Már telt ház van az egyik magyar oviban

A kassai református magyar óvodát jelenleg 20 gyerek látogatja
Kassa |

Az ország második legnagyobb városában jó irányba halad a legkisebbek magyar nyelvű oktatása. Bár az előző években elért eredményeket figyelembe véve a város legöregebb, Zsizska utcai ovijában is folyamatosan nő a beíratott gyerekek száma, a két éve megnyílt Tajovský utcai református magyar óvodában szeptemberben két teljes létszámú osztállyal, összesen 38 gyerekkel kezdhetik el az új tanévet.

A Zsizska utcában található magyar tanítási nyelvű óvoda 1953 óta működik a városban. Mivel az elmúlt évek során egyre több gyereket írattak be hozzájuk, 2018-ban a regionális közegészségügyi hivatal (RÚVZ) előírásainak értelmében egy európai uniós forrásból megvalósult bővítésnek köszönhetően a duplájára növelték a város fenntartása alatt működő óvoda befogadóképességét. „Kassa város fenntartása alatt egy magyar óvoda, mégpedig a Zsizska utcai Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda működik, melynek újonnan a Turgenevova 38. alatti épületben is kihelyezett részlege van. Emellett Kassa-Óváros városrész Zádielska utcai óvodájában is van egy magyar tannyelvű osztály” – közölte korábban lapunkkal a kassai önkormányzat sajtóosztálya. A városban azonban nemrégiben még tovább bővült a magyar nyelvű oktatást kínáló óvodák száma, közel két éve a református magyar óvoda is megnyitotta kapuit az egyik Tajovsky utcai épületben.


Derűs jövő 

Bár az új református óvoda a teljes, 38 férőhelyes kapacitásához képest viszonylag kevés, nagyjából 15 gyerekkel kezdte meg a 2020/21-es tanévet, két év alatt folyamatosan nőtt az intézményt látogató gyerekek száma. „Az elmúlt egy hónapban nagyon sok kérvényt nyújtottak be hozzánk a szülők, azt kell mondanom, hogy a kérelmek száma már jócskán meghaladta a 38 férőhelyes kapacitásunkat. Természetesen a beiratkozás hivatalosan május 31-én zárul le, csak azután fogunk dönteni arról, hogy kit vehetünk fel az oviba és kit nem. Mivel magyar tanítási nyelvű református óvoda vagyunk, az intézményünk vezetőivel történt egyeztetés során abban állapodtunk meg, hogy elsősorban a magyar anyanyelvű és református vallású gyerekeket fogjuk előnyben részesíteni. Ezt egyáltalán nem szabad diszkriminatív döntésként elkönyvelni, de a jelentkezések magas számára való tekintettel óvodánk alapelvei szerint kell eljárnunk” – közölte lapunkkal , a Tajovský utcai református óvoda igazgatója. Kostsánszky Ildikótól azt is megtudtuk, hogy a jelenlegi álláspont szerint a felkészítő osztályba igyekeznek minden jelentkező gyereket felvenni, a három év feletti, úgynevezett kisebbek osztályába pedig a fent említett kritériumok alapján fogadják a kicsiket.


Szlovákok a magyarokkal

Egyre több magyar óvodába íratnak be olyan gyerekeket, akik szlovák vagy vegyes családból származnak. „Ez nálunk sincs másképp, a gyermekek több mint egyharmada vegyes házasságból, néhány esetben pedig szinte csak szlovákul beszélő szülőktől érkezik. A szülők is jól tudják, hogy itt Kassán nagyon nehéz olyan kultúrprogramokba bekapcsolni a kicsiket, amelyek csak magyarul zajlanak, ezért is járunk például a szomszédban található szlovák bábszínházba. Én azt hiszem, hogy bár magyar óvoda vagyunk, kell hogy a gyerekek szlovákul is tudjanak, hiszen Szlovákiában sok helyen csak így tudják majd megértetni magukat. Mi nyitottak vagyunk az ilyen együttműködésre, s ezt szerencsére egyre több szlovák szülő is így látja. A gyermekekkel elsősorban magyarul kommunikálunk, de persze szlovákul is, hogy azt a magyarul még nem beszélő vagy csak keveset tudók is megértsék. Ennek eredménye, hogy a magyar gyerek tanul a szlováktól, a szlovák pedig a magyartól. Ezt a szülők sem bánják, sőt, a visszajelzések alapján nagyon örülnek a gyerekek nyelvi fejlődésének, hiszen minél több nyelven beszélnek, annál nyitottabbak a világra” – közölte lapunkkal az igazgató.


Bővülő gárda

Mivel a kezdetekben csak valamivel több mint egy tucatnyi gyerek látogatta az óvodát, két pedagógussal működtek, azonban a gyerekek megduplázódott száma miatt az elkövetkező tanévet már négy pedagógussal indítanák. „Jelenleg egy konyhai segítőnk, egy segédnevelőnk és két pedagógusunk van, de szeptemberben visszatér hozzánk egy előző pedagógusunk. Mivel két osztályban összesen 38 gyerekkel fogunk működni, valószínűleg még egy pedagógusra lesz szükségünk. Ezt az állást még nem hirdettük meg, de a terveink szerint hamarosan erre is sor kerül. Ettől függetlenül Fülöp Évának, a közelben található Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola könyvtárosának is nagyon hálásak vagyunk, aki a csütörtöki biblianapokon foglalkozásokat tart a kicsiknek. Nagyon örülünk az ilyen együttműködésnek, és persze azt sem bánnánk, ha a jövőben több hasonló programot szervezhetnénk” – zárta Kostsánszky Ildikó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?