Régió

Hanesz Angelika lett a Szlovákia Pedagógusa verseny közönségdíjasa

Pozsony/Kassa | Csütörtök este hirdették ki Pozsonyban annak a Szlovákia Pedagógusa 2019 nevű versenynek a győzteseit, amely a tanárok nemzetközi Global Teacher Prize versenyének hazai megfelelője. Csak úgy mint egy évvel ezelőtt, idén is magyar pedagógus lett a verseny közönségdíjasa.
Németi Róbert

2019. október 4. 14:30

A pedagógust férje Hanesz Zoltán és a buzitai alapiskola képviselői is elkísérték a pozsonyi gálaestre
A pedagógust férje Hanesz Zoltán és a buzitai alapiskola képviselői is elkísérték a pozsonyi gálaestre (Hanesz Angelika felvétele) - Olvasói felvétel

A Global Teacher Prize nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva nálunk is meghirdették a Szlovákia Pedagógusa (Učitel Slovenska) cím elnyeréséért folyó versenyt. Tavaly a legtöbb közönségi voksot egy szintén kassai magyar pedagógus, Rácz Noémi kapta. Az idei verseny tíz legjobb jelöltje közé Hanesz Angelika, a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola informatika-fizika szakos tanára, a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének munkatársa is bekerült. A pozsonyi Aréna színházban megrendezett gálaesten mind a tíz finalista jelen volt, de Hanesz mindegyiküket jócskán felülmúlta, összesen 3764 szavazattal lett a közönségszavazás abszolút győzetese. A szakmai zsűri által kiosztott fődíjat Peter Pallo alsó tagozatos tanár kapta. „Elsősorban hatalmas köszönet mindazoknak, akik támogattak, a szavazás idején biztattak. Az ország minden tájáról kaptam biztató üzeneteket, magyar és szlovák közösségektől, kollégáktól, barátoktól egyaránt. Magyar tanárként magyar iskolából nagy öröm és elismerés ez számomra és közösségünk számára is. Örülök, hogy van mire büszkének lennünk és láttathatjuk a felvidéki magyar oktatás jó példáit is” – nyilatkozta lapunknak a sikeres pedagógus, akinek a verseny legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a Zaježovai oktatóközpontba megérkeztett a kétnapos meghallgatásra. Addig ismeretlen kollégákkal egy fél órán belül barátokká és egy nagy csapattá váltunk. Elsősorban szakmai verseny ez, és mindannyian szeretjük, amit csinálunk, szeretünk tanítani. Ez a legfontosabb, mindenki a maga nyelvén, de azonos célokkal. Magyarságomat ilyen környezetben mindig plusz hozzáadott értékként élem meg, és úgy érzem, éreztem ott is, hogy a kollégák becsülik azt, amit csinálok” – zárta Hanesz Angelika.

Eredményes, sokrétű munka

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, Hanesz Angelika rendkívül eredményes és sokrétű tevékenységet végez. Meggyőződéssel vallja, hogy minden gyerekben van tehetség valami iránt, tapasztalatból mondja, az a jó pedagógus, aki ezt észre tudja venni, és személyre szabottan képes erre építeni. A kreatív gondolkodás kialakításán fáradozik. Ebbéli tapasztalatait a pedagóguskollégáival is igyekszik megosztani. Kassán a Pavol Jozef Šafárik Egyetem Informatikai Intézetének munkatársaként az alapiskolákon informatikát oktató pedagógusok továbbképzését bízták rá. Mindezek mellett immár kilenc éve létrehozta és mentorálja Kassán a Tálentum Cassoviensis Alapítvány programozó csapatát, mely vezetésével ma már a világ élmezőnyébe tartozik. A First Lego League robotikaversenyein elért eredményeinek köszönhetően az idén Amerikába, a Silicon Valley-be is meghívást kaptak, ahol a diákjai azt a CUL becenévre hallgató készüléküket mutatták be, amely képes az űrhajósok ruháit UVGI ultraibolya sugárzás segítségével dezinfikálni. Találmányukat egyeztették több szakemberrel, biológussal, tudományos kutatóval és Farkas Bertalan egykori magyar űrhajóssal is, aki elárulta nekik, amikor ő járt az űrben, akkor a szennyest kapszulákba csomagolva egyszerűen kidobták, és valószínűleg azóta is ott keringenek az űrben. (Amikassa)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Öt hét szabadság, ha gyereket nevel

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Sheffield–Arsenal a tévében

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!