Régió

Kerékpárút, parkolók a galántai Fő utcán

Galánta | A kerékpárút kijelölése és a parkolóhelyek kialakítása Galánta Fő utcáján nagy port kavart. Vannak, akik támogatják, vannak, akik ellenzik a kezdeményezést.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. október 24. 19:52

- Képarchívum, illusztráció

Október második hetében kezdődtek a munkálatok Galánta belvárosában: a Fő utcán és a Pozsonyi utcában kerékpárutat és parkolókat alakítanak ki. Az út mindkét felén lesz kerékpársáv, közvetlenül mellettük parkolók, azokon túl pedig a sűrű autósforgalom. A gépjárművezetők már parkolhatnak is a Fő utcán. A beruházás 17 ezer euróba került. Az építési munkálatok még folynak.

Érvek és ellenérvek

A szociális hálókon megjelent negatív hozzászólások miatt a képviselők összehívtak egy fórumot, amelynek fő témája a belváros forgalma volt. A hétfői találkozón tíz képviselő és körülbelül harminc lakos vett részt. „Sok negatív reakció érkezett, amin meglepődtem, hiszen még be sem fejeztük az átépítést, máris ellenzik. Örülnék, ha megvárnák, míg a terv megvalósul, utána próbálják ki, majd alkossanak véleményt. A kritikát is elfogadom” – reagált Galánta polgármestere, Peter Paška. A képviselők szerint csökken a biztonság a városban, fennakadások lesznek a forgalomban, nem lesz hely a mentőautóknak és a tűzoltóknak. „Galánta nem előrelép, hanem visszafejlődik” – mondta az egyik lakos, aki hozzátette, mindig le tudott parkolni a városban. Vitatják, hogy a parkoló autók és a kerékpárosok, valamint a közlekedők elférnek-e egymás mellett. „Adjunk esélyt a projektnek, várjunk fél vagy egy évet, ha nem működik, változtatnak” – mondta az egyik lakos. „Én mértékben támogatom a kerékpárút kiépítését, megérdemelte Galánta ezt a lépést. A projektnek vannak bizonyos hiányosságai, de szerintem ezeket orvosolni lehet” – mondta Silvia Szokolová, a Galántai Helyi Akciócsoport és Polgári Társulás tagja, a Bringázz a munkahelyedre kezdeményezés koordinátora. „Ha figyelünk a másikra, lassan, körültekintően közlekedünk, nem lehet gond” – mondta Takáč Zsolt, Galánta alpolgármestere. „A projekttel kapcsolatos észrevételeket valamikor áprilisban vetettük fel, akkor semmilyen negatív hozzászólás nem volt. A parkolást a Fő utcán főleg azért tesszük lehetővé, hogy a lakosok könnyebben eljussanak a városközpontban levő üzletekbe, amelyekbe pont a parkolóhelyek hiánya miatt nem jártak az emberek” – érvelt a polgármester.

Intelligens zebra

Galántán két intelligens gyalogátkelőhelyet alakítottak ki: egyiket a templomnál, a másikat a rendőrségnél. Két újabb intelligens átkelőt is terveznek, ezek jövőre készülhetnek el. A képviselők erre a célra pénzt különítettek el a költségvetésből.

Nem lesz sétálóutca

Közel egy évvel ezelőtt, a harmadik lakossági fórumon Peter Aštary, a város akkori főépítésze mutatta be a városközpont négy látványtervét. Azokban az szerepelt, hogy parkolási lehetőségekkel, több zöldterülettel képzelik el a városközpontot. A lakosok szerint olyan helyet kellett volna kialakítaniuk, ahová az emberek kiülhetnek beszélgetni, pihenni, ahová az anyukák elvihetik gyerekeiket. „Sétálóutca kell a központba, nem autóforgalom és benzingőz” – szögezték le a lakosok.

Önnek ajánljuk

Matečná: Két hete nem találtunk újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?