Régió

Évek múlva nyílhatnak meg az alagutak a vajkai felvízcsatona alatt

Vajka | Két alagutat nyitnának meg, egyet az autósoknak, a másikat a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.
Kiss Bartalos Éva

2017. május 30. 17:55

Solymos László környezetvédelmi miniszter ma délelőtt Vajka közelében ellenőrizte a bősi vízerőmű alatti vízáteresztő csatornák állapotát. Lehet út a Duna alatt, de kérdéses, hogy mikor.

„Állandó átjárhatást akarunk az itt élő csallóközi lakosok számára a csatornán keresztül” – jelentette ki Solymos László. Rámutatott, hogy a Vajka és Keszölcés között közlekedő komp időjárásfüggő – ha befagy a Duna, csak úton lehet átkelni a folyón – és nem is olcsó megoldás, ezért megpróbálják kihasználni a felvízcsatonra alatti vízáteresztő alagutak nyújtotta lehetőségeket. A tárcavezető elmondta, az öt alagútból kettőt alakítanának át a forgalom számára, az egyiket a személyautók, a másikat a kerékpárosok, illetve gyalogosok használhatnák. „A hatástanulmányok szerint megvalósítható, de be kell szerezni az engedélyeket és néhány esetben a kivételeket a standardok alól. Az alagutaknak teljesíteniük kell a biztonsági előírásokat” – fogalmazott a miniszter. Csak ezután írják ki a közbeszerzési pályázatot, a kivitelezés a projekt legrövidebb szakasza.

A közel fél kilométer hosszú alagút a felvízcsatorna negyedik kilométerénél található, eredetileg a szivárgó víz felfogására, valamint a Duna-ágak vízpótlására tervezték, de már a vízlépcső építésénél nyilvánvaló volt, hogy három alagút is teljesíti a célt. Korábban felmerült, hogy a csatornák nem jelentenek komplex megoldást a Kis-Csallóközben élők számára, ugyanis például a mentő- és tűzoltóautók, valamint a tehergépkocsik aligha férnek be a Duna alá. „Egyeztetünk az érintettekkel. Aki tudja, hogy mit lehetséges megvalósítani, az örül a lehetőségnek. Ugyan az alagút megnyitása után sem lesz ideális a helyzet, de jobb lesz, mint most” – jelentette ki Solymos László.

A megoldás elsősorban a naponta közlekedő helyi lakosoknak kedvez. Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója közölte, meglepően jó állapotban vannak az alagutak és biztonságosak.

A tervek szerint 12-19 millió euróba kerülhet a vízáteresztő alagutak átalakítása a forgalom számára. Évek telhetnek el addig, míg az első autó áthaladhat a felvízcsatorna alatt, a projekt megvalósításához ugyanis sok érintett jóváhagyása szükséges. Ha megnyitják az alagutat, pár perc alatt átkelhetnek majd a lakosok a Duna alatt.

Részletek holnap a nyomtatott Új Szóban.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az oktatási tárcának is csökkentenie kell a kiadásait ⋌(TASR-felvétel)

Elkerüli a spórolás a magyar iskolákat?

parlament k

A parlament legközelebb csak szeptember 1-én ül össze

Diszkriminatív marad a szlovák állampolgársági törvény

A többes állampolgárság legalizálását szorgalmazza több közéleti személyiség

bejrúti robbanás
Frissítve

Bejrúti robbanás – Lemond a libanoni kormány

koronavírus Olaszország

Szlovákiából csak egy nyilatkozat kitöltése után lehet Olaszországba utazni

napozás

Kevesebb vegyszert, több természetes alapanyagot!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.