Régió

Lakossági felmérést végeztek Vágsellyén

Vágsellye | Értékelték a januártól márciusig végzett lakossági felmérés eredményeit. Elektronikus és nyomtatott formában is kifejthették a véleményüket a lakosok arról, mennyire elégedettek a helyi szolgáltatásokkal, és miben szenvednek hiányt. Az elmúlt öt évben először fordult elő, hogy a válaszadók több mint 60 százaléka írta le, jó élni ebben a városban.
Száz Ildikó

2020. május 19. 09:00

Vágsellyei rendelőintézet

Kevesebb válasz a vírushelyzetben

A járási székhely 2015–2020-as időszakra vonatkozó gazdasági és szociális fejlesztési tervének részét képezik a felmérés eredményei. A kérdőíveket a város honlapján és közösségi oldalán is megtalálták a lakosok, és a városi hivatal dolgozói nyomtatott formában eljuttatták az oktatási, nevelési intézményekbe és az idősek otthonába. A vírushelyzet miatt a tavalyi évhez képest csaknem kilencvennel kevesebben töltötték ki a kérdőíveket, idén 280-an. A válaszadók hatvan százaléka nő, a legtöbben a 36-45 éves korosztályt képviselték, huszonnégy százalékuk hatvanhat évnél idősebb személy. Vágsellyén a szolgáltatásokkal a kérdőívet kitöltők mintegy 40 százaléka elégedett, 6 százalékkal csökkent az elégedetlenkedők száma a tavalyi évhez képest. Elsősorban az étkeztetési, bevásárlási szolgáltatásokkal elégedettek a járási székhelyen, de továbbra sem tartják kielégítőnek az egészségügyi szolgáltatásokat. A válaszadók több mint 40 százaléka szégyenteljesnek tartja, hogy bezárták a kórházat és a városi fürdőt. Az új szolgáltatásokról a legtöbben a közösségi oldalakon lévő reklámokból értesülnek, vagy az ismerősöktől, és szeretnék, ha a város önkormányzati honlapját gyakrabban frissítenék. A városháza előtti hirdetőtáblán lévő tájékoztatást egyre kevesebben olvassák. Elismerően szóltak a városháza felújításáról, de nem tetszik nekik a körülötte lévő, nyáron valósággal izzó betonterület.

Gondok a közlekedéssel

A megkérdezettek több mint 78 százalékának van személygépkocsija, nyolc százalékkal kevesebb személynek, mint tavaly, ami azzal indokolható, hogy több a hatvanhat évnél idősebb válaszadó. A megkérdezettek 48 százaléka inkább gyalogosan közlekedik a városban, a tavalyi évhez képest többen közlekedtek városi autóbuszokkal, kevesebben kerékpároznak. A hulladék osztályozása kapcsán kiderült, többen osztályozzák a veszélyes hulladékot, de 4,26 százalékuk elismerte, hogy időnként a város külterületeire hordja ki a szemetet. A legtöbben, a válaszadók 75,41 százaléka a műanyag és üveg hulladékot osztályozza. A lakosok szerint még több gyűjtőkonténerre volna szükség a városban, még több füves, parkosított területre. Többen is panaszkodtak az artézi kutat vizének minőségére és a geotermikus hőforrás kihasználatlanságára. A válaszadók szerint jobban kellene becsülni a helyieknek, hogy folyóparton élnek, nagyobb figyelmet fordítani az erdőpark tisztaságára nem csak a folyó egyik oldalán, hanem a Vágvecse városrészben is. Az agresszív, káromkodó válaszokat nem tették közzé a beérkezett kérdőíveket összefoglalók, de így is akadt néhány ingerült megjegyzés. „Tegyenek már valamit ezért a városért!”. „Itt még semmit nem tettek annak érdekében, hogy élhetőbb legyen a város!”. „Ne érdeklődjenek arról, hány gépkocsink van, mert lehetetlen közlekedni a városban, életveszélyes kerékpározni, az idős lakosok kénytelenek taxit hívni!”.

Élhetőbb várost!

A válaszadók közül 138-an vannak alkalmazásban, 52 százalékuk a városban dolgozik, a vágsellyeiek 67 százaléka alkalmasnak tartja a járási székhelyet arra, hogy itt éljen, helyben dolgozzon, és itt is öregedjen meg. A közlekedési dugókra a kérdezettek 30,52 százaléka panaszkodott, a vendégmunkások jelenlétére csupán 7,83 százalékuk. Egyesek felvetették, hogy még többet kellene törődni az ide tartozó városrészekkel, az ott élők gondjaival. A kultúra és az idegenforgalom fejlesztésével a megkérdezettek csaknem fele részben elégedett, 17 százalékuk gyakran jár a városi rendezvényekre. A szabadtéri zenei programok a lakosok csaknem 49 százalékát vonzzák, idén többen válaszolták, hogy havonta legalább két alkalommal rendezhetnének ilyeneket a városban.

Közkedvelt a vágsellyei vásár, valamint a többi különféle alkalomhoz, ünnephez kötött kirakodóvásár és népszerűbbek lettek a szabadtéri színpadon tartott rendezvények. Több koncertet, színházi előadást is örömmel fogadnának a helyiek, és várják a kultúrház felújításának a befejezését. Elvárnák, hogy gyerekközpont létesüljön a városban, ahol a családok találkozhatnának.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Gáti Norbert

Telt ház van a királyhelmeci kórház Covid-osztályán, sokan oxigénre szorulnak

koronavírus iskola

Februárban valószínűleg kinyithatnak néhány iskolát

Marek Krajčí

Krajčí: Fokozatosan javul a járványhelyzet Szlovákiában

Béke mozi épülete

Még mindig vannak szabad helyek Érsekújvárban

Ismert márkák mögé bújnak a csalók

Kerülje ezeket a csaló e-shopokat! Mutatunk csaknem 90 oldalt, ahonnan ne rendeljen!

A munkanélküliség a fő mumus

80 ezren több mint egy éve állástalanok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.