Letette esküjét Dunaszerdahely újraválasztott polgármestere és a képviselők

A szerző felvétele
Dunaszerdahely |

Ünnepélyes beiktatáson letette esküjét a város újraválasztott polgármestere Hájos Zoltán. Az eseményen jelen volt Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke, Michal Deraj a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal vezetője, a városi fenntartású intézmények vezetői és a város egyházi képviselői.

A szlovák és a magyar himnusz elhangzása után a városi választási bizottság elnöke ismertette az összesített adatokat. Hájosnak az önkormányzati választásokon öt kihívója volt, közülük hárman Hakszer Roland, Horváth Zoltán és Szelle Erika ott vannak az új képviselő-testületben. Stredl Tamás és Iró Tibor nem jutott be a testületbe. Hájos Zoltán (Szövetség) 2009 óta vezeti a várost. A választásokon 3018 szavazatot kapott, ami az összesen leadott érvényes voksok (6 542) 46,13 százaléka. A polgármester eskütétele után következett a képviselők esküje. Összesen 21 képviselőt választottak a városi képviselő-testületbe, itt is a Szövetség nyert, hiszen 12 képviselőt tudhat magáénak, kilencen függetlenként kerültek be. Új arcok a testületben Szelle Erika, Jarábik Imre és Penczinger Csaba, utóbbi három képviselő független színekben indult és a választási kampányban Szelle Erika csapatát erősítették.

Hájos Zoltán először megköszönte a választóknak a bizalmat, mint említette, ez nem csak jogokkal, de kötelezettséggel is jár. Székfoglaló beszédében elmondta, hogy nem lesz könnyű az előttünk álló időszak, a szomszédban dúló háború, a világ és Európa gazdasági helyzete egyre nagyobb kihívások elé állítja az önkormányzatokat, és meg kell hozni olyan döntéseket, amelyek nem lesznek népszerűek. Kiemelte, semmiképpen sem szeretnének a szolgáltatásokon spórolni, nem fázhatnak az óvodások, az iskolások, a nyugdíjas otthon lakói. Spórolási intézkedéseket bizonyára meg kell hozni az önkormányzati intézményekben, de ez nem történhet a gyerekek, az ott élők, az ott dolgozók kárára. A polgármester kérte a szülőket, ha ilyet tapasztalnak, jelezzék ezt a hivatal felé.

Spórolni nem a tanítási időszakban szükséges, hanem azon kívül

– mondta Hájos. “A bevételünk nagyobbik része a központi költségvetésből származik, azonban már azt is tudjuk, hogy adóbónusz tekintetében 2023-ban 800 ezer euróval kevesebb pénz fog érkezni az önkormányzat kasszájába. Ha pedig az adóbónuszt, ami ma 100 euró, 140 euróra fogják emelni, még kevesebb pénzt küld az állam a városi kasszába, nem lesz tehát egyszerű a képlet” – húzta alá. A nehézségek és kihívások ellenére a testület minden egyes tagjának munkájára számít.

A következő évek nem az egyéni érdekek, a csatározások ideje kell hogy legyen, hanem a közösségért együtt végzett munkáról kell szólnia

- zárta Hájos.

A szerző felvétele

Ünnepi beszédében Berényi József hangsúlyozta Dunaszerdahely fontosságát, “ami messze túlmutat a város határán, a megye határán, messze túlmutat Szlovákia határán.” A városnak különleges jellege, hangulata van,

ami itt történik, nemcsak a régióban követik, hanem szerte a Kárpát-medencében és talán Brüsszelben, az Európai Unióban is kicsit.

Nagyszombat megyének nagyon sok fontos intézménye van a városban, ezért jó dolog, hogy a város megyei szinten is képviselteti magát. Berényi elmondta, hogy Dunaszerdahelynek különleges küldetése van az itt élő magyarság szempontjából, fontos szerepe van a magyarság megmaradásában. A kultúrális -  és sportélet nemcsak a városnak szól, hanem a régiónak, a Kárpát-medencei lakosságnak. “Természetesen a választások próbára teszik az emberi kapcsolatokat, a versenyhelyzetek kiélezik érzelmi szempontból a kapcsolatokat, de ezen túl kell lépni. A választások után azt kell mondani: mindnyájan Dunaszerdahelyért, a Csallóközért, az itt élő magyarságért vagyunk és természetesen az országon belül a jó magyar-szlovák együttélésért.” Elmondta, bízik benne, hogy a képviselők jó csapatként fognak együttműködni, a különféle vélemények hangozzanak is el a testületben, hogy aztán a képviselők hozzák meg a megfelelő irányt.

A vélemény szabad és azt érvényesíteni is kell a testületben. A vita szabad, a döntes szent, amit közösen kell képviselni. Közös a cél: Dunaszerdahely és a Csallóköz fejlődése, a magyarság megmaradása.

- fejezte be beszédét Nagyszombat megye alelnöke.

A szerző felvétele
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!