Egyre kevesebb a középiskolás diák Füleken, sokan nem tanulnak tovább

Fülek. Hogyan lehet megakadályozni a diákok elvándorlását, milyen módon lehet a környéken megtartani a fiatalságot? Ezekkel a témákkal foglalkozott az a rendhagyó szakmai találkozó Füleken, amelyre a városban és a környéken működő alapiskolák és középiskolák igazgatóit hívták meg szeptember 13-án.

Fülek. Hogyan lehet megakadályozni a diákok elvándorlását, milyen módon lehet a környéken megtartani a fiatalságot? Ezekkel a témákkal foglalkozott az a rendhagyó szakmai találkozó Füleken, amelyre a városban és a környéken működő alapiskolák és középiskolák igazgatóit hívták meg szeptember 13-án. Az oktatásügyi szakbizottság és a városvezetés kezdeményezésére a megyei tanügy szakosztályvezetőjével együttműködve a fiatalok elvándorlásának problémakörét és ennek későbbi hatásait elemezték a szakemberek.

A nógrádi városban jelenleg két középfokú oktatatási intézmény működik, ennek ellenére a diáklétszám évek óta csökken, aminek következményeként az iskolák anyagi helyzete is romlik. Füleken az elmúlt év statisztikai adatai szerint 212 diák végzett az alapiskolákban, de mindössze 128-an választották a helybeli középiskolákat. 55-en a gimnáziumban, 73-an pedig a szaktanintézetben tanulnak tovább, a többi 84 alapiskolát végzett diák vagy egyáltalán nem tanul tovább – és így a munkanélküliek illetve a szociális támogatásra szorulók számát gyarapítja –, vagy a szomszédos városok iskoláiba nyertek felvételt. A tovább nem tanuló fiatalok nagy hányada roma, akik – szakképesítés híján – nagyon nehezen találnak munkát. Ezen a helyzeten próbálnak változtatni egy átképző, tanulásra ösztönző program kidolgozásával a helyi oktatásügyi szakemberek. Az aktuálisan megrendezett szakmai találkozó elsődleges feladata a helyzetfelmérés, az együttműködés feltételeinek kialakítása és egy hosszú távú koncepció kidolgozása volt. Füleken hiányszakmákra szeretnék oktatni azokat, akik az alapiskola befejezése után nem tanulnak tovább. Agócs József, a város polgármestere szerint ilyen szakmák például a kőfaragó, az építőipari betanított munkás, bőrfeldolgozó ipari betanított és szakmunkás, valamint a házmesteri és épületgondnoki foglalkozás. A városi hivatal információi szerint ezekben a szakmákban viszonylag könnyen el lehetne helyezkedni a minimális szakképesítés megszerzése után. A szakmai találkozó résztvevői abban is megállapodtak, a jövőben negyedévenkénti rendszerességgel szerveznek találkozót, az év végéig pedig elvégeznek egy közvélemény-kutatást, amelynek célja megismerni a szülők véleményét: vajon miért nem taníttatják tovább gyermeküket, vagy ha igen, miért nem a füleki középfokú oktatási intézményekbe irányítják őket. A szakmai találkozón felmerült az a javaslat is, hogy ajánlatos lenne a kötelező iskolalátogatás időtartamát meghosszabítani legalább egy vagy két évvel. Az oktatási törvényben megszabott korhatárnak a kitolását is szeretnék elérni, elképzeléseiket a szaktárcához is eljuttatják majd.

Füleken jelenleg 1400 a munkanélküliek száma, közülük több mint 1100 fő csupán az alapiskolát, vagy még azt sem végezte el. „Itthon kell tartani a fiatalokat, ha folytatódik az elvándorlás, az tízéves távlatban már veszélyezteti a jelenlegi iskolahálózat fenntarthatóságát és egyáltalán a város munkaképes lakosságának létszámát. Ezért is indítottuk el ezen oktatáspolitikai program előkészítését” – mondta Agócs József.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?