Régió

Feladták a leckét a középiskoláknak

Komárom | Nem volt szerencsés lépés egyik napról a másikra bezárni a középiskolákat, de meg lehet birkózni a helyzettel a lapunknak nyilatkozó két komáromi iskolaigazgató szerint.
Vataščin Péter

2020. október 13. 10:30

Komárom
A Selye Gimnázium épülete ismét bezár - Vataščin Péter felvétele

A helyzet valóban rossz, és lépni kellett Andruskó Imre a Selye János Gimnázium igazgatója szerint, de hangsúlyozza, a módszer, ahogyan a kormány bezárta az iskolákat, nem tetszik neki. Nem hiszi, hogy a középiskolákban folyó tantermi munka gyorsítaná a járvány terjedését, az eddigi tapasztalatok szerint egyébként az intézmények időben léptek a felbukkanó fertőzések esetén és betartották az előírásokat. Andruskó azt is kifogásolta, hogy míg a szigorítások által érintett többi szektorban az emberek kaptak némi időt az átállásra október 15-ig, addig a középiskolákat gyakorlatilag azonnal bezárták.

„A kommunikáció akkor sikeres, ha az emberek hisznek a vezetőiknek. Követem a híreket, figyelem az emberek reakcióit, és növekszik türelmetlenség, veszít a hitelességéből a miniszterelnök”

– tért ki az kormány népszerűségének csökkenésére Andruskó. Hozzátette, nem vitatja az iskolák bezárását akkor, ha a helyzet nagyon rossz, a Selye Gimnázium elődjében az 1918-as járvány idején volt is erre történeti példa.

Az oktatásügyi minisztérium által kiadott protokoll szerint a pedagógusoknak az iskolaépületből kell folytatniuk a munkát azokban az iskolákban, ahol ehhez a feltételek terem és számítógépek formájában adottak. A Selye Gimnázium esetében erre fel vannak készülve, azonban a nyolcosztályos képzés első négy évfolyama továbbra is tantermi oktatásban részesül. Ez 63 diákot érint, és nyilvánvalóan növeli az iskolára nehezedő logisztikai nyomást.

„Nem tartom egyenrangúnak az online oktatást a tantermivel, hiszen nemcsak IQ-t, hanem érzelmi intelligenciát is fejlesztjük, ez utóbbit pedig nehezen lehet megvalósítani távoktatás útján”

– mondja Andruskó. Nyitra megyével jó a kommunikáció, a központi rendelkezésekről folyamatosan tájékoztatja őket a Komáromi járást kezelő módszertani igazgató.

Komárom
A Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola műhelyében egy ideig most nem tartanak gyakorlatokat - Vataščin Péter felvétele

Kissé előkészületlen lépés volt ez. Az nem korrekt, hogy vasárnap délben bejelentik, s másnaptól érvényes” – mondta lapunknak Vetter János, a komáromi Gépipari és Elektrotechnikai Szakközépiskola igazgatója, aki ugyanakkor úgy látja, főleg a tavaszi iskolabezárás tapasztalata miatt meg tudnak birkózni a feladattal. Noha a különböző szakokhoz nélkülözhetetlen gyakorlati, műhelyekben folyó órák is tartoznak, úgy tervezik, ezeket később pótolják majd. Amíg távoktatásra kényszerülnek, a pedagógusaik az elméleti órákra helyezik a hangsúlyt. Náluk sem jelent problémát a online oktatáshoz szükséges felszerelés és tér biztosítása. Ami a kollégistákat illeti, még vasárnap eljöttek a dolgaikért, így a taneszközök is már a birtokukban vannak. Vetter János úgy látja, kevésbé érte a diákokat meglepetésként a távoktatásra való átállás, mint tavasszal, s jól alkalmazkodtak a kényszerhelyzethez.

A minisztériumi útmutatás értelmében a szakközépiskolai duális képzéseknél is van kivétel, ugyanis azoknak a diákoknak, akik különféle cégekhez és vállalkozókhoz járnak gyakorlatra, nem szükséges otthon maradniuk.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A 2021-es felmérést a polgárok legnagyobbrészt interneten töltötték ki (TASR-felvétel)

Csökkenés helyett létszámbeli stabilizációt hozott a népszámlálás nemzetiségre vonatkozó két kérdése

havazás illusztráció

Havazásra, hóátfúvásokra és alacsony hőmérsékletre figyelmeztetnek

kozeg

Fotók: Veszélyes kozmetikumokat találtak az ellenőrök – az egyik egy babatermék

rendőrség

Fának hajtott egy sofőr Feketenyéknél

188 tanítási nap vár a diákokra az idei tanévben

Mit tegyen a szülő, ha pozitív a gyermeke tesztje?

komárom

Bővült a Selye János Gimnázium tornaterme

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.