Régió

Lesz valaha autópálya Győr és Dunaszerdahely között?

Győr | Magyarországon továbbra is foglalkoznak a Győr és Dunaszerdahely közötti autópálya megépítésével, a szlovák tervek közt nem szerepel.
Kiss Bartalos Éva

2017. szeptember 1. 12:51

A jövő év első felében elkészülhet a győri elkerülőút utolsó szakasza, amely az M 1-es autópályát köti össze a 14-es főúttal. 2015-ben készült el a 13,4 kilométeres elkerülőút első szakasza. Jelenleg a Győrszentiván és Győr közötti szakaszon dolgoznak, egy közel négyszáz méter hosszú hidat is építenek a Mosoni-Duna felett. A minisztérium kommunikációs főosztályának tájékoztatása szerint ha elkészül az elkerülő, az észak–dél irányú átmenő forgalom lakott területen kívül haladhat, jelentősen csökkentve a környezeti terhelést, valamint a zaj- és légszennyezést. Az elkerülővel közvetlenül összekötik az autópályát a gönyűi kikötővel. A beruházás költségvetése 14,85 milliárd forint, vagyis közel 50 millió euró. Arzt Gergely, a sajtóosztály vezetője közölte, továbbra is foglalkoznak a Győr és Dunaszerdahely közé tervezett négysávos út megépítésének tervével, amelyről Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszélt a Modern Városok Program győri állomásán. Ha sikerül elég pénzt szerezni, „a fejlesztési tárca haladéktalanul intézkedik a mintegy 3 évig tartó előkészítési munkálatok megkezdéséről” – írta Arzt. A tárca leszögezte, a határon átnyúló fejlesztések megvalósításához a szomszédos ország támogatása is szükséges. 
 
„Szlovákia egyelőre nem tervezi négysávos út építését Győr és Dunaszerdahely között, mert ez nincs összhangban az úthálózat koncepciójával” – válaszolta kérdésünkre Karolína Ducká, a közlekedésügyi tárca szóvivője, aki hozzátette, Érsek Árpád tárcavezető és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter találkozóján felmerült a Győr és Dunaszerdahely közötti autópálya témája. Ducká felhívta a figyelmet arra, hogy egyéb projektekkel igyekeznek gyorsabb és egyszerűbb összeköttetést építeni Szlovákia és Magyarország között. Például az R3-as gyorsforgalmi út Zólyom és az ipolysági határátkelő közötti szakaszának megépítésével, amely az előkészítés fázisában van, valamint a 63-as elsőrendű főútról is tanulmányt készíttetnek. 
Önnek ajánljuk
sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Zuzana Čaputová

Čaputová elfogadja Sólymos lemondását

Érsekújvár

Vágsellyén és Érsekújvárban is emelték az ingatlanadót

Újabb történelmi mélyponton a forint

dd

Két hazai irodalmár is Térey-ösztöndíjas lett

bugár sólymos

A Híd tiszteletben tartja Sólymos László döntését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.