Régió

Eltűnt a zsidók megmentőjének emléktáblája Királyhelmecen

Királyhelmec | Eltűnt az emléktábla, melyet néhány évvel ezelőtt helyeztek el a múzeum épületének falán Reviczky Imre vezérőrnagy, az egykori Bodrogközi járás katonai parancsnoka, több ezer üldözött megmentője tiszteletére.
Leczo Zoltán

2018. február 15. 18:16

emléktábla
A város előző vezetése a múzeum épületének felújításakor távolíttatta el a 2014-ben leleplezett emléktáblát    - Képarchívum

Pataky Károly polgármester lapunknak elmondta, a napokban levelet kapott a Budapesten élő Reviczky Katalintól; a levélben Reviczky unokája arról számol be, hogy értesülései szerint nincs a helyén a 2014-ben leleplezett tábla. A hölgy egyben arra kérte, segítsen visszahelyeztetni eredeti helyére.

„2014. január 29-én Királyhelmec polgármestere (Balogh József) és a nyíregyházi Nyíri Honvéd Egyesület nagyapám, Reviczky Imre posztum. vezérőrnagy tiszteletére emléktábla leleplezésére hívott bennünket Királyhelmecre. Az eseményre a Holocaust 70. évfordulója keretében került sor, a helyszín a Mailáth József Regionális Múzeum volt.

Nagyapám már 1941-ben tudta, hiszen a régió az ő illetékességi területe volt, hogy mi várhat a bevagonírozott szerencsétlen emberekre, akik nem tudták állampolgárságukat igazolni, és a zsidókra, miért szállítják őket Kamenyec-Podolszkba. Szemtanúk szerint sok embert már Perbenyik vasútállomáson leszedetett a vonatokról és hamis papírokkal látott el, hogy elmenekülhessenek.

Nagyapám embermentő tettei szinte egyedülállóak voltak, mind a munkaszolgálatosok, mind az üldözött nemzetiségi kisebbségek vonatkozásában. Nem véletlen, hogy már 1966-ban fát kapott a Yad Vashemben, hogy Izraelben 3 városban van utca elnevezve róla (Beth Shemes, Zfat, Haifa), hogy a róla szóló regény, a Vesztes háborúk – megnyert csaták négy nyelven jelent meg, és Izraelben kötelező irodalommá deklarálták. Nagyapám neve ott van a világ valamennyi Holokauszt-központjában.” – áll a levélben.

Pataky Károly elmondta, a levél megérkezte után haladéktalanul tájékozódott az ügyben, és Zvolenský Gabriellától, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet – Kassa Megyei Önkormányzat Kulturális Intézménye igazgatójától megtudta, hogy a város előző vezetése a múzeumnak is otthont adó épület felújításakor eltávolíttatta az emléktáblát azzal, hogy a munkálatok végeztével visszateszi a helyére. A rekonstrukció régen befejeződött, a tábla azonban nem került vissza. Még rosszabb, hogy az emléktáblának időközben nyoma veszett. Pataky arról tájékoztatta lapunkat, hogy információt kérnek az előző városvezetés tagjaitól is, és ha az emléktábla ez után sem kerülne elő, a város újra elkészítteti, és visszahelyezteti.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.