Régió

Folytatódik a nagykaposi vasárnapi iskola

Ebben a tanévben is tartanak foglalkozásokat a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban működő vasárnapi iskolában.Nagykapos/Imreg/BajánházaA szervezők azt szeretnék, ha minél több foglalkozást a nyelvhatáron lévő községekben tartanának meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 17. 18:00

Ebben a tanévben is tartanak foglalkozásokat a Nagykaposi Magyar Közösségi Házban működő vasárnapi iskolában.

Nagykapos/Imreg/

Bajánháza

A szervezők azt szeretnék, ha minél több foglalkozást a nyelvhatáron lévő községekben tartanának meg. Az első ilyen rendezvényt 2014-ben tartották az ezekben a falvakban élő magyar gyerekeknek. Áder János magyar köztársasági elnök támogatásának köszönhetően 2015-ben már minden hónapban tartottak legalább egy foglalkozást, később egyebek mellett a néhai Skultéty Csaba újságírótól, a szlovák kormányhivataltól, valamint a Rákóczi Szövetségtől kapott támogatásokból szervezhették meg a találkozókat. A gyerekek ezenkívül iskolalátogatáson vagy a Herczegh Károly Alapítvány segítségével magyarországi tanulmányi kirándulásokon is részt vehettek. A magyarországi támogatásoknak köszönhetően a működési költségek az idei tanév végéig megvannak, és a szervezők valószínűleg a jövőben is megtalálják a módját, hogy a program folytatódjon.

Gabri Rudolf, a Nagykaposi Magyar Közösségi Ház vezetőjének tájékoztatása szerint a hosszú távú terv az, hogy a foglalkozások közül minél többet tartsanak helyben. A vasárnapi iskolának köszönhetően nemrég két olyan községből, Imregről (Brehov) és Szürnyegről (Sirník), kerültek ki magyar elsősök, amelyekből évtizedek óta nem jártak magyar alapiskolában gyerekek. Kiváló eredmény lenne, ha ezekben a falvakban nőne a magyar iskolába íratott gyerekek száma, illetve Hegyiben (Zemplínske Kopčany), Kisráskán (Malé Raškovce) és Bajánházán (Bajany) is sikerülne meggyőzni az ottani magyar szülőket az anyanyelvi oktatás fontosságáról. A vasárnapi iskola következő foglalkozását egyébként rendhagyó helyszínen, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban tartják, ahol Szajkó Gábornak, a Rákóczi Szövetség Tanácsadó Testülete tagjának kezdeményezésére olyan szavalóversenyt rendeznek, melyen minden gyerek a Nemzeti dalt szavalja el.

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?