Egy vonaton utazó gyerekcsapatot szidalmaztak szlovákiai nők – a híres színésznő nem hagyta annyiban a dolgot!

romovia-deti-vylet-rasizmus-ponizovanie.jpg

Cesta von (“Kiút”) nonprofit szervezet klubjának egy gyerekcsoportja áldozatául esett egy csoport felnőtt szlovák nő felháborító viselkedésének. A gyerekek épp egy kirándulásról tartottak hazafelé, mikor a nők csúnyán szidalmazni kezdték őket.

A Cesta von nevű nonprofit szervezet lehetőségeket kínál a szerényebb körülmények között élő szlovákiai gyerekeknek és fiataloknak - különböző rendezvényeket, tevékenységeket és kirándulásokat szervez számukra. Néhány nappal ezelőtt egy, a szervezet által támogatott gyermekcsoport meglátogatott egy könyvesboltot. Hazafelé a vonaton megalázó élményben volt részük.  

"A kirándulásról hazafelé menet a vonaton egy nőkből álló csoport "mocskos, büdös cigányoknak" nevezte a gyerekeket. Előre megvették a jegyüket, sőt, az utasításoknak megfelelően előre jelentették, hogy nagyobb csoportban fognak utazni" - nyilatkozta a szervezet az interneten.

A szervezet szerint a csoport ifjúsági vezetője, Frederik tiltakozott a nők viselkedése ellen, és megpróbált azzal érvelni, hogy a gyerekek semmi rosszat nem tettek: van jegyük, és csak a szünidőben kirándulnak. A nők erre azt válaszolták, hogy munkát kellene keresniük, nem pedig vonatra ülni és kirándulni. A gyerekeket a vonaton tartózkodó kalauz is megvédte, aki megerősítette, hogy érvényes jegyük van, ezért ugyanolyan joguk van a vonaton utazni, mint mindenki másnak, és hogy a nőknek semmi okuk nincs ilyen megjegyzéseket tenni.  

"Egy tökéletes nap lehetett volna. A gyerekek nagyon jól érezték magukat. Az ilyen bántó szavak mély sebeket hagynak a gyerekek lelkében, és megtörik a hitüket a társadalomban. Esélyt kellene adniuk nekik arra, hogy kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket." 

A szervezet csalódott a történtek miatt. Ezek a klubok arra sarkallják a fiatalokat, hogy befejezzék tanulmányaikat és munkát keressenek. A többség hozzáállása azonban egyáltalán nem segít a hasonló helyzetű gyerekeknek. A Cesta von pont ezért tette közzé a történteket az interneten - arra kérik az embereket, hogy írjanak bátorító üzeneteket a gyerekeknek. A posztra több mint 4400 reakció érkezett, és 1500 hozzászólásban fejezték ki támogatásukat az emberek.  

"Azok a nők a vonaton nagyon primitíven viselkedtek. Drukkolok a gyerekeknek, hogy túltegyék magukat ezen a kellemetlen élményen. Gyerekek, ne hagyjátok magatokat elkeseríteni az ilyenek miatt. Sok jó ember van, aki nem ítélkezik felettetek, és támogatni fog benneteket. Minden jót kívánok nektek" - írja az egyik kommentelő.  

Az Iveta című sorozatból ismert színésznő, Alžbeta Ferencová is kommentálta a posztot, és igazán szép üzenetet írt a gyerekeknek:  

"Még sokféle emberrel fogtok találkozni: butákkal, szomorúakkal, félősekkel, gazemberekkel és még sok mással. Tudom, hogy ez az élmény kellemetlen lehetett, de ez kell, hogy megmutathassátok az embereknek, hogy tévednek. Ne add fel, dolgozz magadon, fejlődj, és légy boldog! Ezt senki nem fogja elvenni tőled." 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?