Régió

Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó

Már legalább kilencven napja ömlik a Sajó kristálytiszta vizébe az évekkel ezelőtt lezárt Siderit vasércbányából a folyó vizét vörösre festő szennyvíz. Három hónap alatt szinte semmit sem tettek a hatóságok, mindenki csak egymásra mutogatott.
author
Németi Róbert

2022. május 24. 07:30

Három hónapja vívja haláltusáját a Sajó
- Németi Róbert felvételei

A helyzet kapcsán most Nagy István, Magyarország agrárminisztere is felszólalt, aki találkozót kezdeményezett a folyón kialakult szennyezés miatt. Ahogy arról a miniszter a közösségi profilján közzétett nyilatkozatában elmondta: „A Sajó folyó és annak élővilága közös természeti örökségünk. Az agrárminiszteri beiktatásom utáni első hivatalos nemzetközi utam Szlovákia környezetvédelmi miniszteréhez vezet majd. Találkozót kezdeményeztem ugyanis a folyón kialakult szennyezés miatt, amit haladéktalanul orvosolnunk kell.”

Petícióval tiltakoznak

Az ökológiai katasztrófa már több mint három hónapja tart a Sajón. Az alsósajói Siderit állami bányából naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kg arzént tartalmaz. Ennek következtében a folyó faunája óriási károkat szenvedett. „Annak ellenére, hogy az első vízvizsgálatok riasztó eredményei már februárban ismertek voltak, a felelős szervek azóta sem tettek semmit a pusztítás megállításáért. Mi, Gömörben élők, a természetet féltő és a turizmusban dolgozó, jó érzésű emberek tiltakozunk a kormány vérlázító tétlensége ellen! Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy lassan 100 napja az illetékes szervek ölbe tett kézzel ülnek és sajtóhíreket fogalmaznak meg arról, hogy keresik a megoldást, mindezeket viszont tettek nem követik! Felszólítjuk a szlovák kormányt, hogy azonnal cselekedjen és a megoldásról tájékoztassa a lakosságot” – közölte lapunkkal néhány nappal ezelőtt a vöröses-narancssárgára elszíneződött Sajó partján Orosz Örs aktivista, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke, az Összefogás társalapítója, aki néhány helyi társával karöltve egy tiltakozó petíciót is elindított. „Felszólítjuk a Szlovák Köztársaság Kormányát, hogy sürgősen hirdesse ki a vízminőség rendkívüli romlását vagy a vízminőség romlásának rendkívüli veszélyét, mivel hirtelen és súlyos vízminőségromlásról van szó, amelyet szag, elszíneződés, elpusztult élővilág és szennyező anyagok jelenléte jellemez” – olvasható a petíció leírásában, melyet május huszadika óta már több mint 5300-an aláírtak.

Halott folyó

Varga Tibor, a helyi horgászszövetség tagja szerint a folyóban elvégzett vizsgálatok eredményéből egyértelmű, hogy a folyó halott, és azt egyetlen hatóság sem tagadhatja. „Egyetlen élő pisztrángot, süllőt sem láttunk. Apró halakat is csak egy kis patak torkolatánál, amely néhány méteren keresztül hígította a folyó vizét. Egyébként pontosan ennek a szakasznak a partját is ellepték az elpusztult folyami rákok tetemei. Az illetékes hatóságok minden héten új jelentéssel állnak elő arról, hogy hogyan találtak megoldást, de a valóság az, hogy február közepe óta semmi sem változott” – jelentette ki napokkal ezelőtt Varga. Mivel a folyó szennyezettségét eddig igazából senki sem oldotta konkrét lépésekkel, a siralmas helyzet kapcsán Michal Wiezik európai parlamenti képviselő május közepén panaszt tett az Európai Bizottságnál. „Ökológiai katasztrófa történik a szemünk előtt. Egy olyan tragikus kimenetelű történet ez, ami a környezeti terheket illetően Szlovákiában ketyegő bombát jelent. A Sajó folyó már harmadik hónapja haldoklik a szemünk előtt. Az illetékes hatóságok minden héten új megoldási javaslattal állnak elő, de a valóság az, hogy a helyzet nem javul” – konstatálta a parlamenti képviselő.

200 ezer euró

A szlovák környezetvédelmi minisztérium május 17-én a Kassai Járási Hivatalhoz fordult, hogy hirdessenek ki rendkívüli helyzetet a Sajó folyó térségében. A minisztérium úgy véli, hogy ez meggyorsítaná és leegyszerűsítené a munkát. A járási hivatalhoz küldött levélben azt is közölték, hogy a május elején vett vízminták szerint a bánya közvetlen közelében még néhány határérték magasabb a megengedettnél, de a Magyarországhoz legközelebb eső mintavételi helyen az elszíneződés ellenére az egészségügyi határértéknek megfelelőek a mutatók. Példaként a mangánnal kapcsolatos adatokat adták meg, ahol a 0,3 mg/l normaértékhez képest 0,37 mg/l-t mértek.

A kormány május 4-i ülésén 200 ezer eurót hagyott jóvá arra a feladatra, hogy meggátolják a bányavíz Sajóba jutását. A szóban forgó Siderit bánya 2008-ig működött a rozsnyói járásbeli Alsósajón. Az Ércbányák állami vállalat szerint a cég a kitermelés befejezése után nem teljesítette a kötelezettségeit, a legfontosabb intézkedéseket ezért 2012-ben az állami vállalat tette meg. Az Ércbányák március 21-én közölte, hogy büntetőfeljelentést tesz a Sajó folyó szennyezésével összefüggésben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.