Régió

Kihirdették a Duna Alap pályázatának eredményeit

Pozsony/ Galánta/ Tallós | A múlt héten nyilvánosságra hozták a Duna Alap idei pályázati felhívásának eredményeit. Galántai járásbeli szervezetek is sikeresen pályáztak a turizmus fejlesztésére.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 24. 15:36

Népszerű a tutajozás a Kis-Dunán (A Kis-Dunai Hajózás PT felvétele)

Idén összesen 63 500 eurót osztott szét a tizenkét sikeres pályázók között a Duna Alap. Nemcsak a Duna, hanem a Kis-Duna környékén érintett önkormányzatok és szervezetek is jelentkeztek a felhívásra, Pozsonytól egészen Komáromig. A Kis-Dunai hajózás Polgári Társulás (Malodunajské splavy) közel hatezer eurót kapott a Malomtól malomig projekt fejlesztésére. A társulás különleges programot kínál a turistáknak, tutajokkal úszhatnak le a Kis-Dunán Tallóstól Pozsonyeperjesig. Roman Iľavský a polgári társulás elnöke elmondta, hogy a látogatók körében népszerű az attrakció, hiszen nem mindenki vállalkozik arra, hogy csónakkal evezzen le a folyón. “Mi nekik is tudunk segíteni. Nem mindennapi élmény tutajjal leúszni a Kis-Dunán” - nyilatkozta lapunknak Iľavský, aki arra is rámutatott, hogy rendszeresen ellenőrizni kell a járműveket, az idény végén mindig van mit javítani a tutajokon. Az alap támogatását is részben erre költik, ezen kívül egy mólót is építenek a tallósi vízimalomnál, ahol könnyen tutajra szállhatnak az utasok. A Galánta Helyi Akciócsoport is a mátyusföldi malmokra összpontosít, ők a kerékpárturizmust fejlesztik A vízimalmok nyomában programmal. Az elnyert 3 500 euró támogatásból befejeznék a Kis-Duna mentén kialakított kerékpárutat, jelzőtáblákat, kerékpártárolókat és szemétkukákat helyeznek el és pihenőhelyeket is építenének. A dunaszerdahelyi járásbeli Csallóköznádasdon pihenőparkot építenek a vízelvezető kanális partján. Sárréten is bővítik a vízi infrastruktúrát, kiszélesítik a mólót, hogy könnyebben köthessenek ki azok, akik a Kis-Dunán hajókáznak.

A Közép-európai Alapítvány 2015-ben kezdeményezte a Duna Alap létrehozását, hogy támogassa a Dunával kapcsolatos kezdeményezéseket. Az elmúlt három évben számos projektet támogattak, az egyik legnépszerűbb és legismertebb rendezvényük a Naplemente a Dunán programsorozat, amely keretében Pozsonytól Párkányig szerveznek programokat. (béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az EB büntetné Szlovákiát egy régi kartell miatt

Algériára új aranykor köszönthet

Čaputová: Nem megfelelő a fegyelmi bíróságok állapota

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?