Régió

Eltűnt a zsidók megmentőjének emléktáblája Királyhelmecen

Királyhelmec | Eltűnt az emléktábla, melyet néhány évvel ezelőtt helyeztek el a múzeum épületének falán Reviczky Imre vezérőrnagy, az egykori Bodrogközi járás katonai parancsnoka, több ezer üldözött megmentője tiszteletére.
Leczo Zoltán

2018. február 15. 18:16

A város előző vezetése a múzeum épületének felújításakor távolíttatta el a 2014-ben leleplezett emléktáblát    - Képarchívum

Pataky Károly polgármester lapunknak elmondta, a napokban levelet kapott a Budapesten élő Reviczky Katalintól; a levélben Reviczky unokája arról számol be, hogy értesülései szerint nincs a helyén a 2014-ben leleplezett tábla. A hölgy egyben arra kérte, segítsen visszahelyeztetni eredeti helyére.

„2014. január 29-én Királyhelmec polgármestere (Balogh József) és a nyíregyházi Nyíri Honvéd Egyesület nagyapám, Reviczky Imre posztum. vezérőrnagy tiszteletére emléktábla leleplezésére hívott bennünket Királyhelmecre. Az eseményre a Holocaust 70. évfordulója keretében került sor, a helyszín a Mailáth József Regionális Múzeum volt.

Nagyapám már 1941-ben tudta, hiszen a régió az ő illetékességi területe volt, hogy mi várhat a bevagonírozott szerencsétlen emberekre, akik nem tudták állampolgárságukat igazolni, és a zsidókra, miért szállítják őket Kamenyec-Podolszkba. Szemtanúk szerint sok embert már Perbenyik vasútállomáson leszedetett a vonatokról és hamis papírokkal látott el, hogy elmenekülhessenek.

Nagyapám embermentő tettei szinte egyedülállóak voltak, mind a munkaszolgálatosok, mind az üldözött nemzetiségi kisebbségek vonatkozásában. Nem véletlen, hogy már 1966-ban fát kapott a Yad Vashemben, hogy Izraelben 3 városban van utca elnevezve róla (Beth Shemes, Zfat, Haifa), hogy a róla szóló regény, a Vesztes háborúk – megnyert csaták négy nyelven jelent meg, és Izraelben kötelező irodalommá deklarálták. Nagyapám neve ott van a világ valamennyi Holokauszt-központjában.” – áll a levélben.

Pataky Károly elmondta, a levél megérkezte után haladéktalanul tájékozódott az ügyben, és Zvolenský Gabriellától, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet – Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye igazgatójától megtudta, hogy a város előző vezetése a múzeumnak is otthont adó épület felújításakor eltávolíttatta az emléktáblát azzal, hogy a munkálatok végeztével visszateszi a helyére. A rekonstrukció régen befejeződött, a tábla azonban nem került vissza. Még rosszabb, hogy az emléktáblának időközben nyoma veszett. Pataky arról tájékoztatta lapunkat, hogy információt kérnek az előző városvezetés tagjaitól is, és ha az emléktábla ez után sem kerülne elő, a város újra elkészítteti, és visszahelyezteti.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?