Régió

Dunavit: a csallóközi táj a miénk!

Somorja | Természetvédelmi polgári társulás alakult Somorján, amely elsősorban a csallóközi tájat szeretné megóvni.
Somogyi Katalin

2020. december 2. 17:00

Dunavit
Egy jellegzetes csallóközi mezsgyés szántóföld (Képek: Fodor Péter archívuma)

Ahogyan mondani szokás: még meg sem száradt a tinta a papíron, hiszen a napokban érkezett meg az értesítés, hogy bejegyezték a csallóközi természet megóvása érdekében alakult Duna Menti Tájvédelmi Társulatot. A szervezetet három lelkes csallóközi fiatal alapította meg, Tóth László építészmérnök, Fodor Péter biológus és Mészáros Csaba fotós. A társulat rövidített neve Dunavit. 

Nem volt magyar szervezet
Akkor, amikor a Pozsonyi Regionális Természetvédelmi Társulás (BROZ – Bratislavské regionálne ochranné zdruzenie ) elindította petícióját a szárazföldi Duna-delta megóvásáért tudatosították, hogy nincs egy adekvát magyar helyi szervezet, amely felemelné a hangját a Csallóközért. Ez a jól működő szlovák szervezet – amely fontos ökológiai kérdésekre hívja fel a figyelmet – inspirálta a tősgyökeres csallóközi fiatalokat arra, hogy összefogjanak, és megalapítsák az első és eddig egyetlen szervezet Szlovákiában, amely a csallóközi táj megőrzését tűzte ki célul. Mert rólunk van szó, az évszázadok óta magyarok által lakta vidékről, a Csallóközről.

Miénk itt ez a táj
Annak ellenére, hogy hivatalosan még nem léteztek, már tavasszal megkezdték működésüket Tejfalu és Csölösztő térség kanálisainak a tisztításával. Ezután következett a Madársziget rendbetétele a Bird Life Slovakia szervezésében. „A víztározó közepén lévő Madársziget köztudottan Közép-Európa legnagyobb fészekrakó szigete, sőt, a szerecsensirály egyetlen fészekrakóhelye Szlovákiában. Az akciót nyilvánosan meghirdették a közösségi média oldalain, bárki részt vehetett és segíthetett. Meglepő volt, hogy bár a közvetlen környezetünkről volt szó, mi voltunk az egyetlenek, akik a Csallóközből csatlakoztunk a felhíváshoz a sok pozsonyi, zsolnai, sőt, kassai résztvevő mellett. Bár, ha belegondolunk, annyira mégsem meglepő, hiszen a helyiek számára még mindig idegen elem a víztározó. A legtöbben nehéz szívvel emlékezünk vissza arra, hogy több ezer hektár erdőt irtottak ki ezen a környéken azért, hogy ez a nagyon vitatott építkezés megvalósuljon. Talán ez a közömbösség egyik oka” – magyarázza Tóth László. Hangsúlyozta: „mi a közömbösség ellen szeretnénk fellépni. Célunk, hogy fotókkal, videókkal felhívjuk az emberek figyelmet arra, hogy ez a csallóközi táj a miénk. Apáink, nagyapáink, sőt, ükapáink öröksége, ők évtizedeken át megőrizték ezt a számunkra, és most a mi dolgunk, hogy ugyanezt tegyük az utánunk következő generációk számára. Hozzuk vissza a természetet a Csallóközbe.”

Dunavit

A feladat
A társulat tagjai csatlakoztak a szlovák természetvédő szervezetek „Az élő országért” (Za živú krajinu) petíció felhívásához is, amely arra kéri a mezőgazdasági minisztériumot, hogy vizsgálja felül támogatási politikáját. Elsősorban azokat a gazdákat támogassa, akik természet közeli módon és a védett fajokra, valamint a természetes biotópok megőrzésére való tekintettel gazdálkodnak, illetve művelik a földjeiket. A manapság elterjedt nagy táblás mezőgazdaság ugyanis tönkreteszi a biodiverzitást és az élővilágot. „Példa erre a Somorja határában több száz hektáros összefüggő táblákon termesztett monokultúra, ezen a nyáron például kizárólagosan kukoricát és búzát termesztettek. Ilyen hatalmas területek gyors megművelése, egyik napról a másikra történő megváltoztatása jelentősen csökkenti a vadvilág túlélési esélyeit, megszünteti a madarak és apró állatfajok fészkelőhelyét és életterét, eltűnik a táplálékforrásuk, nincs hova menekülniük. Ez a petíció arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a védett területeken, hanem a közvetlen környezetünkben is fontos, hogy megőrizzük az élővilágot. A támogatás kritériuma ne csak a földterület nagysága, hanem a gazdálkodás módszere is legyen” – magyarázza Fodor Péter biológus. A Dunavit társulat feladatául tűzte ki a valamikori vizenyős, lápos élőhelyek visszaállítását a Csallóközben, az erre vonatkozó kutatások már el is kezdődtek. Teljes mértékben ez már sajnos lehetetlen, de legalább egy részét szeretnék visszaállítani, hogy lehetőséget adjanak a Csallóköz jellegzetes élővilágának az újraéledésére.

A mezei utak fontossága
Lehet, hogy hihetetlen, de a biodiverzitás megőrzése érdekében az egyik legfontosabb teendő a mezei utak megőrzése, illetve visszaállítása. Ezek azok az utak, amelyek azzal, hogy osztják a nagy területet, egyben menedéket adnak a különböző élőlények számára és szélfogóként is szolgálnak. A hatályos törvények nem szabályozzák elégségesen ezt a problémát, mert a területet bérlő nem köteles az utakat fenntartani, sőt, bármikor beszánthatja ezeket, ami sajnos a Somorja környéki néhány száz hektáros kukoricásnál meg is történt. „Nem harcolni akarunk, hanem érvekkel meggyőzni a bérlőket arról, hogy semmit sem veszítenek a nyereségükből, ha kialakítják és megtartják ezeket a létfontosságú mezsgyéket. Bízunk abban, hogy nyitott fülekre találunk ezen a téren” – reménykedik Tóth László.

Dunavi

Nem lehet vesztes
„Sokfelé szakadt ez az ország a természetvédelem terén. A vadászok, az ornitológusok, az aktivisták, a mezőgazdászok, a zöldek, mindenki védi a saját érdekeit és közben elvész a természet. Most van egy zölden gondolkodó kormány, egy természetvédő környezetvédelmi miniszter, aki itt lesz néhány évig. Ez idő alatt esetleg fölénybe kerülhet a különböző gazdasági csoportok felett. De néhány éven belül jöhet egy változás és mindazt, amit ez a kormány elért, a következő felülírja. És ki a vesztes? A természet. Mi pedig ezt a gyakorlatot szeretnénk felülírni társulásunk működésével. Azt szeretnénk, hogy amit elérünk, az maradandó legyen. Senki ellen nem megyünk, nem háborúzunk, hanem kölcsönös kompromisszumkötéssel szeretnénk sikeresek lenni és elérni a céljainkat. Valljuk, hogy a gazdaság és természetvédelem érdekei között meg lehet, meg kell találni azt az egyensúlyt, amely mindkettő fennmaradását biztosítja” – mondta zárszóként Fodor Péter biológus, a Dunavit társulat egyik alapítója.

A polgári társulás már most készül a tavaszra fecskeházak telepítésével, amelybe a saját kezűleg készített fecskefészkeket helyezik el. Az első ilyet Bacsfán fogják felállítani, de várják más települések jelentkezését is, amelyek szeretnék, hogy régiójukba visszatérjenek a fecskék. Ezeket a madarakat magunk üldöztük el házunk tájairól, a háztáji kis gazdálkodás szinte teljes felszámolásával és azzal is, hogy a sokszínű kerteket az egyenletesre nyírt pázsit és tujafák sora váltotta fel a falusi házak körül. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
állampolgárság

Szakértők szerint sem hoz előrelépést az állampolgársági törvény módosítása

tüdő illusztráció

Covid-19 utáni tüntetek - Segíthet az oxigén és a rehabilitáció

kihalt állatfajok

GALÉRIA: 10 állatfaj, mely az ember miatt halt ki

Varga Anikó

Magyar vagyok. Mit jelent Önnek ez a mondat? Aki válaszol: Varga Anikó

Messenger

Akadozik a Messenger Szlovákiában

országos tesztelés

Újabb tesztelési körre készülnek a települések

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.