Régió

Karácsonyvárás Komáromban és Párkányban

Közös adventi gyertyagyújtásra várják a párkányiakat, Komáromban ismét megszervezik A Mi Karácsonyunkat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. november 28. 12:05

Az adventi időszakban idén is lesz A Mi Karácsonyunk ünnepváró rendezvénysorozat a Klapka téren – jelentette be közös sajtótájékoztatóján Stubendek László polgármester, Keszegh Béla alpolgármester és Kiss Réka, a Komáromi Önkéntesek Csoportjából alakult Villa Camarum Polgári Társulás ügyvivője. Holnap közös gyertyagyújtásra várja a párkányiakat a Kisbojtár néptánccsoport és a városi művelődési központ. A Komáromi Önkéntesek Csoportja által civil kezdeményezésként tavaly útjára indított program rendkívül sikeres volt, sok embert vonzott a belvárosba. Ezen az úton szeretnének haladni, ám ezúttal a városi hivatal és a városi művelődési központ is kiveszi részét a szervezésből, sőt további civil csoportok is felajánlották segítségüket.

A Klapka téren már készül a négy méter átmérőjű adventi koszorú fenyőalapja, feldíszítése idén is a komáromi lakosok, kicsik és nagyok örömteli feladata lesz; a szervezők ezzel azt szeretnénk elérni, hogy mindenki egy kicsit magáénak érezze. Holnap 14 órától bárki elhelyezhet díszeket a közös adventi koszorún, 16 órakor pedig a történelmi egyházak képviselőinek áldása mellett meggyújtják rajta az első gyertyát. Az elkövetkező vasárnapokon, december 6-án és 13-án délutánonként gyerekfoglalkozásokat tartanak a Klapka téren, az Európa-udvarban levő Borozóban, a 16 órai gyertyagyújtást pedig élő zene teszi meghittebbé. December 20-án, advent utolsó vasárnapján megsütik a város mézeskalácsát.

Idén is várják a háziasszonyoktól a tésztát a két gyűjtőhelyre, az F&K (a Mezőgazdasági iskola utcája), valamint a C.B.C.G. (Nádor utca) pékségekbe. A Komárom jelképeit formázó mézeskalácsokat mozgókemencében a téren sütik meg, és a helyszínen ki is lehet díszíteni őket. A gyerekeket mesesarok, színházi sarok és kézműves-foglalkozások, a felnőtteket zenés programok várják. December negyedikén nyit a Klapka téren a karácsonyi vásár, az árusok teát, forralt bort, puncsot, süteményeket, bejglit, kézműves-termékeket kínálnak. Párkányban az advent közös ünneplésének nincs hagyománya. Idén először lesz a városnak koszorúja, melyet ökumenikus szertartáson szentel meg a református lelkipásztor és a katolikus esperesplébános.

A közös gyertyagyújtás és az adventi koszorú ötlete a Kisbojtár néptánccsoport vezetőjétől származik. „Szeretnénk, ha az adventi készülődés és hangolódás Párkányban is olyan hagyománnyá válna, mely közelebb hozza egymáshoz az itt élőket” – mondta Hégli Marianna. Az óriáskoszorú elkészítésével – amit anyagilag a város önkormányzata is támogatott – egy párkányi virágüzletet bíztak meg. Az első gyertya meggyújtásakor Pólya Csaba református lelkész és Magyar Károly esperesplébános megáldja a koszorút. „Az első gyertyát Eugen Szabó polgármester gyújtja meg. Az érdeklődőket 16 órára várjuk a Sétálóutcára, ahol műsorral, teával, forralt borral és zsíros kenyérrel kedveskedünk a résztvevőknek” – tájékoztatta lapunkat Hégli Marianna. A műsorban közreműködik Vecserka Péter (tárogató), az Ady Endre Alapiskola énekkara, a Micimackó óvoda Včielka csoportja, a Štúrovčatá és a Kisbojtár gyermekcsoport. A gyertyagyújtás advent időszakában vasárnaponként folytatódik.

Önnek ajánljuk

Merkel a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról kérdezte Čaputovát

Fico szakértőbb a szakértőknél

24 óra a sérült gyerekekért

20 fokos hőmérséklet-különbség volt az északi és a délkeleti országrész között

Boris Johnson élettársától megtagadták az amerikai vízumot

A Fradi és a Slovan selejtezői a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?