Énekléssel ünnepeltek Nádszegen (VIDEÓ)

Nádszegi énekkarok
Nádszeg |

A Zsálya Énekkar 50, a Forrás Együttes 25 évvel ezelőtt alakult meg Nádszegen. A két csoport a templomban adott ünnepi koncertet a hétvégén.

Nagy ünnepség volt múlt vasárnap a nádszegi Szent István Király templomban. A Zsálya Énekkar megalakulásának ötvenedik, a Forrás Együttes fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepelte. A több száz férőhelyes templom szinte teljesen megtelt, a két helyi csoporttal együtt ünnepelt a Vásárúti Dalárda is. Az egybegyűlteket Králik Zita kultúrreferens köszöntötte.

„Fél és negyed évszázad hosszú idő egy ember életében, nem még egy énekkar életében. Ami összetartja ezeket a közösségeket ilyen hosszú időn keresztül, az az együtt éneklés öröme és a zene szeretete. Kívánom az énekkaroknak, hogy még sokáig leljék boldogságukat abban, amit szeretnek, énekelhessenek a maguk és mások örömére”

– szólt a csoportok tagjaihoz. Kacz Éva, Nádszeg polgármestere Szent Ágoston szavaival kezdte ünnepi beszédét: aki énekel, kétszer imádkozik, vagyis kitárja a szívét és lelkét Isten felé.

„Az imádság és a munka két nagyon fontos része az életünknek, amelyeknek sínpárként kell vezetniük az ember cselekedeteit. Ötven és huszonöt évnyi imádságot és munkát ünneplünk ma. Nem is lehetnénk méltóbb helyen ahhoz, hogy ezt megtegyük, mint Isten házában”

– fogalmazott. Felidézte, hogy ötven évvel ezelőtt Zsidó János a Szlovák Nőszövetség Nádszegi Helyi Szervezetének Nőikara néven alapított kórust Nádszegen. Utána Ágh Tibor, Agócs Béla, Juhos Julianna, Oravecz Hedvig voltak a vezetői, most pedig Vankó Katalin áll a csoport élén. A polgármester megköszönte, hogy a kórustagok kitartottak a nehézségek ellenére is, hétről hétre énekelnek, imádkoznak és dolgoznak.

„A teljesítmény, amit nyújtanak, nem természetes, nem magától van, hanem kemény munka eredménye. Köszönöm, hogy együtt ünnepelhetjük a szép évfordulót, természetesen dallal”

– hangsúlyozta.

A Forrás Együttesről elmondta, 25 éve imádkozik és dolgozik Isten dicsőségére.

„Akik Isten dicsőítésére vállalkoztak, nem vehetik azt félvállról vagy pontosabban fogalmazva fél szívből. Kitartásuk és nyitottságuk példaértékű, ahogy az állandó törekvésük is a szebb és istenközelibb zene megszólaltatására. A Forrás Együttes azokat is megszólítja, akiknek a liturgikus énekek talán nem állnak olyan közel a szívükhöz, és egy másik utat mutatnak a hithez és a szentmiséhez”

– fejtette ki Kacz Éva.

Elsőként a Forrás Együttes adta elő műsorát. Az 1998-ban megalakult csapat kórusból és az őket kísérő zenészekből áll. Az egykori alapító fiatalok ma már érett felnőttek, lassan megtörténik a generációváltás a tagok között. Másodikként a Vásárúti Dalárda lépett a közönség elé. Főként népdalok, katonanóták, bordalok, huszárnóták szerepelnek a repertoárjukban. A műsor utolsó harmadában a Zsálya Énekkar énekelt. A vezetője, Vankó Katalin lapunknak elmondta, 2017-ben vette át a kórus vezetését. Népdalfeldolgozásokat, műdalokat, kórusműveket énekelnek, de a karácsonyi időszakban a népénekeket is örömmel éneklik.

„Szeretem a régi korok műveit, ezért egészen a 13. századtól a kortárs zeneszerzőkig mindenféle darab van a repertoárunkban. Nagyon szeretjük Erkel Ferencet, Balázs Árpádot, Kodály Zoltánt, de az erdélyi népdalokat, népdalfeldolgozásokat is énekelni. A kórustagok korábban nem énekeltek többszólamú műveket, de nagyon könnyen belejöttek. Annyira lelkesek, hogy minden héten énekelhetnek, hogy öröm velük dolgozni. Odafigyelünk a hangképzésre, a légzésre is, nyáron több napos próbákat szoktunk tartani. Hatalmas alázattal dolgoznak, igazán jó csapat a miénk”

– fogalmazott.

A nádszegi Zsálya Énekkart legközelebb december 17-én Szarka Gyula adventi műsorán láthatja a közönség, december 26-án pedig karácsonyi koncertet adnak a helyi templomban.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?