Egy hónap alkohol nélkül?

alkohol
Komárom |

A komáromi kórház is arra biztatja az embereket, hogy vállalják, februárban, ill. egy teljes hónapig nem nyúlnak a pohárhoz a „Februárban szárazon” akció keretén belül. Az országszerte súlyos közegészségügyi problémának minősülő alkoholizmus hatását súlyosbíthatja, ha gyógyszerfogyasztás mellett történik.

A túlzott alkoholfogyasztás egyik legismertebb hatása a májkárosodás, mégpedig különösen azoknál a pácienseknél, akik emellett krónikus betegségekre szednek gyógyszereket – emlékeztet a komáromi kórház, amely idén is népszerűsíti a „Februárban szárazon” elnevezésű országos akciót. Külön figyelmeztetnek arra, hogy az alkohol súlyos gyógyszer-kölcsönhatásokat is okozhat. Növeli a gyógyszerek fájdalomra, szorongásra és alvásra irányuló hatását, amelyek a központi idegrendszerherhez kapcsolódnak, ez ugyanakkor számos súlyos kockázattal jár. Komjáthy Hajnalka, a komáromi kórház vezető gyógyszerésze például arra figyelmeztet, a warfarint használó betegeknél ez a kölcsönhatást belső vérzést okozhat – míg a cukorbetegeknél a vércukoszint ideiglenesen a normális érték alsó határa alá csökkenhet. Az olyan baktericid készítmények szedésénél pedig, mint a metrodinazol, hányással, hasfájdalommal, hőhullámokkal, szívveréssel és fejfájással járhat az alkohofogyasztás.

A komáromi kórház különböző részlegein is kezelnek az alkoholizmus különböző válfajaiban szenvedő embereket – annak ellenére, hogy az intézmény nem rendelkezik pszichiátriai osztállyal, ugyanis a függőséget célzottan ott tudnák kezelni.

„Az alkohol krónikus és mértéktelen fogyasztása testi és lelki zavarokhoz vezet. A szervi károsodásokat a belgyógyászaton vagy a sebészeten kezeljük a tünetektől, a károsodástól és a beteg állapotától függően”

– közölte megkeresésünkre a komáromi kórházat üzemeltető AGEL-csoport szóvivője, Martina Pavliková. Hozzáfűzte, sok alkoholista páciens más betegségektől is szenved, ezért mindenképp összetett eljárással kezelik őket. A pontos komáromi és járási esetszámokról a téma érzékenysége és a törvényi korlátozások miatt nem tudott beszámolni.

Szlovákiában rendszeres téma, hogy az alkoholizmus rendkívül súlyos terhet jelent mind a társadalomnak, mind az egészségügynek. Az országos akció honlapján emlékeztetnek, a 15 évnél idősebb átlagos szlovák állampolgár évente mintegy 11,5 liter tiszta szeszt fogyaszt el.

Az országban jelenleg körülbelül 400 ezer alkoholfüggőről lehet beszélni, akik körébe évente nagyjából 6000-en kerülnek be újonnan.

Az addikciónak külön anyagi vonzatai is vannak: átlagosan a havi kiadásaink 2,5%-át költjük alkoholra – ehhez a dohányzóknál még további 6%-ot adhatunk hozzá.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai szerint Szlovákiában az alkohol a felelős a legtöbb pszichiátriai kórházi kezelésért – közölte a SITA hírügynökség. A Dôvera egészségbiztosító részéről is arra hívták fel a figyelmet, hogy csak ők hét millió eurót költöttek pszichiátriai kezelésekre olyan személyeknél, akiknél ebben döntő szerepet játszott az alkoholfogyasztás. Beszédes adatokból pedig nincs hiány:

a szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy az alkoholisták csoportja aluldiagnosztizált, s valójában csak 10%-ukról van tudomásunk – ráadásul még ennél is alacsonyabb a kezelt személyek aránya.

További vészjósló adat, hogy a 2021-es évben Szlovákiában történt 548 öngyilkosság harmada történt alkohol vagy más függőséget okozó bódítóanyag hatása alatt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!