Irodalomról, hitről, az életről beszélgettek Mezey Katalinnal és Lackfi Jánossal

Mezey, Lackfi
NÁDSZEG |

Mezey Katalin és fia, Lackfi János volt a vendége a nádszegi Bencze Háznak. A könnyed, szórakoztató beszélgetésen komoly témák is szóba kerültek.

Mezey Katalin Kossuth- és József Attila díjas prózaíró, költő, műfordító és fia, Lackfi János József Attila díjas költő, író, műfordító és tanár látogatott hétfőn este Nádszegre. A településhez Mezey Katalin apai nagyanyja, Juhos Mária révén kötődik, aki nádszegi származású volt. A beszélgetés Menyhárt József nyelvész, egyetemi tanár vezette. Kacz Éva, Nádszeg polgármestere lapunknak elmondta, részben azért hívták meg a két írót Nádszegre, mert a családtagjaival, közeli ismerőseivel együtt szeretik a két író műveit.

„A kisfiammal sokat nevetünk azokon a csodálatos szófordulatokon, amelyeket tőlük olvashatunk, ezért is nagyon örülünk, hogy elfogadták meghívásunkat. Az is nagy öröm számomra, hogy ilyen sokan eljöttek az előadásra, hiszen megtelt a Bencze Ház mindkét terme. Ebből is látszik, hogy rajtunk kívül sokan szeretik az írókat Nádszegen és a környéken is. A sok feladat és a kötelezettség mellett fontos, hogy a kulturális életet is fenntartsuk és különféle rendezvényeket szervezzünk, hogy a lakosoknak választási lehetőséget nyújtsunk a szórakozásra, művelődésre, mert nem szeretheti mindenki ugyanazt. Ez egyre nagyobb kihívás lesz az energiaárak emelkedése miatt, de folyamatosan pályázunk és keressük a lehetőségeket az értelmes és értékes programok megszervezésére”

– fogalmazott.

A találkozó elején Menyhárt József a vendégeket nádszegi kötődésükről kérdezte. Mezey Katalin részletesen beszámolt felmenőiről, az ő nehéz sorsukról. Lackfi János kiemelte felesége és társa, Bárdos Júlia szerepét, aki nélkül nem lenne az az ember, akivé mellette vált. Beszéltek a szakma szépségeiről, nehézségeiről, arról, hogyan lehetett megtalálni az egyensúlyt az államhatalom kiszolgálása és az önazonosság között, a család, a szülői minta szerepéről, a hit erejéről, arról, hogyan jutottak el bölcsészként és értelmiségiként a nagyon szegényes létfeltételektől odáig, hogy ma már meg tudnak élni az írásból. Szó volt a közösségi oldalak előnyeiről, illetve hátulütőiről és arról, hogyan lehet mindig a kedvességet és emberiességet választani azokkal szemben, akik támadnak.

Mezey Katalin kiemelte egykori alkotótársai és barátai, többek között Károlyi Amy, Weöres Sándor, Nagy László támogatását, bátorítását és segítségét, akik a legnehezebb időkben is biztatták az írásra. Mindkét író többször idézett saját műveiből. A beszélgetést vezető Menyhárt Józseffel együtt sok komoly és mély témát érintettek, mégis nagyon szórakoztató, könnyed és felemelő élményben lehetett része a hallgatóságnak. Az egyik jelenlévő kérdésére válaszolva Lackfi János kifejtette, az irodalomnak véleménye szerint kulcsot és látást kellene adnia a gyerekeknek, hogy megszeressék, hogy legyen kapcsolódási pontjuk az irodalmi művekhez. Ehhez szerinte több párbeszédre, élményszerű oktatásra lenne szükség. Az író egyúttal köszönetet mondott az elhivatott irodalom tanároknak. Az est kötetlen beszélgetéssel és dedikálással ért véget.

írók a Bencze Házban
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?