Hamarosan termel az ország legnagyobb paradicsom-kertészete (fotók)

Felsőpatony/ Dunaszerdahely |

<p>A média képviselőinek jelenlétében helyezték ki február 9-én az első paradicsompalántákat az ország legnagyobb, Felsőpatonyban található paradicsom-kertészetében. A hathektárnyi hasznos termőterületen a Prima Fruit Rt. a szlovákiai üzletláncok számára termel majd.</p>

A társaság az ismert és gyakorlatban is alkalmazott legprogresszívebb technológiát építette be a hét hektáros alapterületű csarnokba, értesültünk a helyszínen.
„Cégünk 2005-től foglalkozik üvegházi paradicsomtermesztéssel – közölte Bindics Zsolt, a Prima Fruit Rt. igazgatótanácsának elnöke –, folyamatosan a legkorszerűbb technológiai megoldásokat alkalmazzuk. A felsőpatonyi kertészetünkben alkalmazandó termesztési módszert a hollandoktól, míg az öntözési eljárást Izraelből vettük át. Négyzetméterenként mintegy 55-60 kilogramm paradicsomot tudunk majd megtermelni, ami meghaladja a térségünkben, például Magyarországon vagy Lengyelországban elért 48 kilogrammos átlagos terméshozamot. Nem elhanyagolandó szempont, hogy az üvegház egészét geotermális energiával fűtjük, ami azon túl, hogy környezetkímélő, a termék előállításának költségeit is jelentősen csökkenti.”
A piaci kereslet kapcsán elmondta: a szlovákiai vásárlók keresik a hazai termékeket, a cég az üzletláncokon keresztül ezt az igényt próbálja majd kielégíteni.
„Mivel a Csallóközben a napsütéses órák száma jóval magasabb, mint mondjuk Hollandiában, s a termés száron, nem pedig szállítás közben érik be, paradicsomaink zamatosabbak lesznek a külföldről exportált termékeknél” – tette hozzá Bindics mérnök.
A beruházás költségeinek 70 százalékát a Szlovák Takarékpénztár finanszírozta. Képviselője, Stanislav Plevák elmondta: a bank perspektivikusnak találja a hazai termelés támogatását.
„A projekt másik, nemkülönben fontos hozadéka, hogy mintegy ötven új munkahelyet teremt” – mondta.
Egy nemrégiben készült felmérés alapján a fogyasztó elsődlegesen a pultokra kerülő paradicsom minősége alapján értékeli az üzletláncokat. A felsőpatonyi kertészetben április derekán kerülhet sor az első paradicsom-szüretre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?