Régió

Élelmiszergyűjtés indult

Adventi élelmiszergyűjtést indított a Református Cigánymisszió a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjával együtt, azért, hogy karácsonykor mindenkinek legyen mit az asztalra tenni. A gyűjtéshez harmadikként a RE-MI-DIA nonprofit szervezet is csatlakozott.
Balázs Lilla

2020. november 26. 10:30

Komárom
Tíz euró ráfordítással megtölthető a szeretetcsomag. (Tóth Zsuzsanna felvétele)

A koronavírus miatt sokan kerültek nehéz helyzetbe, veszítették el munkahelyüket, így a segítségre szorulók szempontjából az élelmiszer-gyűjtés hiánypótló megmozdulás. A szervezők alapélelmiszereket, például cukrot, lisztet, olajat, tésztát, konzervet, kakaót, édességet várnak. A járvány sajnos az olyan karitatív megmozdulásokat is megnehezíti, mint a Nyilas Misi-csomagok kiszállítása. 

Önkénteseket toboroztak

Ezért a gyűjtés lebonyolítása érdekében önkénteseket toborozott a három szervezet, az ő feladatuk lesz, hogy összegyűjtsék és bedobozolják az élelmiszer-adományokat a környezetükben élő rászorulók számára. A hatóságok által is elismert önkéntes igazolvánnyal járják majd a számukra kijelölt környéket. „A szervezeteknek ebben az időszakban különösen nagy segítségére lesznek az önkéntesek, akik több mint huszonöt községből jelentkeztek. Az élelmiszercsomagok így családokhoz, illetve rászoruló idősek, özvegyek, valamint hajléktalanokhoz jutnak el. Az adományok elosztásáról a helyi önkéntes a lelkésszel együtt dönt, figyelembe véve a megszólított munkahivatalok ajánlásait. Nagy örömünk, hogy az önkéntes csapat rendkívül színes, ilyen megmozdulás közösen összefogva még nem zajlott református egyházunkban. A toborzást és gyűjtést első sorban az református egyház berkeiben hirdettük, terveztük, de a jó szándék és a segíteni akarás gyorsan kinőtte ezeket a falakat. Vannak köztünk egyetemisták és nyugdíjasok, szlovák, magyar és cigány nemzetiségűek, sőt, a kezdeményezésünk ökumenikussá vált, hiszen katolikus testvérek is csatlakoztak a gyűjtéshez. Szeretnénk, ha jelentkezőink ezen eseményen felbuzdulva a helyi gyülekezeti diakóniát továbbvinnék, gyakorolnák, és ha lehet, keresnének maguk mellé még aktív, kreatív segítőket” – nyilatkozta lapunknak Tóth Zsuzsanna, a Cigánymisszió vezetője. A felajánlott élelmiszereket a helyi református lelkészi hivatalokban lehet leadni.

A gyűjtéssel kapcsolatos további információkat a diakonia.kozpont@gmail.com e-mail-címen kapnak az érdeklődők.

A dobozok és levonók átvétele, az önkéntesek segítése 3 régióra oszlik Nyugat-, Közép- és Kelet-Szlovákiában: Komáromban, a Jókai utcán, Felsővályban és Királyhelmecen a diakónia irodájában. „Az élelmiszereket logóval ellátott egyendobozokba tesszük majd, melyekből egyelőre 1100-at rendeltünk. Ez úton is szeretnénk megszólítani az élelmiszerüzlet-tulajdonosokat, a tésztagyárakat, malmokat, vállalkozókat, hogy csatlakozzanak ehhez a jótékony és egyben evangelizáló eseményhez, hisz az élelmiszer mellé igei üzenet is kerül a szeretetdobozokba” – tette hozzá Tóth Zsuzsanna. 

Hogyan segíthet?

Aki pénzadománnyal szeretné segíteni a rászorulókat, az a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központjának bankszámlaszámára utalhat: SK15 0200 0000 0025 4004 5751.

A gyűjtés december közepéig tart, hogy karácsonyig mindenki megkapja az élelmiszercsomagot.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.