Régió

Évek múlva nyílhatnak meg az alagutak a vajkai felvízcsatona alatt

Vajka | Két alagutat nyitnának meg, egyet az autósoknak, a másikat a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.
Kiss Bartalos Éva

2017. május 30. 17:55

Solymos László környezetvédelmi miniszter ma délelőtt Vajka közelében ellenőrizte a bősi vízerőmű alatti vízáteresztő csatornák állapotát. Lehet út a Duna alatt, de kérdéses, hogy mikor.

„Állandó átjárhatást akarunk az itt élő csallóközi lakosok számára a csatornán keresztül” – jelentette ki Solymos László. Rámutatott, hogy a Vajka és Keszölcés között közlekedő komp időjárásfüggő – ha befagy a Duna, csak úton lehet átkelni a folyón – és nem is olcsó megoldás, ezért megpróbálják kihasználni a felvízcsatonra alatti vízáteresztő alagutak nyújtotta lehetőségeket. A tárcavezető elmondta, az öt alagútból kettőt alakítanának át a forgalom számára, az egyiket a személyautók, a másikat a kerékpárosok, illetve gyalogosok használhatnák. „A hatástanulmányok szerint megvalósítható, de be kell szerezni az engedélyeket és néhány esetben a kivételeket a standardok alól. Az alagutaknak teljesíteniük kell a biztonsági előírásokat” – fogalmazott a miniszter. Csak ezután írják ki a közbeszerzési pályázatot, a kivitelezés a projekt legrövidebb szakasza.

A közel fél kilométer hosszú alagút a felvízcsatorna negyedik kilométerénél található, eredetileg a szivárgó víz felfogására, valamint a Duna-ágak vízpótlására tervezték, de már a vízlépcső építésénél nyilvánvaló volt, hogy három alagút is teljesíti a célt. Korábban felmerült, hogy a csatornák nem jelentenek komplex megoldást a Kis-Csallóközben élők számára, ugyanis például a mentő- és tűzoltóautók, valamint a tehergépkocsik aligha férnek be a Duna alá. „Egyeztetünk az érintettekkel. Aki tudja, hogy mit lehetséges megvalósítani, az örül a lehetőségnek. Ugyan az alagút megnyitása után sem lesz ideális a helyzet, de jobb lesz, mint most” – jelentette ki Solymos László.

A megoldás elsősorban a naponta közlekedő helyi lakosoknak kedvez. Daniel Kvocera, a Vízgazdálkodási Építővállalat vezérigazgatója közölte, meglepően jó állapotban vannak az alagutak és biztonságosak.

A tervek szerint 12-19 millió euróba kerülhet a vízáteresztő alagutak átalakítása a forgalom számára. Évek telhetnek el addig, míg az első autó áthaladhat a felvízcsatorna alatt, a projekt megvalósításához ugyanis sok érintett jóváhagyása szükséges. Ha megnyitják az alagutat, pár perc alatt átkelhetnek majd a lakosok a Duna alatt.

Részletek holnap a nyomtatott Új Szóban.

Önnek ajánljuk
A párkányi régióban is előretörtek Kotlebáék

Feledésbe merült, hogy Kotleba le akarta dönteni a Kossuth-szobrot?

A madárinfluenza új altípusát találták csirkékben Kínában

Megéri a hazai baromfit vásárolni

Szenc

Szenc városa fizetőssé teszi a parkolást a vasútállomáson

Smer

13. nyugdíj és családi pótlék – ezt ígéri a Smer választási programja

Tomi Kid

Tomi Kid Marinnal bokszol a galántai gálán

Komárom

Új lemezzel jelentkezik idén a komáromi Aylen's Fall együttes

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.