Régió

Elsőként Érsekújvárba érkeztek Mátyás király virtuális várai

Érsekújvár | Mátyás király várai címmel nyílt ma kiállítás a megyei fenntartású Thain János Múzeumban, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum középkori szakmúzeumával, a visegrádi Mátyás Király Múzeummal közösen szerveztek.
Száz Ildikó

2019. március 14. 18:44

Harci eszközök, makettek bemutatásával és virtuális rekonstrukciókkal idézik meg a tizenötödik század második felének várépítészetét és hadtörténetét a kiállítás összeállítói. A tárlat érsekújvári kurátora Varga Zsuzsanna a Thain János Múzeum történésze. Tavaly év végén a budapesti közönség láthatta a Mátyás király emlékév alkalmából a tárlatot, a paneleken a királyi család, a nemesség és az egyház várépítkezéseit, a várak környezetét, a hadviselést és fegyverzetet jelenítik meg. Buzás Gergely régész, a visegrádi múzeum igazgatója a mai sajtótájékoztatón elmondta, Érsekújvár a vándorkiállítás első szlovákiai helyszíne, ezt követően Galántán, Párkányban, és talán Ipolyságon is láthatja majd a közönség, és később Erdélyben mutatják be az anyagot. „A Mátyás kort legendásnak, a középkor utolsó virágzó korszakának tartják a török hódítás előtt. Nagyon sok mese és egyéb kép él arról az emberekben, milyen lehetett az a kor, de valójában nagyon kevés emlék maradt fenn. Csak régészeti módszerekkel tudjuk feltárni a régi épületeket, várakat, a megmaradó falak, romok alapján. Rekonstrukciókat készítettünk, nagyon gondos szakmai előkészítésű színes virtuális rekonstrukciókat mutatunk be. Történetileg hiteles képet szeretnénk adni a közönségnek arról, milyen volt Mátyás korában a középkori magyar királyság“ – mondta Buzás Gergely.

A kiállítás egyúttal kedvcsináló a történelem iránt érdeklődők számára, hogy látogassanak el Visegrádra. A Thain János Múzeum előcsarnokában bemutatják a visegrádi palota óriás makettjét. A kiállítást május 23-ig látogathatják a Thain János Múzeumban.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?