Légi Nemzetközi Művészeti Szimpózium

lég szimpózium
Lég |

A képzőművészek, szobrászok 2012-ben első látásra beleszerettek a légi Benyovszky kastélyba. Azóta visszajáró vendégek.

Ebben az évben rendezték meg tízedik alkalommal a szimpóziumot, amely az évek során nemzetközivé nőtte ki magát. Szlovák, Cseh és malajziai művészek élvezhették a kastélyparkban egy héten át a plein air, azaz szabad ég alatti festés örömét. „Éveken át egy úgynevezett irodai képtár (office gallery) projektet vezettem, amelynek lényege, hogy nem az emberek mennek el a képtárba, ill. múzeumba, hanem a műtárgyakat hozzuk közel hozzájuk, akár irodai épületek, iskolák, vagy bevásárló központok tereibe. Igyekeztem kultiválni a minket körülvevő környezetet, hogy az emberek megtanulják, tudat alatt érzékelni a művészetet” – magyarázza Ľudmila Pašková a szimpózium létrehozója és jelenlegi kurátora. Egy ilyen kiállítás alkalmával kapott meghívást Légre is, ahol a helyi, művészeteket kedvelő lakosok szerettek volna valami hasonlót létrehozni. A polgármester és az önkormányzat is támogatta az ötletet, így kezdődött 10 évvel ezelőtt a Légi Szimpózium története. Minden évben újabb és újabb művészek kapnak lehetőséget arra, hogy egy héten át a Benyovszky kastély termeiben és a környező parkban élhessék ki művészi vénájukat, amatőrök, profik egyaránt. A hét elteltével műveikből, de nemcsak az itt készültekből, tárlat nyílik a nagyközönség számára. Az első években a nagy kastély termeiben alkothattak a művészek, az utóbbi két évfolyamot a kis kastélyban tartották, ami még jobban tetszett az ide látogató művészeknek. Legszívesebben el sem hagyták volna a kastély termeit, annyira inspirálóan hatott rájuk a korhű környezet. „A község, az Ajpek panzióval közösen minden évben támogatja ezt a rendezvényt. Az elmúlt években többször is meglátogatták az alkotókat a helyi alapiskolások, akik számára ez nagy élmény volt, hiszen a festőművészek elmagyarázták nekik a képfestés technikáját, megmutatták a színek kikeverését, sőt előadást is tartottak a diákoknak a képzőművészetről” – tájékoztat a polgármester Szitási Ferenc. Ám nemcsak az iskola diákjai, hanem a közeli Vitalita rehabilitációs központ, illetve a szociális otthon lakói, de a község lakosai is gyakori vendégek, az alkotó központban, akik érdeklődve figyelik egy-egy mű születését. A szimpózium szabad kezet ad az ide látogató művészeknek, nincs megadott téma, mindenki saját ihlete alapján fest, vagy éppen szobrot farag. Az elmúlt években sokakat megihletett maga a kastély épülete illetve a park festői környezete. Minden alkalommal más a szimpózium hangulata, a részt vevő művészek habitusától függően természetesen. Az előző évfolyam résztvevői főleg fiatalok voltak, hangosan szólt a techno zene, az idei résztvevők az idősebb korosztályhoz tartoztak és inkább családias, meghittebb volt a hangulat, amihez a kisebb létszámú résztvevő is hozzájárult. „Az elmúlt tíz év alatt nagyon sok ország művésze megfordult nálunk, de legnagyobb sajnálatunkra mind ez ideig Magyarországról egyetlenegy képzőművész sem látogatott ide. Bízom benne, hogy ez már a jövő évi szimpóziumon megváltozik” – mondta el lapunknak Ľudmila Pašková.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?