Elektromos hulladékból készítenek műalkotásokat

A művészeti alkotások különböző elektromos tartozékokból, például kávédarálók, mobiltelefonok alkatrészeiből, CD-kből és egyéb dolgokból készültek
Kassa |

A kassai Iparművészeti Szakközépiskola (ŠUP) tanulói elektromos hulladékból készítenek műalkotásokat, hogy felhívják a figyelmet a hulladék egyre növekvő mennyiségére, az abból származó negatív környezeti hatásokra és az újrahasznosítás szükségességére.

Zuzana Samčíková, az ŠUP környezeti nevelésért felelős koordinátora az Új Szónak elmondta, kassai iskolájuk egyike annak a 20 szlovákiai iskolának, amely részt vesz az Electrowaste Impact 5 projektben, amelyet a Živica Környezeti és Etikai Nevelési Központ szervez. „A projekt keretében egy konténert kaptunk az elektromos hulladék gyűjtésére és elszállítására, a diákok egy része pedig sajátos módon bemutatja és elmagyarázza a többi tanulónak az elektromos hulladékkal kapcsolatos tudnivalókat” – mondta a pedagógus. Samkovičovától megtudtuk, a tanulók és szüleik folyamatosan hozzák az iskolába a kiszuperált, elromlott vagy használaton kívüli elektronikai hulladékot és a használt elemeket, ugyanakkor az iskola közelében élő lakosok is bekapcsolódhatnak a gyűjtésbe. Az első szervezett gyűjtés februárban valósult meg, a következőre pedig a közelgő Föld napja alkalmából, jövő héten szerdán kerítenek sort. 

„A gyűjtésünk különlegessége, hogy mindenki, aki elektromos hulladékot hoz, jutalmat kap” – magyarázta Samčíková, azzal, hogy a jutalom a ghánai cedi pénznemnek megfelelő összeg euróban. Ezt azért is tartják fontosnak, mert az Európai Unióból származó elektronikai és elektromos hulladék több mint 85 százaléka Ghánában köt ki, ahol a gyerekek a helyi szeméttelepeken gyűjtögetik, azt követően eladják az ócskavas-kereskedőknek a begyűjtött hulladékot, amiért néhány cedinek megfelelő ételt kapnak. „Bár a diákjaink tisztában vannak az elektromos hulladékból, de igazából minden egyéb hulladékból származó veszélyekkel, művészeti iskolaként nem igazán tudunk gyakorlati megoldásokkal segíteni, éppen ezért a művészi képességekkel bíró gyerekek ügyességével próbálunk beavatkozni. Az elektromos hulladékokból készült alkotásokkal igazából a hulladék mennyiségét is csökkentették, egyúttal a szemét szelektálásához is hozzájárultak. Bár környezetvédelmi óráink nincsenek, az általános felvilágosítás és a környezet óvását illető témák nálunk sem hiányoznak. A diákok emellett a dolgok humánus oldalát is jócskán érzékelik, az ukrajnaiakat például ruha és egyéb hasznos dolgok gyűjtésével segítik. Iskolánkat jelenleg 321 gyerek látogatja. Közülük hatan Ukrajnából jöttek, a háború elől menekültek el családtagjaikkal” – mondta az Új Szónak Lukács Zsolt, az iskola igazgatója.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?