Ingyenes a buszjárat Komáromban

városi busz
Komárom |

Egyelőre kevesen tudják Komáromban, hogy januártól ingyenes a tömegközlekedés a városban. A helyiek szerint sűrűbb buszjáratokkal lehetne elérni, hogy többen a városi buszt válasszák.

Az önkormányzat úgy kalkulált, hogy a 2018-ban összesen 256 ezer euróba kerülő városi közlekedés a jegyeladások miatt már akkora terhet ró az éves költségvetésre, hogy nyugodtan ingyenessé tehetőek a buszvonalak. A 2018-as adatok szerint, az akkori négy buszvonalon összesen több mint 221 ezer utast szállítottak, míg a buszok valamivel több mint 177 ezer kilométert futottak. 2018-ban 216 ezer eurót fizetett ki a város, míg a jegyeladásokból csak mintegy 40 ezres bevételt könyveltek el, amely a városvezetőség szerint már nem nagy tétel a költségvetés szempontjából. A csökkenő jegyeladás egyben csökkenő utasszámot is jelent. Utóbbit szeretné növekedő pályára állítani az önkormányzat az ingyenességgel.

Kevesebb autó?

A komáromi önkormányzat egyik fő deklarált célja, hogy az ingyenes buszközlekedés hatására csökkenjen a gépkocsiforgalom. A megállókban várakozó helyiek többek között azt mondják, hogy a három buszvonal jól lefedi a mintegy 34 ezer fős várost, ugyanakkor sűrűbben kellene járniuk, mivel sok autós csak így volna hajlandó feladni a gépkocsik jelentette kényelmet. Varga Tamás alpolgármester ezzel kapcsolatban arról tájékoztatta lapunkat, hogy a következő hónapokban kampányt indítanak a buszhasználat népszerűsítéséért. A utasszámot eddig a jegyeladásokon keresztül tudták nyomon követni. Július Čiliak, a Komáromi Városi Hivatal Kommunális Osztályának közlekedési ügyekért felelős referense az Új Szónak elmondta, a második negyedévtől szenzorokkal fogják mérni az utasok számát. A járatszámnövelésről azt mondja, hogy jelenleg nem reális, ugyanis túl sokba kerül a buszok éves karbantartása és javítása, amelyre az utak rossz minősége is kihatással van.

Egyedüli város

Szlovákiában jelenleg Komárom az egyetlen olyan város, ahol mindenki számára teljesen ingyenes a helyi tömegközlekedés. A szlovákiai sajtó 2019-ben hírt adott egy némiképp hasonló kezdeményezésről: Breznóbányán (Brezno) szeptembertől ingyen buszozhatnak a 15 éven aluli gyerekek, a babakocsis anyukák, a nyugdíjasok, illetve az egészségkárosultak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?