Régió

Hétvégén tartották Tallóson a Via Bohemica Fesztivált

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁSTallós. Hétvégén újra életre kelt a tallósi Esterházy-kastély udvara, pénteken nyitották meg a Via Bohemica Fesztivált és az első Kézműves- és Gazdavásárt.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. október 9. 19:00

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Tallós. Hétvégén újra életre kelt a tallósi Esterházy-kastély udvara, pénteken nyitották meg a Via Bohemica Fesztivált és az első Kézműves- és Gazdavásárt. A rendezvényt az Öreg-Feketevíz, a Dudvág és a csehországi Morva-Karszt Helyi Akciócsoport szervezte.

A vásár előtt szerdán és csütörtökön szemináriumot tartottak a helyi termelőknek és a csehországi partnernek, ahol a helyi termékvédjegyről is tárgyaltak. A pénteki ünnepélyes megnyitó után az alsószeli Zele törzs barantabemutatóját tekinthették meg a látogatók. A ma speciális iskolának helyet adó kastély udvarán régióbeli és csehországi termelők és kézművesek kínálták portékáikat. Összesen tizenkilenc árus, illetve termékbemutató érkezett a fesztiválra. Megrendezték a legjobb alma és a legfinomabb kenyér versenyét. Csaknem nyolcvan alma és húsz kenyér közül választotta ki a szakmai zsűri a legfinomabbakat. Az almákat öt tényező – például az illat, az íz, a szín, a zamat – alapján értékelték. „Ez az időszak nem a legjobb az almák versenyeztetésére, a szakértők szerint karácsony körül érdemes értékelni az almákat” – mondta Perlecky Gábor, az agrárkamara regionális igazgatója, a zsűri egyik tagja. A körtvélyesi, a taksonyi és a királyrévi almák bizonyultak a legfinomabbnak. A legjobb kenyér versenyben a fehér búzakenyér dominált. Vojtech Szemes, céhmester elmondta, jó lenne, ha ilyen kenyeret árulnának az üzletekben. Az eredmények alapján Vágán, Nagymácsédon és Farkasdon – egy alsószeli pék sütödéjében – készül a legfinomabb kenyér. A közönségnek is a vágai kenyér ízlett a legjobban. „Próbáljuk segíteni a HACS területén élő vállalkozókat, de kicsi az érdeklődés. Kevés vállalkozó jött el a vásárra, viszont annál jobban örülünk annak, hogy a kenyér- és az almaversenybe sokan beneveztek. Az emberek szemléletén is változtatni kell, hogy a régióbeli termelőktől vásároljanak” – nyilatkozta lapunknak Dobosy Pál, az Öreg-Feketevíz HACS elnöke, Felszőszeli polgármestere.

A projekt keretében publikációt adtak ki az egykori Via Bohemica kereskedelmi útvonalról. A fesztiválon előadások is elhangzottak, felléptek a környékbeli kultúrcsoportok, és a gyerekek szórakoztatásáról sem feledkeztek meg a szervezők. A fesztiválszervezők legfőbb célja a régióbeli termékek népszerűsítése, újabb rendezvényekkel segítenék a helyi termelőket. (PR, béva)

Önnek ajánljuk

Jó fizetés, biztos karrier: az IT-ágazaté a jövő

Baleset Nyitra megyében – mentőhelikopter szállította kórházba a 27 éves nőt

Lučanský feloszlatta a Kuciak-gyilkosságot vizsgáló nyomozócsoportot

Teljesen kiégett egy 60 utast szállító autóbusz

Politikai okok miatt nem rendezik meg a klubfutball csúcsmeccsét

A pénzügyminiszternek magyarázatot kell adnia az állami pénzszórásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!