Régió

Földet gyűjtöttek a fémkapszulába

Szepsi | A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta településeket, hogy földadományokat gyűjtsenek a Gombaszögi Nyári Tábor közelében épülő felvidéki lobogó talapzatának fémkapszulájába.
Németi Róbert

2020. május 13. 12:21

A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta települése- ket, hogy földadományokat gyűjtsenek a gombaszögi fémkapszulába.
A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta településeket, hogy földadományokat gyűjtsenek a gombaszögi fémkapszulába.  - Németi Róbert felvétele

A Sine Metu Polgári Társulás nemrég újabb alkotáson kezdett dolgozni a gombaszögi völgyben. A társulás önkénteseinek hozzájárulásával megmentették annak a 16 tonnás selmecbányai honvédszobornak a talapzatát, melyből annak a felvidéki lobogónak a talapzatát alakítják ki, melyet a völgyben fognak felállítani. A lobogó a felvidéki magyarok egymás iránti közösségvállalását, a magyarok összetartozását jelképezi.

A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta településeket

 

A szobor újrahasznosítása

„Az elmúlt napokban Szabó Krisztián építészmérnök barátommal elkezdtük a selmecbányai, 1933-ban ledöntött honvédszobor talapzatának összeállítását számozás vagy bármiféle támpont nélkül úgy, hogy ráadásul az egyik kő törött volt. A 16 darab lépcsőfok eredeti helyének megtalálása nem kis matekozást jelentett. Még csak 150 centiméteres magasságban járunk, de már most is jól látszik, hogy a legismertebb felvidéki bányaváros egyetlen köztéri szobra már talapzatában is grandiózus volt. Az alsó kövek üregében elhelyezendő föld is szépen gyűlik. Nagyon örülök, hogy több pedagógus is bekapcsolódott, a tanulók révén így egész mikrorégiókat tudunk lefedni. Húzzunk bele, mert már csak három hetünk maradt a gyűjtésre. A talapzatban elhelyezendő kapszulát május 31-én lezárjuk” – nyilatkozta az Új Szónak Orosz Örs, a Sine Metu vezetője.

Autóval gyűjtenek

Szlovákiában jelenleg 535 magyarlakta települést tartanak számon. Mivel a társulásnak az az álma, hogy a hónap végéig az összes településről érkezzen hozzájuk egy-egy földadomány, a Szepsiben székelő Cseresznyeklub Polgári Társulás a hét elején magángyűjtéssel próbált segíteni a gombaszögi csapat álmának megvalósításán.

A Sine Metu Polgári Társulás Szlovákia 535 magyarlakta településéről várja a földadományt.

 

„Mivel csapatunk tagjai jó ideje minden évben ott vannak a gombaszögi táborban, úgy gondoltuk, mi is hozzájárulunk a kezdeményezéshez. Eleinte csak magánszemélyként jártunk táborozni az egyik barátommal, de később már kisebb társaságként jelentünk meg. Igazából így jött létre a Cseresznyeklub is, a táborban alakult ki a csapat. Mivel polgári társulásként minket is nagymértékben érintettek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások, úgy gondoltuk, hogy a földgyűjtő körúttal méltó módon segíthetjük a Sine Metu kezdeményezését. Mi is Bódva-völgyiek vagyunk, összeírtuk azokat a környékbeli településeket, ahonnan még nem küldtek földet, és nekivágtunk a feladatnak. Hétfő délelőtt autóba ültünk, bejártuk a környező falvakat, és összegyűjtöttük az adományokat” – nyilatkozta lapunknak Bankó Tamás, a Cseresznyeklub elnöke.

A szepsi székhelyű Cseresznyeklub Polgári Társulás tagjai autóval járták be a Bódva-völgyi magyarlakta településeket

 

Föld 15 településről

Hozzátette, a csapat nagyjából 120 kilométert tett meg, megközelítőleg 15 település határából hozott mintát, de végül csak kilencet adtak postára. „Míg a gyűjtés előtt nagyjából 15 olyan környékbeli településről tudtunk, ahonnan még nem küldtek földet, némelyikük délutánra már felkerült a listára. Ezt a társulás állandóan frissülő honlapjáról tudtuk meg. Ettől függetlenül mi is elküldtük a mintákat, így már a Csécs, Pány, Nagyida, Perény-Hím, Alsólánc, Péder, Zsarnó, Áj és Somodi településeken begyűjtött földek is bekerülnek a gombaszögi kapszulába” – zárta Bankó Tamás. Azt, hogy eddig honnan érkezett földadomány, a www.gombaszog.sk honlapon bárki megtekintheti. A földadományokat a Sine Metu Polgári Társulás Duna rakpart – Dunajské nábrežie 12, 945 05 Komárom – Komárno címre lehet elküldeni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Boris Kollár
Frissítve

Boris Kollár maradt a parlament elnöke

drogok
Frissítve

Rekordnagyságú drogfogás Szlovákiában: másfél tonna mexikói drogot fogtak el (GALÉRIA)

arat

Később kezdődött az aratás: egyes gazdák szerint gazdagabb lehet az idei termésük

m

Vonat gázolt halálra egy motorost

Jair Bolsonaro

Elkapta a koronavírust a brazil elnök, Bolsonaro

Az első fél évben 1,6 millió turista látogatott Horvátországba, 70%-kal kevesebb, mint tavaly

Megindultak a turisták Horvátország felé

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.