Régió

Díjazták a közösségért végzett munkát Nagykaposon

Nagykapos | A városháza nagytermében tartott ünnepségen idén másodszor adták át Az Év Önkéntese Nagykaposon díjat, amelyet 2011-ben a helyi képviselő-testület alapított.
author
Leczo Zoltán

2013. május 22. 13:22

Az Év Önkéntese Nagykaposon díj az egyének és a csoportok önkéntes, pénzügyi és egyéb ellenszolgáltatás nélküli munkájának elismerése, melyet a helyi közösségért a kultúra, a közösségfejlesztés, a környezetvédelem, a jótékonyság, a nevelés és az oktatás, az érdekvédelem stb. terén fejtettek ki a város területén. A díjat évente egyszer ítélhetik oda egy személy vagy egy csoport részére a településen működő szervezetek, intézmények jelölésére. A jelöléseket minden évben november 10-ig kell benyújtani. A beérkezett javaslatokat egy öttagú – intézményvezetőkből, egy önkormányzati, illetve két nonprofit szervezet képviselőjéből álló – bizottság értékelte, melynek ülését a polgármester hívta össze. Az egyszerű többséggel odaítélt és ünnepélyes keretek közt átadott díj szimbolikus ajándékkal és elismerő oklevéllel járt, mely tartalmazta a díjazott nevét és természetesen a díj elnyerésének okát is.

Petrikán Péter polgármester lapunknak elmondta, Az Év Önkétese Nagykaposon díjat 2013-ban Diószeghy Zoltán, az Erdélyi János Vegyes kar vezetője nyerte, aki hosszú évtizedek óta önzetlen, áldozatkész és tevékeny résztvevője, szervezője a város kulturális életének. (A díj nyertese a Nagykapos és Vidéke Társulás jelöltje volt.) Elismerő oklevelet kapott önkéntes munkájáért Peter Albrecht, a helyi röplabdaklub edzője, valamint a szlovák alapiskola négy tanára – Silvia Pappová, Viktória Dobošová, Vitalina Pivčuková és Kiss Róbert –, akik a Bridges of Water elnevezésű, két éven át tartó nemzetközi pályázat előkészítői és megvalósítói voltak. Az Év Önkéntese Nagykaposon díjat előszört tavaly adták át, az első díjazott Kristóf Bálint nyugalmazott tanár, asztalitenisz-edző lett, aki az elismerést a városban folytatott sport- és szabadidőstevékenység terén végzett több évtizedes önzetlen munkájával érdemelte ki.

Az egy évvel ezelőtt tartott hasonló ünnepségen átadták a Városért díjat is, melyet akkor Demjénné Kovács Erna nyugalmazott pedagógus kapott, aki a kultúra, az oktatás és az ismeretterjesztés terén szerzett érdemeket. Demjénné Kovács Erna több más kötet mellett a 2007-ben megjelent Jeles nagykaposiak című könyv szerzője is. 2012-ben Nagy Zoltán érdemes művészt, táncost, táncpedagógust és balettmestert a város díszpolgárává avatták. Korábban ebben az elismerésben részesült Erdélyi János két unokája, Dobozyné Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós és Törökné Erdélyi Ilona irodalomtörténész, majd Skultéty Csaba publicista, Herczegh Géza Gábor jogtudós, nemzetközi jogász, Géczi Lajos tanár, közíró, Galgóczy János Tibor agrárközgazda, a népművészet kiváló mestere, Braun Irén pedagógus, festőművész, Albert Sándor tanár, a Selye János Egyetem volt rektora valamint Juraj Šponták feltaláló is Nagykapos díszpolgára lett. A Városért díjat az elmúlt években Ferenc György szobrász és Strausz János válogatott labdarúgó vehette át, ilyen elismerésben részesült az Erdélyi János Vegyes kar és a Latoričan Énekegyüttes is.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.