fémdobozt jelent. 2022-vel összehasonlítva, akkor egész évben 810 millió betétdíjas palackot váltottak vissza. Jó úton haladunk, a cél a 80%-kos visszaváltási arány elérése, amihez már nem sok hiányzik. Ezzel a második sikeres éven leszünk túl a rendszer bevezetése óta. 2025-re szeretnénk elérni a 90 és több százalékos arányt. Kiindulva az adatokból azt feltételezzük, hogy jóval korábban elérjük ezt az arányt.”

Több mint 3200 visszaváltási pont

Jelenleg több mint 3200 visszaváltási pont működik az országban, ebben az évben kétszázzal nőtt a gyűjtőpontok száma. A törvény értelmében, a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű élemiszerboltoknak, kötelezően csatlakoznia kell a rendszerhez. 2023-ra a cél 500 visszaváltási pont kiépítése volt, ezt viszont nagyban befolyásolja a tény, az utóbbi időben elsősorban önkéntes alapon kapcsolódnak be a rendszerbe a kisboltok.

Most már a kisboltokon múlik, mennyire fog növekedni a visszaváltó pontok száma. Rajtunk is múlik persze, hogy mennyire tudjuk ösztönözni a kisboltokat. Megemeltük a visszaváltási díjat, a kezelési költséget és ebben az évben a kézi szkenner teljes árát is fedezzük

– monda el Monika Farka. A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság az utóbbi időben a szürke zónákra fókuszál, vagyis azokra a területekre, ahol kevésbé van kiépítve a rendszer, nincs elég visszaváltó pont, akár kisbolt, akár automata pont. Ezek kiépítése után, a gyűjtőpontok lassabb ütemben fognak gyarapodni az országban. A rendszerkezelő társaság dolgozik egy jól működő logisztikai rendszer kialakításán, hogy minél kevesebb káros anyag kibocsátást idézzenek elő a palackok begyűjtése és szállítása közben. Régiós lebontásban nincsenek különbségek a begyűjtött palackok visszaváltási arányában, többé-kevésbé egyforma egész Szlovákiában. Nincsenek nagy eltérések. Mivel Pozsony megye a legsűrűbben lakott területe az országnak, itt lényegesen nagyobb a visszaváltott palackok tömege, de az arány kiegyensúlyozott.

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság felvétele

Palackból palackot

A betétdíjas rendszernek óriási szerepe van a körforgásos gazdasági modell megvalósításában és a fenntartható fejlődésben. A szelektív hulladékgyűjtés során a PET-palackot vagy fémdobozt nem közvetlenül tudják újrahasznosítani. Felhasználják a ruha- és textiliparban, ékszerkészítésnél vagy akár autókárpit készítésénél.

A betétdíjas rendszernek viszont megvan az a hatalmas előnye, hogy kihasználja a körforgásos gazdasági modell elvét. Amíg a ruhaiparban a terméket a későbbiekben már nem tudják újrahasznosítani, tehát az útja befejeződött, addig a betétdíjas rendszernek köszönhetően a visszaváltott PET palackból újra palackot készítenek, a körforgás nem áll meg. Ez a legfenntarthatóbb és a legkíméletesebb megoldás bolygónk megóvása érdekében

– magyarázta Monika Farka. A betétdíjas rendszerben az összegyűjtött palackok egy nyersanyag-visszanyerő üzembe kerülnek. A gyűjtőpontokról raktárba szállítják a műanyag palackokat és fémdobozokat, ahol anyag és szín alapján szétválogatják. Első lépéseként az osztályozott hulladékot széttördelik, mossák, préselik, majd őrleménnyé darálják. A bálákba préselt őrleményt adják el a feldolgozó cégeknek. Ott az őrleményt granulátummá alakítják, majd előformát öntenek belőle, amelyből újra PET-palackok készülhetnek. A körforgásos, önfenntartó rendszerben a PET-palack nem vész el, hanem újra és újra PET-palackként kerül az üzletek polcaira. Megvan az a folyamatos körforgás, ami a szelektív hulladékgyűjtés során nem lehetséges.

Szlovákiában a szelektív hulladékgyűjtés során begyűjtött műanyag palackok visszaváltási aránya 60 százalék körül mozog. A fémdobozoknál nincs mérhető adat. A betétdíjas rendszer transzparens, garantálja a körforgást és inspiráló a környező országok számára. Alig tíz hónap alatt sikerült felkészülni és bevezetni ezt a rendszert. Elmondhatjuk, hogy úttörők vagyunk a régióban. Mindez azonban nem sikerülhetett volna a lakosok nélkül, akik naponta bekapcsolódnak a rendszerbe, mert értelmet találtak benne. Igyekeznek az emberek és erre igazán büszkék lehetünk. Támogatjuk a bolygónk jövőjét

– zárta a Betétdíjrendszer-kezelő Társaság marketing menedzsere.

A Betétdíjrendszer-kezelő Társaság felvétele
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?