Régió

Kassán már csak SMS-ben vagy mobilapplikáción keresztül lehet fizetni a parkolásért

Kassa | Hétfőn lépteti életbe a kassai önkormányzat az új parkolási rendszert. A módosított rendszer a város vezetése szerint sokkal egyszerűbb, biztonságosabb és áttekinthetőbb lesz, de a parkolásért ezentúl csak mobilapplikáción keresztül vagy SMS-ben lehet fizetni, készpénzzel nem.
Németi Róbert

2019. január 3. 16:16

Jaroslav Polaček azt szeretné, ha a kassai lakosok újra megbíznának a város vezetésében (A szerző felvétele)  

Jaroslav Polaček főpolgármester elmondta, a készpénz nélküli fizetés elsősorban az úgynevezett instant parkolásra vonatkozik, a rezidensparkolást illetően pedig internetes űrlap bevezetésén dolgoznak. „A rendszer pofonegyszerű, a lakosok a város honlapján keresztül is elérhető, vagy közvetlenül a parking.kosice.sk oldalon található űrlap kitöltésével regisztrálhatnak és igényelhetik a rezidensparkoláshoz szükséges kártyát. A regisztráció után azonnal parkolhatnak a rezidenszónákban, azonban a kártyát csak néhány héttel később fogják megkapni” – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Kassa főpolgármestere. Mint kiderült, az SMS-parkolás valójában változatlan marad, sem a telefonszám, sem pedig a zónák száma nem változik, de újdonságként bevezetik a QR-kódos parkolást.  „Készpénzzel sajnos már nem lehet fizetni, de a parkolóautomaták mellett hétfőtől önkéntesek fognak állni, hogy elmagyarázzák az új rendszert és felhívják a lakosok figyelmét arra, hogy az automaták a korábbi működtető, az EEI cég tulajdonában vannak, ezért azokat már nem kell használni” – tette hozzá Polaček. Azoknak a lakosoknak a nevében, akik az EEI-től már megvették az éves rezidenskártyát, az önkormányzat felhatalmazás alapján megteszi a szükséges jogi lépéseket az EEI-vel szemben, hogy visszatérítse a befizetett összeg fel nem használt részét. A város területén lévő, sorompóval elkülönített parkolók szintén az EEI tulajdonát képezik, ezért azokat jelenleg nem lehet igénybe venni. „Többször felhívtuk a cég figyelmét, hogy a 2018 októberében módosított általános érvényű rendelet értelmében ezeket a sorompókat is el kell távolítania. Eddig ezt nem tették meg, de hajlandók vagyunk tárgyalni a vállalattal” – magyarázta a polgármester.

Mivel az általános érvényű rendelet azt is leszögezi, hogy az új rendszernek azonnal életbe kell lépnie, bármiféle átmeneti időszak nélkül, leghamarabb csak a február 14-i képviselő-testületi ülésen kezdeményezhetik a rendelet módosítását.  „A módosítással elsősorban az SMS-parkolás árát szeretnénk csökkenteni és egyszerűbbé, áttekinthetőbbé tenni, az év folyamán pedig analizálnák és igény szerint teljesen átalakítanánk a parkolási rendszert” – mondta Jaroslav Polaček. Mivel nincs mindenkinek okostelefonja vagy számítógépe, a rezidenskártyákat hétfőtől személyesen a városi hivatalban, illetve a város öt másik pontján, az ügyfélszolgálati irodákban is lehet igényelni. Azt, hogy a jövőben lehet-e készpénzzel fizetni a parkolásért az automatáknál, a város és az EEI közötti megegyezésétől függ.

 

2019. január 2. 12:46

A hét végéig ingyenes a parkolás Kassán

A hétfőtől életbe lépő rendszert az FT Technologies cég fejleszti és kezeli, de nem az EEI-t helyettesíti, csak a rendszer technológiai részével foglalkozik.  „A mi rendszerünket már több mint száz nagyvárosban, köztük Prágában, Brünnben, Trencsénben is használják. A lakosok és város számára a QR-kódos módszer vagy az SMS-parkolás a legideálisabb. A rendszerhez szükséges telefonszámok megegyeznek az előző rendszerével” – mondta Daniel Bednářik, az FT Technologies vállalat munkatársa.   

A kassai parkolást kezelő EEI-vel azért bont szerződést a város vezetése, mert a cég és az önkormányzat közötti megállapodás érvényességét a bíróság megkérdőjelezte, sok sofőr nem volt hajlandó parkolójegyet váltani, ezért rájuk büntetést szabott ki az EEI. A város új vezetése szerint egyedi helyzet állt elő, mert az EEI intézkedései az önkormányzatban heves vitákat, a lakosság körében pedig tiltakozásokat váltott ki az elmúlt időszakban.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jóval több pénz kellene 
a szlovákiai földrendezésre

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Legfrissebb galériák
Olvasta már?