Régió

Érsekújvár: A zöld tárca nem támogatja a hulladékfeldolgozó üzem létesítését

Érsekújvár | A Környezetvédelmi Minisztérium nem támogatja az „Egyéb hulladékok termikus hasznosítása” projekt megvalósítását Érsekújvárban.
TASR

2019. január 19. 14:30

Sólymos László - TASR-felvétel

A tárca pénteki közleménye szerint minden érintett fél állásfoglalását megvizsgálták. A projekttel kapcsolatban összesen öt írásbeli állásfoglalás érkezett a minisztériumhoz, ebből három elutasító volt. „Az előterjesztett jelentés, és a jelentéshez csatolt írásbeli állásfoglalások sem támasztották alá, hogy fennállna a súlyos környezetszennyezés, illetve a környezet, vagy az emberi egészség veszélyeztetésének társadalmilag elfogadhatatlan mértékű kockázata. A javasolt tevékenységet mégsem lehet majd engedélyezni, mivel nem felel meg a 228/2014-es számú rendelet által támasztott feltételeknek” – indokolta a döntését a minisztérium.

Az érsekújvári lakosok összesen 179 petíciós ívet küldtek a Környezetvédelmi Minisztériumnak a projekt elleni tiltakozásul. Milan Lukačovský, a petíciós bizottság tagja kifejtette: a lakosok elsősorban a növekvő környezetszennyezéstől tartanak, továbbá aggódnak amiatt is, hogy egy esetleges baleset következtében szennyeződne a talajvíz, ezáltal pedig veszélybe kerülne a lakosok biztonsága. A petíciót aláírók szerint gondot okozhatna a megnövekedett forgalom is a Szlovák utcai (Slovenská ulica) körforgalomban.

A hulladékfeldolgozó üzemet a pozsonyi (Bratislava) Wastech társaság létesítette volna az érsekújvári kórház közvetlen közelében, magánterületen. A kórházhoz tartozó területen már működik egy hasonló üzem, amely az egészségügyi és állatorvosi ellátás után visszamaradt hulladékot hasznosítja. Az előzetes tervek szerint az új üzem évente mintegy 2000 tonna hulladékot dolgozott volna fel, a beruházó szerint azonban ennek a mennyiségnek csupán a fele lett volna reálisan hasznosítható. A hulladék 80%-a az ország más területeiről érkezett volna. A feldolgozási eljárás eredményeként pirolízis gázt és olajt nyertek volna, utóbbit üzemanyagként tervezték értékesíteni. A projekt megvalósítása ellen a lakosok mellett a városvezetés is tiltakozott. Otokar Klein polgármester elmondta: a területrendezési terv nem teszi lehetővé ilyen típusú üzem létesítését a városnak ezen a részén.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?